Gość kamoreks Napisano 31 Maja 2006 Udostępnij Napisano 31 Maja 2006 Witam, od 1 miesiaca mam rower i nowe koło. Amorek to Axel Elite, a obręcz to DH19 no i od pewnego czasu przy przechylaniu się i ruszaniu obcieraja mi klocki o obręcz przednią? Co z tym począć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bugi Napisano 31 Maja 2006 Udostępnij Napisano 31 Maja 2006 Wyregulować? Do tego służą te śrubki po bokach szczęk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szakq Napisano 1 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2006 przy przechylaniu....to nie do regulacji tylko kolko sie poluzowalo na szprychach jak to nowe kolko po kilkuset kilometrach i stracilo na sztywnosci a malo sztywne kolo=ocieranie przy sprintach o V-ki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GZA20 Napisano 1 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2006 Przy nowym kole zawsze tak jest...poprsotu trzeba dociągnąć szprychy ponieważ nowe koła po kilkunastu a nawet kilku kilomterach tracą sztywność. Jak masz klusz do nypli sam możesz to zrobić...jak nie masz to odwiedź sklep w którym kupowałeś . A zresztą jak to jest nowy rower to i tak niebawem musisz zrobić tak zwany przegląd gwarancyjny w którym Ci to zrobią. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RZUŁF Napisano 1 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2006 Przy nowym kole zawsze tak jest...poprsotu trzeba dociągnąć szprychy ponieważ nowe koła po kilkunastu a nawet kilku kilomterach tracą sztywność. Jak masz klusz do nypli sam możesz to zrobić...jak nie masz to odwiedź sklep w którym kupowałeś . A zresztą jak to jest nowy rower to i tak niebawem musisz zrobić tak zwany przegląd gwarancyjny w którym Ci to zrobią. mam coś podobnego w nowym kole, pytanie - jak dociągnąc szprychy - 1. czy np. 1/4 obrotu (zgodnie z ruchem wskazuwek zegara) ? 2. czy po kolei każdą czy parami przeciwległe ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szakq Napisano 1 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2006 dociagnac mozna po pol obrotu tylko ze zgodnie ze wskazowkami zegara to od strony opony ale bez zdejmowania jej kluczem do nypi odrotnie sie kreci od strony piasty patrzac oczywiscie,ale lepiej jakbys mial jakies pojecie o centrowaniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RZUŁF Napisano 1 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2006 dociagnac mozna po pol obrotu tylko ze zgodnie ze wskazowkami zegara to od strony opony ale bez zdejmowania jej kluczem do nypi odrotnie sie kreci od strony piasty patrzac oczywiscie,ale lepiej jakbys mial jakies pojecie o centrowaniu Pojęcie o centrowaniu to mam raczej teoretyczne, od lat dawałem zawsze koła do serwisu, ale jak ostatnio oddałem zimowe kólka do centrowania to przód rozlazł mi się po 3 dniach :029: spartaczyli... więc trochę jeszcze poczytam i sam się pobawię... nie trzeba chyba mieć doktoratu aby to zrobić to jest nowe koło (ok. 250 km) - jak mocniej przycisnę np. w piachu to przyciera o prawy klocek - potem się uspokaja (klocki mam ustawione symetrycznie więc podciągnę szprychy) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szakq Napisano 1 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2006 generalnie male centry na boki sa do zrobienia bez problemu tak nawet na oko pomiedzy klockami ustawiajac ja tam tylni kolo sam sobie podciaglem po pol obrotu i bylo wciaz proste i moze na koncu uzytkowania mialo z pol milimetra bicia a jestem na to bardzo wyczulony bo zawsze chcialem miec idealnie V-brakei ustawione a oceiranie mnie do pasi doprowadzalo.Pierwsze powazniejsze centrowanie mialem jak kolega we mnie przywalil z tylu i musialem mu przednie i tylnie o dziwo kolo poprawic tyl oceiral mocno o V-ki a przod wogole cie nie krecil trzeba by rozpiac hamulec i tak w trasie kluczykiem opierajac sie na teori generalni zrobilm mu tak ze dalo sie jechac bez ocierania i kola mialy po 1-2mm bicia moze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
inquisitor Napisano 4 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2006 Ja z kolei dzis jadac po sciezce rowerowej zachaczylem o kraweznik i sie wywalilem...Gosc jadacy za mna ( dosc daleko wsumie) rozpedzony zachaczyl mi o tylne kolo. Wyglada to tak, ze kolo sie kreci normalnie al w pewnym momencie ( i zawsze w tym samym ) zatrzymuje sie na klockach hamulcowych...Nie wiem, czy to od tego ze sie wywaliem czy ze ten gosc najech mi na kawalek kola, ale wyglada na to , ze trza bedzie isc na centrowanie. A robie to niechetnie bo rower mam od 2 tygodni i pierwszy przeglad mial byc miedzy 6 a 8 tygodniem.. PS. Znaczy sie, kolo jak jade kreci sie wsumie normalnie, tzn. da sie jechac ale jak krece nim reka czyli przy malej predkosci, ociera tak , ze sie zatrzymuje w danym miejscu.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bialykom Napisano 4 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2006 jezeli jest to nieznaczna centra, poluzuj troche hamulce i poczekaj, az ci wycentruja (tylko im o tym powiedz) na pierwszym przegladzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
inquisitor Napisano 6 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2006 Spoko, pojechalem do wheelera gdzie kupilem rower i mi podkrecili i wyregulowali wszystko za darmo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.