Skocz do zawartości

[zakwasy] Za duzo kwasu mlekowego !

KaJeTaN

Rekomendowane odpowiedzi

Od paru dni mam zakwasy po zawodach szkolnych i nie daje rady chodzic a co dopiero jezdzic na rowerze !! Ale strasznie mie korci zeby sobie pohasac !! Czy znacie jakies sposoby na pozbycie sie tych głupich zakwasów bo mam juz ich serdecznie dosc !!

No tak to jest kiedy sie nie ćwiczy regularnie i nagle zmusza się mięśnie do dużego wysiłku :) . No i taki jest tego skutek że boooli. A jeżeli chodzi o sposób..to poprostu trzeba to przeczekać. Tylko nie na siedząco bo wiele dni jeszcze będą bolały. Trzeba próbować rozciągać mięśnie no i można wyjść na rowerek żeby je rozjeździć, tylko mówie o spokojnej jeździe a nie jakimś szaleństwie od razu. Można też robić kąpiele z solami jak i rozmasowywać sobie mięśnie wcierając maście rozgrzewające. Innych sposobów osobiście nie znam, ale o ile mi wiadomo to zawsze dobre sposoby mają babcie :P:angry2::(

Było o tym trochę w Kwietniowym bB. Artykuł pt. "Niezły kwas".

"Przedstawione badania świadczą o tym, że najlepszym sposobem na pozbycie się kwasu mlekowego po ciężkim treningu czy zawodach jest 15-20 minutowa przejażdżka,..."

Jest tam też napisane, że ból mięśni nie jest spowodowany przez kwas mlekowy, ale... reszta w gazecie :D Ogólnie ciekawy artykuł, polecam.

Dokładnie, wszyscy popelniamy te same bledy, bo trenerzy, ktorzy nas uczą w podstawowkach to prawdopodobnie dresy, ktore nigdy nie skonczyly zadnych studiow :D . Ja sie dopiero dowiedzialem od bardziej profesjonalnego trenera w gimnazjum, iz przyczyna bolu miesni nastepnego dnia sa mikro-uszkodzenia mięśnia. Podczas wysilku tkanka miesniowa zuzywa sie i wymaga regeneracji. Wtedy jakis enzym (ktory sie nazywa MG albo GM) rozpoczyna odbudowywanie tkanki i w ten sposob miesnie się rozrastają, gdy się czesto trenuje.

Sam kwas mlekowy jest w mięsniach maksymalnie do 3 godzin po wysilku. Jest to poprostu produkt uboczny podczas uzyskiwania energii z cukrow.

Wiem, ze i tak wszsycy dalej beda mowic dzien bo wysilku "kur**, nie moge chodzic bo mam zakwasy"... ale moze jednak komus to sie przyda.

Po treningu dużo węglowodanów, jakiś napój izotoniczny - żeby odbudować stratę zapasów glikogenu w mięśniach, na drugi dzień delikatna jazda regeneracyjna, warto jest się również troszkę porościągać, co zapobiega uszkodzeniom mięśni.

Garbo w zakwasach odżywki Ci raczej nie pomogą, wręcz przeciwnie należy ograniczyć białko i tłuszcz po treningu, bo to opóżnia odbudowę zapasów glikogenu. Pozdro

Po treningu dużo węglowodanów, jakiś napój izotoniczny - żeby odbudować stratę zapasów glikogenu w mięśniach, na drugi dzień delikatna jazda regeneracyjna, warto jest się również troszkę porościągać, co zapobiega uszkodzeniom mięśni.

Garbo w zakwasach odżywki Ci raczej nie pomogą, wręcz przeciwnie należy ograniczyć białko i tłuszcz po treningu, bo to opóżnia odbudowę zapasów glikogenu. Pozdro

Ale dla regeneracji białko jest potrzebne.

Mówiąc o odżywkach miałem na mysli coś antykatabolicznego, jak np. BCAA.

Ja mam sposób z czasów jak dużo biegałem. Czasem po treningu nie było siły żeby zrobić jeszcze rundkę dookoła stadionu luźnym "gumowym" krokiem (a to primo przy unikaniu zakwasów) i szło się po szybkim prysznicu spać. Co było rano każdy chyba zgadł :)

Mi najszybciej pomagało jak się przemogłem (wiem że to trudne) i potruchtałem sobie na 10 piętro i szybkim krokiem schodziłem (po wszystkich stopniach) na dół. Przy powtarzaniu tego co godzinę przechodziło do wieczora. Zakwasy trzeba po prostu rozchodzić i żadne specyfiki nie dają takiego efektu jak silna wola i walka z nimi. Tyle że to strasznie boli :)

Pozdrawiam

Jacunio

Było o tym trochę w Kwietniowym bB. Artykuł pt. "Niezły kwas".

