nopel Napisano 31 Grudnia 2013 Napisano 31 Grudnia 2013 Witam. Kupię jeden z powyższych rowerów, bo 1. cena 2. dobry osprzęt, więc nad czym tu myslec. Mosquito 2 jest droższy o 1200zł, ALE, ma normalne hydrauliczne tarczówki, i wielki plus - Marzocchi 55RS na przodzie. W sumie, nie zastanawiałbym się nad tym długo, i wziął 2jke, ale niestety, jest ona dostępna tylko w rozmiarze 18' - i stąd pytanie, mam 170cm wzrostu, czy 18' to nie za dużo, uwzględniając to, że czasem będę szaleć na typowo downhillowych trasach, ale jednak nie rzadko zdarza mi się pokonywać dłuższe dystanse (i właśnie tu jest problem, bo gdybym nie jeździł też "turystycznie po lasku 25kmh" to bym wziął 16 - ale jednak wydaje mi się, że 16 cali to zły pomysł patrząc przez pryzmat właśnie tego, że downhill to raz w tygodoniu może uda mi się wyskoczyć na traski, a codziennie jeżdżę normalnie po lesie)? może jednak wziąć mosquito 2, sprzedać tore, wstawić normalne hample?Co o tym sądzicie? Tutaj jest geometria i setup mosquito 1 w rozmiarze 18 http://katalog.bikeboard.pl/produkt,2012,rowery,2485 A tu setup mosquito 2 http://www.bikekatalog.pl/2009/rowery/1885/Romet.Mosquito.2/ geometrii dla rozmiaru 16' nie znalazłem niestety Proszę o pomoc. Aha, skłaniałbym się jednak ku mosquito 2 16' - jednak wiadomo, 1200zł to dużo pieniędzy (przynajmniej jak dla mnie), a w sumie na przód hampel mam, E3 z poprzedniego roweru, a na tył najtańsze shimano hydrauliczne i już, a amor - zostawiłbym, ta tora ma regulacje skoku do 130mm, co wystarczy mi na razie
kporys Napisano 31 Grudnia 2013 Napisano 31 Grudnia 2013 Te hamulce w mosquito 2 wcale tak wiele nie ustępują mocą średniej klasy hydraulikom. Zobacz też http://www.rowerzysta.pl/mtb/rower-gorski-romet-mosquito-1.0-2011.html
Silver400 Napisano 31 Grudnia 2013 Napisano 31 Grudnia 2013 +1 Avidy BB5 naprawdę wiele potrafią, szczególnie z niedużym człowiekiem Musisz się przymierzyć do tych rowerów. Taka jest moja opinia. Ja mam rower o nieco innej geometrii i przy 172cm mam 17". Na ścieżki w sam raz ale na długie i płaskie odcinki muszę wyciągać sztyce aż do limitu. Czyli niby się mieszczę w normach ale jak by bylo 17.5" albo 18" do obejrzenia to bym się długo zastanawiał.
Roonin Napisano 31 Grudnia 2013 Napisano 31 Grudnia 2013 To co to za sztyca skoro ja przy 179cm i ramie 16' wysuwając sztycę do wyprostowanej nogi mam jeszcze spory zapas na sztycy. Sztycę założyc 400mm i z głowy. Do autora: Masz 16 lat i jeszcze rośniesz a roweru nie kupujesz na rok czy dwa więc brał bym 18" mimo że w tej chwili jest nieco duża zwłaszcza do ostrej jazdy. Nie ma nic gorszego jak krótka rama a ta 16 jak podrośniesz będzie krótka. Sam mam 16" ale o innej geometrii i mi długości nie brakuje. Jeszcze tu nie rozumiem jednego: Z tego co widzę na linku to Moskit1 ma Hydrauliki a 2 ma mechaniki. Ja bez względu na wszystkie pieśni pochwalne dla BB5 wolał bym hydrauliki.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.