Skocz do zawartości

[Rama] dla dużego faceta - 130 kg

asked

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej.

Jak w temacie...

Obecnie mam aluminiowego Wheelera 1900pro. Chce go zmienić na coś równie wytrzymałego.

Rozmiar obecnej ramy 22,5"...

Macie jakieś propozycje coby tylko się nie rozpadły pod moja waga.

Rower do jazdy spokojnej w różnym terenie. Najlepiej 29er.

Cena do 3000pln.

Wysłane z mojego Nexus 4 przy użyciu Tapatalka

Napisano

Gajs... Mam Alu od 3 lat (a kupowałem uzywke) i jest cała.

Szczerze myśle ze stał w moim przypadku to bedzie cofnięcie sie.

Tym bardziej ze jestem pochlaniaczem kilometrów wiec skakać na rowerze zamiaru nie mam.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Napisano

Teraz pozostaje tylko modlitwa, by forumowi fanatycy stali tu nie wpadli :D

Stal, dobra stal, to wdzięczny materiał do budowy ram rowerowych. Sam miałem proponować coś od On-One. Zresztą, co będę pisał: http://www.forumrowerowe.org/topic/129565-lutowanie-ramy-sztuka-czapki-z-glow/ Wybór stali to raczej krok w inną stronę niż alu, ale z pewnością nie w tył. Skakanie nie ma tu nic do rzeczy, bo to i nie do tego ramy.

Napisano

Hahah, fanatykiem może nie jestem, ale zadowolonym użytkownikiem - owszem! Tak jak napisał Fenthin - dobra stal to nie krok w tył ale w ciekawszą stronę mocy. OnOne to dobra stal w niskiej cenie. Na plus: wytrzymałość i mniejsza podatność na pękanie, możliwość łatwej naprawy jeśli jednak coś się stanie, tłumienie drgań, wygląd (lubię takie cienkie rury :) Minusy też są: cięższe od alu, możliwa korozja (ale można zabezpieczyć ramę i wyeliminować ten problem (swoją zalałem odpowiednimi preparatami i śpię spokojnie, nic się nie dzieje).

PS skakać nie skakałem, może to zbieg okoliczności ale w ciągu 3 lat pękły pode mną 3 ramy alu (2 kellysa i scott scale) i nie stać mnie na jednosezonowe rozwiązania.

Napisano

Hej.

Jak w temacie...

Obecnie mam aluminiowego Wheelera 1900pro. Chce go zmienić na coś równie wytrzymałego.

Rozmiar obecnej ramy 22,5"...

Macie jakieś propozycje coby tylko się nie rozpadły pod moja waga.

Rower do jazdy spokojnej w różnym terenie. Najlepiej 29er.

Cena do 3000pln.

Wysłane z mojego Nexus 4 przy użyciu Tapatalka

Cześć.

Pozwolisz, ze podepnę się z tematem. Ważę tyle co Ty, jestem jednak niższy. Również postanowiłem kupic nowy rower ( wcześniej jeździłem Meridą, Raleigh, Author- wszystko MTB, potem wsiadłem na Unibike nexusa....i skoczyła się magia- rower poszedł w odstawkę, kupiłem auto, bęben urósł. Teraz myślę o nowym rowerze i powrocie do jazdy ( bardziej rekreacyjnej) myślę o crossie- unibike viper, giant roam 2 disc, widziałem też fajnego sztywnego mongoosa ( jakiś mariaż z Krossem ale fajny) lub właśnie twentyniner. Generalnioe chciałbym jeździć po szosie i niezbyt wymagającym terenie- gór u mnie nie znajdziesz. Jeśli sznaoni koledzy macie jakieś podpowiedzi, pomysły sugestie, to również poproszę.

P.S. Mam nadzieję, że nie władowałem się bezczelnie w wątek, ajedynie rozwinąłem go

Napisano

@ asked nie pamiętam dokładnie ile ważyła w moim rozmiarze (Inbred 26", największy rozmiar 20") ale ze 2,5kg było pewnie. Moim zdaniem jak nie jeździsz wyczynowo, to nie odczujesz zbytnio kilograma w tą czy w tą na ramie. Czujesz czy jedziesz z pustym bidonem czy z pełnym? Ja nie. Co innego koła - tam 100g robi robotę - wystarczy założyć cięższe opony, żeby się przekonać :)

@krykra76 a jaki masz budżet?

