Skocz do zawartości

[kask] Jaki kask do all mountain

Gość gmx

Rekomendowane odpowiedzi

Proszę o pomoc przy zakupie kasku do all moutain. Kryteria doboru do jakość wykonania, bezpieczeństwo i wygoda. W tej chwili znalazłem kilka modeli

Troy Lee Design A1

Fox Strike

Mavic Notch

POC Trabec Race

POC Trabec Race MIPS

Bell Super

MET Parablum

Wszystkie powyższe odpowiadają mi wizualnie jednak żadnego z nich nie miałem okazji wypróbować. Z góry dzięki za pomoc w doborze i ewentualne namiary na miejsca gdzie można je zakupić

Proszę o pomoc przy zakupie kasku do all moutain. Kryteria doboru do jakość wykonania, bezpieczeństwo i wygoda. W tej chwili znalazłem kilka modeli

Troy Lee Design A1

Fox Strike

Mavic Notch

POC Trabec Race

POC Trabec Race MIPS

Bell Super

MET Parablum

Wszystkie powyższe odpowiadają mi wizualnie jednak żadnego z nich nie miałem okazji wypróbować. Z góry dzięki za pomoc w doborze i ewentualne namiary na miejsca gdzie można je zakupić

TLD, POC, FOX, kupisz w rowerowy.com

Ja kupiłem niedawno Giro Feature

Rozglądałem się również za IXS Trail, tez fajny kask ale kieszeń wzięła górę.

Co do TLD A1 to na stronie głównej emtb.pl jest obszerna recenzja tego nakrycia głowy.

• Mod Team

Kłaniam,

Jest tego trochu. Ale jak wiadomo beret trzeba mierzyć bo każda dynia insza...

Fox Flux - mam, polecam

Giro Hex

661 Recon

Urge Enduromatic

Met Kaos

Cratoni Titan

Uvex XP CC

Uvex XP 100

Giro Xar

On One Enduro Pro mój ostatni zakup, zupełnie w ciemno, ale trafiony aż miło. Wykonanie nieco gorsze niż topowi producenci ale za te pieniądze...

Szacunek...

I.

Powiem szczerze  TLD chyba najmniej mi się podoba jeśli chodzi o grafikę a właściwie jej nadmiar. Najbardziej skłaniam się ku POC lub MET. Dodatkowo znalazłem jeszcze IXS TRAIL- ten w kolorze zielonym wygląda świetnie 

• Mod Team

Co po wyglądzie jak beret będzie niedopasowany? Sprawdź jak najwiecej z zaproponowanych i jak juz przypasujesz na dynie wybierz ten który estetycznie Ci najlepiej odpowiada.

Generalnie markowe berety sa dobrze wykonane i bez lipy.

Kwestia tego jak będą leżeć Ci na czaszce. Najważniejsza kwestia...

Szacunek...

I.

jeździłeś w nim latem pod górę? ciekaw jestem czy przewiewność jest tak zła jak to piszą niektórzy w necie

Nie jeździłem, nawet go jeszcze nie mam ale przymierzałem już wcześniej. Co do pocenia to jest to kwestia mocno indywidualna. Obstawiam, że będzie mi pasił bo zasadniczo nie jestem Królewną i wiele rzeczy akceptuje takimi jakimi są, np upał w lecie :)

Co do przymiarki to jest jeszcze jedno wyjście

Generalnie jak Cię stać na taki myk, to można zamówić sobie z trzy kaski jedną przesyłką, przymierzyć i wybrać ten najlepiej dopasowany. Tylko, że trzeba mieć gotówkę na start. Ale jeżeli mieszkamy w miejscu, w którym kasków tego typu nie ma, to jest to mądre rozwiązanie.

jezeli juz mowimy o kaskach speca to modelem bardziej AM/enduro jest model VICE, ktory jezeli np tak jak ja masz duza łepetyne, ma duza rozmiarowke i nie konczy sie jak wiekszosc na 61cm

Najpierw sprawdź i zobacz na własne oczy jak jest zbudowany a dopiero mów jakie jest jego przeznaczenie,doskonale nadaje się do AM,ładnie zabudowany tył ochroni w przypadku gleby na plecy głowiznę 

No i odpadł POC TRABEC MIPS. Kask wykonany rewelacyjnie jednak kompletnie nie pasuje na moją głowę.

Teraz skłaniam się do IXS TRAIL niestety nigdzie nie mogę znaleźć go w rozmiarze L/XL i kolorze żółtym. Inną opcja jest MAVIC NOTCH ewentualnie MET PARABELLUM. MOże ktoś miał do czynienia z w/w kaskami.

• Mod Team

Kłaniam,

Tak długo jak nie kupujesz jakiegoś podejrzanego, nołnejmowego wynalazku każdy markowy kask będzie miał pozytywne opinie, dobre wykonanie, wszelkie standardy, certyfikaty i cotamjeszczebądź...

Powtarzam ponownie, mija się z celem wypytywanie użyszkodników o opinie bo jak kask Ci nie wejdzie na dynie to i tak psu na budę zachwyty i ochy-achy...

Szukaj, mierz, kup i używaj...

Szacunek...

I.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...