czach Napisano 30 Grudnia 2013 Napisano 30 Grudnia 2013 ehlo, http://antyweb.pl/magnic-light-ic-oswietlenie-do-roweru-ktore-nie-wymaga-ani-baterii-ani-dynama/ Sent from my iPhone using Tapatalk 2
comrat Napisano 30 Grudnia 2013 Napisano 30 Grudnia 2013 Rozumiem, że za nowoczesną technologię się płaci ale... ponad 300 zł za takie "lampeczki"? Trochę przesada. Tylna świeci OK... ale przednia jest za słaba na oświetlanie drogi. Przednia służy jako pozycyjna na miasto. A za tą cenę na zwykłych choinkowych diodach LED można kupić lampkę za kilkanaście złotych i na bateriach pociągnie jeden sezon.
lyndowss Napisano 30 Grudnia 2013 Napisano 30 Grudnia 2013 Ciekawe rozwiązanie. Fajnie jakby było tańsze. Jeżeli cena nie będzie niższa to nie wróżę przyszłości temu. Chyba, że udoskonalą to tak, żeby wytwarzało taki prąd jak ogniwa. comrat Jeżeli uważasz, że na choinkowych lampkach jesteś widoczny i baterie Ci starczą na rok to jeździsz chyba tylko po bułki, a widoczny nie jesteś wcale. Mi baterie na tył starczają na dwa tygodnie jak prawie nie jeżdżę.
comrat Napisano 30 Grudnia 2013 Napisano 30 Grudnia 2013 Nie jeżdżę na takich lampkach przednich :-) mam tylne oświetlenie oparte na diodach LED i baterie wymieniam co kilka miesięcy. A jeżdżę dużo (30 km do pracy w jednym kierunku więc CZĘSTO zasuwam po zmroku). Kolega ma przednie oświetlenie na diodach LED (chyba 4 diody) i taka lampeczka wystarcza do miasta - nie oświetla drogi ale pozwala być widocznym - on baterie też wymienia co kilka miesięcy.Czas świecenia to faktycznie względne określene ale faktem jest, że lampeczki na choinkowych diodach LED świecą dłużej niż np. na diodach Cree (choć cree to też dioda LED).
siimon Napisano 30 Grudnia 2013 Napisano 30 Grudnia 2013 W Decathlonie tego typu lampki kosztują 99zł.
lyndowss Napisano 30 Grudnia 2013 Napisano 30 Grudnia 2013 comrat Może i coś w tym jest, bo czasami producenci podają 120 godzin świecenia na małych diodach. Czyli jeżdżąc codziennie w dni robocze 30 km zakładając, że pokonujesz to gdzieś w godzinę, oraz że świecisz tylko jak wracasz to jakieś 20 godzin w miesiącu. Jednak ja tutaj mówię o prawdziwych świecidłach typu BRIGHT EYE, albo WALLe! Bo z tym co masz to nikniesz w tle gdzieś tam. W mieście to już w ogóle jest bo jest, ale nic z tego nie masz. siimon Pokaż, bo aż jestem ciekaw.
Mod Team Puklus Napisano 30 Grudnia 2013 Mod Team Napisano 30 Grudnia 2013 Wszystko fajnie ale z takiej indukcji mocnego świecenia nie będzie. Inaczej jak by na całym obwodzie obręczy tuż poniżej hamulca umieścić masę magnesów, wtedy indukcja by była całkiem niezła i mogło by to działać jak by posiadało akumulator i odpowiedni system ładowania. Jak dla mnie stanowczo za drogie.
FigoiFago Napisano 30 Grudnia 2013 Napisano 30 Grudnia 2013 W Decathlonie tego typu lampki kosztują 99zł. http://www.decathlon.pl/owietlenie-sl150-id_8204339.html
lyndowss Napisano 30 Grudnia 2013 Napisano 30 Grudnia 2013 Wszystko fajnie ale z takiej indukcji mocnego świecenia nie będzie. Inaczej jak by na całym obwodzie obręczy tuż poniżej hamulca umieścić masę magnesów, wtedy indukcja by była całkiem niezła i mogło by to działać jak by posiadało akumulator i odpowiedni system ładowania. No wiadomo, ale opcja jak najbardziej ciekawa. Wyobrażasz sobie takie rozpędzanie przedniego koła, skręcanie i hamowanie? Byłaby spora masa wirująca i rower by jechał jakby mu się podobało. Taka wielka elektrownia w kole.
