Skocz do zawartości

[rower] Szosa marki Dema

spad

Rekomendowane odpowiedzi

Chcę kupić pierwszą szosę, której głównym przeznaczeniem będzie trening wytrzymałościowy pod MTB oraz w późniejszym czasie Triathlon. Budżet mam mocno ograniczony bo tylko 2 kpln a chcę kupić nowy rower (do późniejszej rozbudowy). W tym przedziale cenowym to głównie poilecany jest Triban z Decathlona i Merida, ale znalazłem też ofertę na rower marki Dema. Czy ktoś z Was może cokolwiek powiedzieć o tym producencie? W sumie interesują mnie dwa modele: 

Leony 1: http://www.rovelove.pl/product_info.php?products_id=1234

Leony 3: http://www.rovelove.pl/product_info.php?products_id=1235

Wszelkie informacje o tym producencie mile widziane.

P.S. Używka nie wchodzi w grę.

Firma jest ze Słowacji. Tu masz oficjalną stronkę http://www.dema-bicycles.com

Z tego co słyszałem w Polsce jest tylko jedna hurtownia ich rowerów, więc wątpię, żebyś dowiedział się konkretnych opinii od użytkowników wspomnianych szosówek.

Na moje oko (choć akurat mogę się mylić) to taki producent w stylu naszego Krossa, więc żadna górna półka.

Chcę kupić pierwszą szosę, której głównym przeznaczeniem będzie trening wytrzymałościowy pod MTB oraz w późniejszym czasie Triathlon. Budżet mam mocno ograniczony bo tylko 2 kpln a chcę kupić nowy rower (do późniejszej rozbudowy). W tym przedziale cenowym to głównie poilecany jest Triban z Decathlona i Merida, ale znalazłem też ofertę na rower marki Dema. Czy ktoś z Was może cokolwiek powiedzieć o tym producencie? W sumie interesują mnie dwa modele: 

Leony 1: http://www.rovelove.pl/product_info.php?products_id=1234

Leony 3: http://www.rovelove.pl/product_info.php?products_id=1235

Wszelkie informacje o tym producencie mile widziane.

P.S. Używka nie wchodzi w grę.

Szosówka tej firmy była testowana w Magazynie Rowerowym, w numerze z czerwca ub roku o ile pamiętam. Ta rama nie wypadła źle w tych testach, siodełko przyzwoite. Testowano jednak rower z lepszym osprzętem. Może uda Ci się jeszcze odłożyć trochę i kupić choćby przecenioną Leony 5.0?

Sąsiad ma kolarzówkę Demy i nie widzę aby mu się psuła, a ma sporo lat.

Dzięki za info.

Ogólnie cel jest taki, że rower ma jechać do przodu i nie stwarzać problemów z hamowaniem i zmianą przełożeń. Oczywiście to zasadniczo norma, ale z tego co zdążyłem przeczytać to np. Triban z Decathlona ma kiepskie hamulce, w sumie wszyscy polecają wymianę pancerzy (co wiąże się z nową owijką), poprawienie piast i najlepiej chociaż nowe opony nie wspominając o kołach. Jeżeli Dema nie ma tych problemów co Triban to już jest to dla niej plus. Wiem, że Triban ma odrobinę karbonu a Dema to całe alu, ale to mi nie przeszkadza. A co do dalszej rozbudowy to po prostu chcę mieć możliwość w przyszłości wpakowania lepszej kasety, przerzutki, korby, kierownicy, etc. Ale nigdy nie będzie to rozbudowa typu mam tysiaka w kieszeni na kierownicę bo wtedy faktycznie baza jest kiepska żeby uzbroić rower częściami za kilka tysiaków i zostawić kiepską ramę.

Szosówka tej firmy była testowana w Magazynie Rowerowym, w numerze z czerwca ub roku o ile pamiętam. Ta rama nie wypadła źle w tych testach, siodełko przyzwoite. Testowano jednak rower z lepszym osprzętem. Może uda Ci się jeszcze odłożyć trochę i kupić choćby przecenioną Leony 5.0?

Mam numer z tym testem. Testowali model Leony 5.0 - wypadł dość dobrze (ocena 4/6), ale w sumie niczego konketnego nie napisali poza oceną osprzętu. O zachowaniu roweru i geometrii nie napisali nic poza tym, że rama ma dobre proporcje i prostą konstrukcję.

Moim zdaniem warto zwrócić uwagę właśnie na geometrię i zachowanie roweru.

Nie myślałeś o czymś używanym? Sam myślę o kupnie taniej szosówki i będę szukał właśnie czegoś używanego bo z nowych w tej cenie to szału nie ma.

Zakup używki odpada. Patrząc na budżet jaki mam, potrzeby i pierwotne plany to nie widzę sensu szukania używki tylko po to, żeby dostać lepszy osprzęt którego nie wykorzystam. To już wolę nowym, pachnącym, niewypierdzianym w siodełku rowerem ze sklepu wyjechać. Jak będzie potrzeba przeskoczenia osprzętowo wyżej to będę sukcesywnie wymieniał osprzęt w rowerze.

Osobiście sam niedawno (ok 2 miesiące temu) kupiłem szosę Demy tylko, że model Ventto, wybrałem go ze względu na karbonowy widelec choć początkowo myślałem nad Leony 3.0.

Generalnie jestem zadowolony, zrobiłem na niej po Wrocławiu już ok 700km nie jest to może dużo, ale patrząc na to że używam jej póki co na trasach tylko i wyłącznie po mieście (dojazdy do pracy i po tzw. "bułki") to nie najgorzej. Jedyne co zrobiłem po zakupie to wymieniłem klocki hamulcowe na jagwire bo oryginalne wyglądały na jakieś twarde.

Do wymiany osprzętu podszedłem tak samo jak coś się zużyje/zepsuje to wymienię na klasę wyżej.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...