Skocz do zawartości

[dętka] 1.9 dla opony 1.5 ?

callisto

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam przede wszystkim życzę sobie jak i wam Drodzy koledzy więcej ścieżek rowerowych oraz ich oświetlenia, w Nowym Roku!

Zamówiłem nowe oponki 1.5 niestety zapomniałem, ze mam inne dętki. 1.75 oraz 1.9 Z kół 2.1 mtb 26, nie wiem czy mogę to wsadzić, na siłę jakoś upchałem w oponę ale dętka jest pomarszczona, pompuje automatem na stacji, nie chce zrobić petardy z opony :) 

Druga sprawa, a żeby nie rozpoczynać kolejne tematu - czy jest możliwe, że łańcuch zamontowany jest stałe? Nie ma zapięcia! 

Dzięki!

Napisano

Zapięciem jest pin, czyli taki bolec, różni się trochę od pozostałych w ogniwach, wyciska się go skuwaczem, a jak nie masz bierzesz młotek i coś o podobnej średnicy, np. gwóźdź tępo zakończony :)

Pin może się mniej wyróżniać niż na tym zdjęciu:
imgp8905.jpg

Napisano

Po włożeniu dętki do wnętrza i założenia drugiego rantu opony lekko napompuj, tak by dętka wypełniła wnętrze ale by opona nadal była miękka. Sprawdź czy dętka nigdzie nie utknęła między obręczą a oponą. Napompuj znowu trochę i sprawdż ponownie. Newralgiczne miejsce to okolice wentyla.

Napisano

Każde jedno możesz wycisnąć. Pamiętaj żeby nie robić tego do końca, pin ma zostać w blaszcze, żeby potem się dało bez zabawy to spiąć z powrotem

Wysłane z mojego GT-P3110 przy użyciu Tapatalka

Napisano

Obrabialem trase z detka 29" w kole 26", skoro to weszlo, to Twoje tym bardziej wejdzie.....

Napisano

Jak nie przytniesz nigdzie podczas wkładania to spokojnie wejdzie i nie strzeli. Nie pamiętam jaką mam teraz dętkę w oponce 1.5 ale na pewno przez parę miesięcy siedziała tam szersza i nic się nie działo. 

PS. Petarda z np. 5 atmosfer jest całkiem fajna :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...