Skocz do zawartości

[buty] pierwsze SPD

qusiu

Rekomendowane odpowiedzi

Zastanawiam się czy odczuje różnicę pomiędzy:

http://allegro.pl/shimano-buty-spd-mtb-pedaly-sh-m088-pd-m520-r-41-i3776112994.html

http://allegro.pl/shimano-buty-spd-mtb-pedaly-sh-xc30-pd-m505-r-41-i3773195293.html

zwłaszcza, że mają to być moje pierwsze SPDki a różnica w cenie 70zł, jak dla mnie to sporo.

Rower MTB, jazda amatorska.

nie wiem dlaczego ale linki nie dzialaja, chodzi o modele shimano sh-m088-pd-m520 (385zł) i sh-xc30-pd-m505 (315zł)

Jeśli amatorska jazda to myślę, że można obejść się bez klamry i zostać przy 3 rzepach czyli tańsze wziąć.

Ja przejeździłem 4 tys km w butach z 2 rzepami i jestem zadowolony tyle mi wystarczy chociaż może i nie mam porównania. Jeśli naprawdę chcesz przyoszczędzić to może wyjdź poza Shimano i poszukaj jakichś Exustarów, Louis Garneau (mam takie), albo Lake.

Exustary można kupić nawet za mniej niż 150 zł z trzema rzepami, chociaż ciężko o opinie o tej firmie.

PS:

O proszę z klamrami:

http://www.mudserwis.com/buty-spd-mtb-exustar-esm306-rozm45-p-3743.html

Wspomnianych przeze mnie wyżej nie znalazłem, ale widziałem je rok temu za 135 zł w tym sklepie.

A i jeśli ceny podałeś w kompletach z pedałami, to od siebie polecam m520 :thumbsup: Do tego mam nadzieję, że przymierzałeś takie buty już i wiesz, że rozmiarówka nie odpowiada zwyczajnym butom, tylko jest zwykle zaniżona.

Jeśli ma być to zakup długoterminowy to dobrze jeśli but ma klamrę.

Jeśli chodzi o pedały to oba modele są porównywalne jakością, 505tki były w ofercie Shimano przed pojawieniem się 520tek.

Konstrukcja 520tek jest bardziej ażurowa co w mniejszym stopniu sprzyja zbieraniu się błota. 

Model 088 to starsza seria, xc30 należy do nowszej rodziny. Oba są bardzo wygodne.

Dzięki wielkie za konkretną odpowiedź.

Seraph:

Propozycje podane przez Ciebie są bardzo kuszące jednak wolałbym chyba kupić już komplet butów + pedały i bloki tak jak w przypadku podanych propozycji shimano.

Zakupu najprawdopodobniej będę dokonywał w połowie lutego więc zobaczę wtedy na co dokładnie pozwoli mi budżet ale myślę, że wybór padnie jednak pomiędzy tymi dwoma modelami. Co do rozmiarów to właśnie trochę obawiam się kupować jakichkolwiek butów przez internet a co dopiero kolarskich no ale producent podaje dokładny wymiar wkładki więc myślę, że uda się wstrzelić w rozmiar a jeśli nie no to zawsze przecież można w ciągu 10 dni zwrócić towar albo wymienić.

Taka jeszcze mała rada. W moim przypadku, według tabel rozmiarów, powinienem na styk brać 44 (jeśli dobrze pamiętam to było około 2 milimetry do górnej granicy). Przed zakupem przymierzem 44 i 45. 44 byłyby już nie za wygodne, a o grubszej skarpecie na zimę bym musiał zapomnieć. Dlatego gdy będziesz rozważał pomiędzy dwoma numerami, to bierz większy.

Wysłane z mojego Pentagram Monster przy użyciu Tapatalka

potwierdzam  , dodatkowo polecałbym jednak przymierzyć fizycznie dany model , ja kupiłem MT43 , profilaktycznie 1nr większe wg tego co czytałem na forum (rozmiar wyszedł idealnie)  i  zasadniczo to w ogóle idealnie się u mnie złożyło - i rozmiar i to że but jest wygodny  -  teraz mam tego świadomość , po tym jak później przymierzałem jakieś  M088 i osobiście nie dałbym rady w nich jeździć, w każdym mierzonym rozmiarze coś mnie uwierało    -   także naprawdę warto przymierzyć na żywo przed zakupem

Z tym uwieraniem to radziłbym podchodzić z dystansem.

W większości butów, nie tylko SPD, mam tak że na początku coś uwiera lub przeszkadza. W SPD miałem nawet taki okres, w którym myślałem o powrocie na platformy, gdyż tak stopy bolały... Obecnie nie wyobrażam sobie jazdy na platformach, a buty SPD zdarza mi się zakładać nie tylko na rower :)

Z kombinowaniem o nr więcej w shimano to kwestia dyskusyjna. Po prosu może się okazać, że żaden numer nie bedzie wygodny, bo ten typ tak ma. Ja swoje M088 sprzedałem chwilę po zakupie, bo kompletnie w nich nie czułem roweru w porównaniu do Lake mx170, które miałem wcześniej.

Dopasowaie do stopy to jedno a rozmiar to drugie. Wszystkie moje Shimano (3 pary różnych z różnym przeznaczeniem) musiały być rozmiar większe. Moja żona również musiała tak dobierać buty tej firmy. Wiele osób choćby tu ma podobne spostrzeżenia. W przypadku S warto najpierw przymierzyć coś podobnego w sklepie - dobrze żeby było to but o podobnym przeznaczeniu, czyli np jeśli ktoś chce kupić buty "xc" sprawdzić taki model, jeśli turystyczne to poszukać takiego i sprawdzić. Buty turystyczne są trochę bardziej elastyczne i bardziej wyściełane w środku co może powodować dobór innego rozmiaru niż niż innego typu.

a możecie polecić jakieś sklepy w Krakowie gdzie można zakupić w rozsądnej cenie wcześniej podane prze ze mnie modele bo szczerze mówiąc jedyne co mi przychodzi do głowy to intersport ale tam raczej wszystko drogie

Co prawda dawno mnie tam już nie było, więc nie wiem jak cenowo stoi, ale zawsze warto zajrzeć do mbike czy  Mudserwisu i spróbować się dogadać. Natomiast zupełnie nie wiem jak z Windsportem odkąd się przenieśli na Stoczniowców, ale stary sklep na Zwierzynieckiej chętnie odwiedzałem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...