Napisano

Niby tak ale jak zliczysz te wszystkie kilogramy i dorzucisz mnie to sie okarze ze zostawiam za sobą rowy melioracyjne...

A tak na poważnie... Rama stalowa aby była lżejsza musi byc wykonana z cienkich rurek. Aluminiowe mam grubsze. Zastanawiam sie czy suma sumarum nie wyjdzie na to samo pod katem wytrzymałości i wagi...

Napisano

Nie. Gęstość aluminium jest o wiele niższa niż stali. Na tyle, że nawet ciężka alu rama będzie lżejsza od stalowej. Dodatkowo sama średnica rurki to jeszcze nie wszystko. Liczy się jeszcze grubość ścianki.

Napisano
asked chyba mówił o średnicy rury a nie o grubości ścianek. Generalnie ramy stalowe są zawsze cięższe niż aluminiowe o podobnych rozmiarach (z wyjątkiem topowych ram z najlepszych stopów typu Reynolds 853 odpowiednio wycieniowanych, które będą ważyć tyle co tanie aluminiowe), inne właściwości pozwalają na konstruowanie ram z rurek stalowych o mniejszej średnicy niż w przypadku aluminiowych.Ja się tam ie boję tych kilkuset gr czy nawet do kg więcej drogi nie popękały, bezdroża się nie zapadły ;)

Jamis, którego podesłał Yoschi bardzo fajny! Obawiam się tylko wytrzymałości kół i jakości tych piast. Przewrażliwiony jestem bo jak miałem podobną masę co autor tematu to często były problemy z krzywymi kołami i padaniem łożysk, szczególnie z tyłu. Problemy skończyły się po przesiadce na pancerny secik DT.

Napisano

Ja polecam Unibike 29er, woził moje 130kg+ i nic mu nie jest ;p

właśnie taki wybrałem- wczoraj dokonałem rezerwacji na unibike evo29- mam nadzieję, że się sprawi, po za tym w tej cenie i na tym osprzęcie nic lepszego nie znalazłem- był jeszcze kross, ale sporo niepochlebnych opinii przeczytałem. za unibikiem przemawia również moje doświadczenie z unibike Nexus- niby rower miejski o delikatnych obręczach, ale mam good 10 lat, ja wcześniej go dosiadałem i nie żałowałem mu niczego ( po za terenem ) i nadal jeździ i ma się dobrze

asked chyba mówił o średnicy rury a nie o grubości ścianek. Generalnie ramy stalowe są zawsze cięższe niż aluminiowe o podobnych rozmiarach (z wyjątkiem topowych ram z najlepszych stopów typu Reynolds 853 odpowiednio wycieniowanych, które będą ważyć tyle co tanie aluminiowe), inne właściwości pozwalają na konstruowanie ram z rurek stalowych o mniejszej średnicy niż w przypadku aluminiowych.Ja się tam ie boję tych kilkuset gr czy nawet do kg więcej drogi nie popękały, bezdroża się nie zapadły ;)

Jamis, którego podesłał Yoschi bardzo fajny! Obawiam się tylko wytrzymałości kół i jakości tych piast. Przewrażliwiony jestem bo jak miałem podobną masę co autor tematu to często były problemy z krzywymi kołami i padaniem łożysk, szczególnie z tyłu. Problemy skończyły się po przesiadce na pancerny secik DT.

miałem kiedyś rower raleigh na ramie reynolds ( nie pamiętam oznaczeń) w każdym razie była ona na mufkach- bardzo fajna...Pękła tak jakby ktoś ją przeciął na łączeniu mufy od suportu z rurą podsiodłową ( nie wiem czy tak się to nazywa)- nikt się niepodjął spawania i rama poszła... kupiłem używaną authora traction- dała radę aż do sprzedaży roweru i dalej podobno jeździ u jakiegoś niedzielnego bikera

Napisano

No to zaszło nieporozumienie, 3000 to budżet na samą ramę jak rozumiem? Mimo to nadal kupiłbym OnOne (fajna, tania i mocna) i zainwestował nadwyżkę w porządne koła, lepszy widelec. Dawcą osprzętu rozumiem nie ma być Wheeler?

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Tak 3000 to budżet tylko na ramę.

Używka jak najbardziej moze byc...wtedy moze uda sie znaleźć cos lepszego ;).

Co co osprzętu to W bedzie dawcą przerzutek, kasety i siodełka. Reszta powędruje do drugiego roweru.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...