"Przedstawione badania świadczą o tym, że najlepszym sposobem na pozbycie się kwasu mlekowego po ciężkim treningu czy zawodach jest 15-20 minutowa przejażdżka,..."

Przebieżka lub jak kto woli roztruchtanie to najlepsze lekarstwo na zakwasy. Ostatnimi czasy mam dosc ciezkie wekendy, dla przykladu w sobote 50km rowerek i 3godziny biegania(sędziowanie 2meczy piłki nożnej). Po powrocie do domku i odpoczynku robie jeszcze trase ok 7-10km w zaleznosci od humoru i w niedziele jestem gotowy zeby sedzowac nastepne 2mecze. W poniedzialek zakwasów brak, czuc co prawda nogi ale jest to bardziej lekkie zmeczenie niz ciezkie zakwasy.

Dobry jest prysznic naprzemian ciepłą i zimną wodą. :) Ale woda musi być ciepła i lodowata, a nie ciepła i letnia. :)

Kiedys to mnie działąlo ale jak sie jedyny raz w tym roku doigrałem zakwasów (przegiąłem w kilku dziedzinach sportu) to miałem takie zakwasy, że wielorotene zabiegi z gorącą i lodowatą nie dawały po prostu nic

IMO muszisz regularnie ćwiczyć ,powiedzmy 3dniX40km (do przejechania powiedzmy w 2-teren+szosa) potem 2 dni przerwy itd. potem możesz skracać czas na pokonanie 40-stki ,wydłużać dystans lub zmieniać trasę na bardziej trudną. Ja osobiście nigdy zakwasów na nogach nie miałem ,za to na rekach mi się zdarzały-jest to tylko i wyłącznie kwestia rozćwiczenia konkretnej częsci ciała -tutaj nóg :) Powodzenia i wytrwałości...a zobaczysz efekty. tj. już nie bedzie bólu po jeździe. :)

... a mnie bola mięśnie jak nie jeżdze :033: wystarczy, że w sobotę od rana nie wsiądę na rower i nie zrobie swoich 20km to od razu czuje mieśnie ud ... ostatnie 3 niedziele miałem nie jeżdzone i fatalnie się czułem ... jakbym chodził na drewnianych klocach

ja kiedy przestaję jeździć od razu łapię jakieś przeziębienie :( . w zimę co chwila chorowałem, z wyjątkiem obozu narciarskiego. no to lece na rower, chociaż zanosi się na deszcz :/ .

co do bólu w mięśniach:

ostatnio go nie mam, ale jeśli już mnie złapie to tylko rano, kiedy napinam mięśnie, żeby się obudzić :( . masowanie pomaga.

pozdro

• 2 tygodnie później...

Jeżeli chodzi o mnie to raczej zakwasów nie mam ale jeżeli już przychodzi co do czego trzeba być zapobiegawczym. Jeżeli podejrzewam, że na drugi dzień mogę mieć zakwasy (nie tóródno na to wpaść) wtedy wieczorem aplikuję sobe jedno piwo. Metoda jest sprawdzona i działa. Ostatnio nawet rozmawiałem z gośćiem, który studiuje medycynę i mówił że to jest prawda, że piwo pomaga w zwalczaniu zakwasów, nie wiem jak to wygląda od strony chemicznej, ale wiem że na drugi dzień nie boli :)

Dokładnie, wszyscy popelniamy te same bledy, bo trenerzy, ktorzy nas uczą w podstawowkach to prawdopodobnie dresy, ktore nigdy nie skonczyly zadnych studiow :) . Ja sie dopiero dowiedzialem od bardziej profesjonalnego trenera w gimnazjum, iz przyczyna bolu miesni nastepnego dnia sa mikro-uszkodzenia mięśnia. Podczas wysilku tkanka miesniowa zuzywa sie i wymaga regeneracji. Wtedy jakis enzym (ktory sie nazywa MG albo GM) rozpoczyna odbudowywanie tkanki i w ten sposob miesnie się rozrastają, gdy się czesto trenuje.

Sam kwas mlekowy jest w mięsniach maksymalnie do 3 godzin po wysilku. Jest to poprostu produkt uboczny podczas uzyskiwania energii z cukrow.

Wiem, ze i tak wszsycy dalej beda mowic dzien bo wysilku "kur**, nie moge chodzic bo mam zakwasy"... ale moze jednak komus to sie przyda.

To święte słowa ;) Wreszcie ktoś to napisał. Wszystko jest proste. Ból mięśni to mikrokontuzje czyli uszkodzenia włókien mięśniowych. Przejdzie gdy się zagoi. Pomocne jest białko , które buduje mięsnie. Wie to każdy paker na siłowni . Tylko oni trenują inne włókna mięśniowe( są dwa rodzaje).Czasami warto zrobić PO( przejeżżkę odpoczynkową).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...