zekker Napisano 31 Grudnia 2013 Napisano 31 Grudnia 2013 Wszystko fajnie ale z takiej indukcji mocnego świecenia nie będzie. Inaczej jak by na całym obwodzie obręczy tuż poniżej hamulca umieścić masę magnesów, wtedy indukcja by była całkiem niezła i mogło by to działać jak by posiadało akumulator i odpowiedni system ładowania.A jak będzie większa, to i opory zaczną być odczuwalne. Cudów nie ma, albo jest moc albo brak oporów. Jedyna zaleta w porównaniu do tradycyjnego dynama w piaście, to brak styków na zewnątrz. Jeżeli dobrze widziałem na filmie, to magnesy na obręczy tylko napędzają wirniki w lampkach. Dopiero z nich jest generowany prąd do świecenia. Ciekawe rozwiązanie, ale chyba zbyt duża komplikacja.
Mod Team Puklus Napisano 1 Stycznia 2014 Mod Team Napisano 1 Stycznia 2014 No właśnie i wszystko sie sprowadza do prostego ... "panie czemu to takie drogie", jak to powinno być w przedziale 20-50 zł Chyba ze robimy wow na bezprzewodowe świecenie Choć jak to w TopGearze powiedzieli ... czemu aston jest taki drogi ? Bo może ...
kraszak Napisano 2 Stycznia 2014 Napisano 2 Stycznia 2014 A jak będzie większa, to i opory zaczną być odczuwalne. Cudów nie ma, albo jest moc albo brak oporów. Jedyna zaleta w porównaniu do tradycyjnego dynama w piaście, to brak styków na zewnątrz. Jeżeli dobrze widziałem na filmie, to magnesy na obręczy tylko napędzają wirniki w lampkach. Dopiero z nich jest generowany prąd do świecenia. Ciekawe rozwiązanie, ale chyba zbyt duża komplikacja. Na obręczach nie ma żadnych magnesów. Magnes na alu nie reaguje. Chyba że jest to jakiś stop alu z dodakiem żelaza. Przed chwilą sprawdzałem magnesem neodymowym dwie obręcze alu. Pierwsza ze stopu 6061H-T6 magnes nie reaguje, poza łączeniem obręczy(musi być tam jakaś mała wstawka stalowa). Obręcz ta ma założone oponę nie zawierającą drutów. Druga obręcz też alu stop nie znany. Ma założoną oponę drutową. Magnes przylega tylko w miejscu gdzie występuje drut. Nyple i szprychy też nie reagują z magnesem. Więc raczej nie zastosuje się tego do wszystkich obręczy i rowerów. Z tego co mi wiadomo tylko specjalny elektromagnes może przyciągnąć aluminium. Chyba że o czymś nie wiem, a w użądzeniu zastosowany jest jakiś specjalny magnes.
zekker Napisano 2 Stycznia 2014 Napisano 2 Stycznia 2014 Ale o czym ty mówisz człowieku? Chodzi o magnesy z zestawu z tytułowymi lampami.
kraszak Napisano 2 Stycznia 2014 Napisano 2 Stycznia 2014 Odniosłem się do filmiku który był na stronie podanej w pierwszym poście. W podanej stronie byłe dwie wersje jedna z lampką zlokalizowaną przy osi i druga z lampką przy hamulcach. Wiec jeśli ci chodzi o pierwszą wersje to gdzie ty tam obręcz widzisz Raczej magnes jest na szprychach zamocowany w pobliżu piasty .
zekker Napisano 2 Stycznia 2014 Napisano 2 Stycznia 2014 Ok masz rację, źle przejrzałem materiał i wydawało mi się, że te nowe działają identycznie jak starsze, czyli są magnesy na kole. Po uważniejszym zapoznaniu się widać, że nie potrzebują niczego i to jest najciekawsze. Działanie jest konsekwencją powstawania prądów wirowych w obręczy i tym samym pola magnetycznego poruszającego wirnik lampki. http://www.youtube.com/watch?v=F0WhkSd1rS4 http://www.youtube.com/watch?v=8-KhmBX4sns
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.