Skocz do zawartości

[geometria] Rockrider 8.1 i mostek 130mm

sqr

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Kupiłem około rok temu używkę RR 8.1. Niestety ramę ma chyba o rozmiar za małą.

Czyli o co mi chodzi.

Mam dosyć długie nogi (92/93cm) a wzrost 190cm i ramę L (19") o ile rura pionowa jest ok i sztyca jest w bezpiecznym zakresie to wydaje mi się że rama jest trochę za krótka dla mnie (moja L - 595mm XL - 615mm) zastanawiam się czy wymianą mostka z 100mm na 120/130mm nie popsuje sobie prowadzenia roweru. Kąt mostka teraźniejszego i docelowego to 10st.

Jak uważacie czy taka zmiana ma sens czy nie? Szczerze mówiąc mam teraz tyle wydatków że nie chciałbym kupować nowej ramy. 

Napisano

Trudno powiedzieć.

Myślę że nie będziesz wiedział jak nie spróbujesz. Koszt mostka nie jest straszny wiec warto zaryzykować.

Sztycę masz z ofsetem?

Rama chyba nie jest za mała tylko ma geo turystyczną i tyle. Jeden woli taką a drugi (w tym ja) woli się wyciągnąć.

Napisano

Ta rama jest za krótka do wzrostu 190 cm (ma 595 mm horyzontalnie), nawet mostek 130 mm nie załatwi sprawy, spowoduje za to duże obciążenie rąk i przedniego koła ...

Napisano

No właśnie też się tego obawiam, w sumie jestem wysoki ale w zwiazku z dlugimi nogami az tak długiej ramy nie potrzebuje choc myślę że z 2 cm dluzsza by sie przydała. Nigdy jakoś strasznie nie eksperymentowalem i zastanawiam się jak bardzo te 3cm upośledzi zwinnosc na zjazdach. Rulez domyślam się ze możesz mieć rację ale inwestować w peaka 700zl nie jestem w stanie więc chyba mimo wszystko spróbuję z mostkiem tylko mógłbyś mi polecić czy pchać się w 130 czy może jednak w 120?

ps. Tak sztyca z offsetem więc pozycja jest już trochę wyciągnięta

Napisano

rama nie jest turystyczna. na standardowej sztycy kierownica jest prawie na wysokosci osi przedniego kola, jak zalozysz dluzszy mostek to bedzie sie kiepsko jezdzilo.

Napisano

na standardowej sztycy kierownica jest prawie na wysokosci osi przedniego kola.

rozumiem że chodzi o mostek. U mnie w sumie jeszcze calkiem sporo brakuje. Rama L i mostek 100mm. Też patrzyłem pod tym kątem.

Jaką masz ramę w swoim RR?

Napisano

M. Zapomniałem ze mam odwrócony mostek, przez co jest troche dluzszy. Bardzo mocno to czuć.

Moze wpierw spróbuj tej zmiany. Odwrocenie mostka i usuniecie pierscieni.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...