BarTrek26 Napisano 29 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2013 Witam, mam w planach zakup jakieś książki o treningach kolarskich, ponieważ chcę poszerzyć swoją wiedzę na ten temat. I tu nasuwa się pytanie jaką książkę wybrać. Znalazłem dwie, które najbardziej mnie zaciekawiły: 1) Friel Joe - "Biblia treningu kolarza górskiego" - http://www.empik.com/biblia-treningu-kolarza-gorskiego-friel-joe,prod57899385,ksiazka-p 2) Dominik Lau - "Kolarstwo. Podstawy treningu" - http://www.empik.com/kolarstwo-podstawy-treningu-lau-dominik,p1059506459,ksiazka-p?reko=quartic Moje pytanie brzmi czy możecie polecić jakieś książki własnie o treningu kolarskim, coś na wzór tych książek oraz czy ktoś czytał te wyżej wymienione? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafalbb Napisano 29 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2013 Na start nauki o treningu Biblia to podstawa:) ale możesz zacząć od książki Dominik Lau - "Kolarstwo. Podstawy treningu" moim zdaniem będzie wprowadzeniem do wiedzy teoretycznej potem Biblia a następna pozycja to "Trening z pulsometrem" też Friela. Wszystkie pozycje fajnie się czyta i z każdej dużo można skorzystać. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arek_wro Napisano 29 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2013 Był już podobny temat: http://www.forumrowerowe.org/topic/145989-ksiazka-ksiazki-dotyczace-treningu/ Po lekturze obowiązkowej Biblii, polecam jako uzupełnienie Time Crunched Cyclist Carmichaela. Idealna lektura dla kogoś, kto nie może sobie pozwolić na więcej niż kilka godzin treningu w tygodniu i woli gotowy szablon niż kombinowanie z układaniem własnego planu. Dodatkowym atutem Carmichaela jest to, że rewelacyjnie się go czyta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macomac Napisano 3 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2014 Ksiazka Dominika za duzo nie wnosi jesli masz jakiekolwiek pojecie o ogolnopojetym kolarstwie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BarTrek26 Napisano 3 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2014 Dzięki bardzo za link, na pewno skorzystam z niego i przejże ten temat dzięki za odpowiedzi, może ktoś jeszcze się wypowie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
merlin85 Napisano 3 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2014 Po lekturze obowiązkowej Biblii, polecam jako uzupełnienie Time Crunched Cyclist Carmichaela. Idealna lektura dla kogoś, kto nie może sobie pozwolić na więcej niż kilka godzin treningu w tygodniu i woli gotowy szablon niż kombinowanie z układaniem własnego planu. Dodatkowym atutem Carmichaela jest to, że rewelacyjnie się go czyta. arek, rozumiem, że Time Crunched jedynie po ang, prawda? Dostałem Friel'a jako prezent urodzinowy, ale moim zdaniem ta książka jest dla kogoś kto już jeździł, jeden czy dwa sezony, a nie np. kto chciałby dopiero rozpocząć drogę z treningiem rowerowym. Lekko się tego nie czyta, IMO. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arek_wro Napisano 3 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2014 Tak, Time Crunched Cyclist tylko po angielsku, ale jest napisany tak prostym językiem, że jeżeli ktoś zna angielski na komunikatywnym poziomie, to i tak będzie się lepiej czytać niż biblia po polsku. Carmichael wykłada wszystko kawę na ławę. Nawet jeżeli coś jest przez moment niejasne, to dwie strony dalej się wyjaśnia. Poza tym Carmichael daje dużo praktycznych wskazówek. Na przykład, co zrobić jak jakiś trening wypadnie, jak zintegrować dojazdy do pracy z treningiem, kiedy poznać, że należy odpuścić, ile, co i kiedy jeść przed, w trakcie i po treningu, itd, itd. Naprawdę czyta się to rewelacyjnie. Jedyne ale, to fakt, że jest to dość specyficzne podejście do treningu, oparte na zasadzie, że jeżeli nie masz kilkunastu godzin na trening w tygodniu, to najlepszą drogą jest trening o dużej intensywności oparty w dużej mierze na interwałach. Mam nadzieję, że za parę miesięcy będę mógł powiedzieć coś więcej na temat tego podejścia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.