maniek56 Napisano 29 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2013 Witam,zapytam może o rzecz banalną ale jestem świżakiem na szosie.Przesiadłem się z crossa (jest w remoncie) na szosę (i przynajmniej na asfalcie na niej zostanę) i największą dla mnie nowością jest kierownica,a zwłaszcza jej szerokość.Na crossie była zdecydowanie szersza.Chciałem zapytać czy jeżdzicie na fabrycznych kierach czy zmieniacie na inne(szersze)?Co byście radzili ,przyzwyczajić się do tej co mam ,czy zmienić.Dodam że nie startuję w zawodach na szosie.Pozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertrobert1 Napisano 29 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2013 Szosowa kierownica powinna być takiej szerokości jakiej szerokości są twoje barki. Jeśli będziesz miał szerszą to wówczas jadąc w dolnym chwycie przedramionami będziesz dotykać o górną część baranka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 29 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2013 Na crossie była zdecydowanie szersza. Nie dziwne skoro standard to 40-44cm a w crossie miałeś powyżej 60cm. Tyle, że w crossie nie masz dolnego chwytu, więc jak nie masz ramion jak szympans to powyżej 44cm będziesz miał problem żeby dosięgnąć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek56 Napisano 29 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2013 Dzięki za wyjaśnienia ,mam standardowe 420mm więc zmiana na 440mm raczej niewiele wnosi ,jak dla mnie,ale powód dlaczego szosowa musi być wąska przekonuje mnie że muszę się po prostu przyzwyczaić.Dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotreeek Napisano 30 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2013 Jak juz przywykniesz do roznicy, to przesiadka szosa - mtb zajmie ci pol godziny od- i przyzwyczajenia na nowo. Wysłane z mojego GT-S5830 za pomocą Tapatalk 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Emi00 Napisano 30 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2013 Szosowa kierownica powinna być takiej szerokości jakiej szerokości są twoje barki. Jeśli będziesz miał szerszą to wówczas jadąc w dolnym chwycie przedramionami będziesz dotykać o górną część baranka. Co do szerokości barków się zgadzam ale co ma szerokość kierownicy do dotykania o górny chwyt ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.