Skocz do zawartości

[piasta] Shimano RM66

kalisiek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. dzisiaj doszly mnie dziwne dzwieki od strony tylnej piasty to znaczy pzy ok 10-15 km/h słychac takie prrrrr jak spadnie do predkosci ponizej 10 km ucicha. rozebralem piaste,  wyjalem kulki, wyczyscilem wszystko i obficie nasmarowalem. Problem dalej nie miną. Co to może być? bebenek? prosze o pomoc

Napisano

Pękły mi w tej piaście 2 bębenki, całkiem możliwe że twój też strzelił. Odkręć go, powinno być widoczne jeśli pękł.
Jeśli mogę coś doradzić, nie inwestuj w piastę tego pokroju po raz drugi.

Napisano

Jak wczoraj zdjąłem kasete i poruszalem bebenkiem był sztywny i sie nie ruszal na boki. ale chyba problem sie rozwiazal i mysle ze jak smarowalem piaste możliwe że wszyskiego nie wyczyscilem na perfekto. ale mam tez problem taki ( to juz chyba bebenek) ze jesli jade np 1x3 albo cos podobnego i mocniej depne na pedaly to jakby bebenek obraca sie w jednym punkcie szybciej niż cale kolo. co to moze być? zapadki?

• Mod Team
Napisano

Jeżeli przeskakuje przy mocnym depnięciu to zapadki ... Z racji ze ta piasta jest tania zaleca sie jej wymianę. Można oczywiście rozebrać bębenek, zobaczyć co sie dziej kupić nowe zapadki ... ewentualnie naprawić stare o ile frez w bębenku nie jest też uszkodzony.

• Mod Team
Napisano

Można też kupić jakąś używkę shimano za dajmy na to 20zł i przełożyć bębenek ale używane albo dobre ... albo nie ...

Napisano

Przy obu pęknięciach bębenek nie ruszał się, w jednym przypadku opór i delikatne zaciąganie łańcucha, w drugim zmielenie piesków, początkowo ostre koło, a że musiałem dojechać, to po kilkunastu km wyrobił się całkiem i w tył nie chodził, za to w przód całkiem ochoczo, co uniemożliwiało jazdę. Naprawdę kijowa piasta, ja rozumiem że ciężka, ale żeby za tym jakaś trwałość szła. I jeszcze te pseudo uszczelnienia.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Problem sie rozwiazał. Bebenek wyczyscilem, nasmarowałem i jest ok. Ale jeszcze niestety czasami mi przeskakuje ale to tak ok 1 raz na 15 km. Mam jeszcze pytanko: czy ten drucik precik czy cos tam co trzyma zapadki mozna zastapic czyms innym wrazie jego uszkodzenia?

• 3 tygodnie później...
Napisano

Pomoże ktoś? Zależy mi na czasie bo chciałbym zamówić te zapadki bo wkurza mnie te przeskakiwanie. Będą pasować ? Jeśli nie podajcie jak można jakiś link do zapadek które będą pasowały.

Napisano

Wyciągnij swoje i zmierz, oraz poproś o wymiary sprzedającego. Bez tego to możemy tylko gdybać, czy będzie pasować czy nie. Mi się wydaje, że powinny pasować. W ogóle to nie wiem czy nie taniej byłoby Ci kupić nowy wolnobieg i wyciągnąć z niego te zapadki, a najlepiej popytaj w serwisach i gdzieś. Może mają jakiś z wymiany i CI oddadzą za darmo, albo za grosze. Możesz też poszukać w piwnicy o ile masz jakieś stare rowery i wymontować z niego i spróbować. W tej aukcji nie chodzi o wolnobieg w sensie zapadki zintegrowane ze sprzęgłem kierunkowym, a wolnobieg w sensie samo sprzęgło jednokierunkowe, bo napisane jest, żę pasuje też do 8 rzędowych, a takich wolnobiegów jako całość nie robiło Shimano.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...