Skocz do zawartości

[naped] 2x9 vs 3x9, do XC 29er

mikiprezes

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Kaseta ma wpływ, jeśli nie chcesz pchać, a pisałeś że chcesz pozostawić 11-25.

Używałeś blatu 44 jak był zainstalowany? Jeśli nie to możesz myśleć o korbach dwurzędowych, które oferowane są z blatami od 36 do 42 zębów (poza xtr'em Shimano który ma kombinację 44/30 ale cenę ma niestrawną). 

Ja zamontowałbym na Bydgoszcz kasetę minimum do 32 zębów a nawet 36 "na zapas" - kaseta będzie trochę gorzej zestopniowana ale będzie "na zapas".

Napisano

Do pojawienia się powszechnie kaset 11-36 w napędach 2x10 kasety 11-34 były kasetami o największej rozpiętości dostępne na rynku masowych produktów. Byłem zadowolonym użytkownikimem 11-34 przez 7 lat. Obecnie mam jedyną na rynku kasetę deore 12-36 do napędów 9sp ale dlatego że rzadko jeżdżę w terenie w górach i czuję że jestem słabszy więc te dwa zęby więcej czasem się przydaje. Gdyby były nadal kasety tylko do 34 to takich bym używał i byłbym zadowolony. 

Kaseta 11-36 jest dobra dla tego kto nie lubi zmieniać z przodu na małą tarczę. Ja w podobny sposób potraktowałem napęd w szosówce - mam kasetę 11-28 i mało kiedy zrzucam na 34 zęby z przodu (blat ma 50), mogłem założyć 11-25, jednak rozwiązanie do 28 jest dla mnie praktyczniejsze.

Oczywiście jeśli ktoś robi takie przekosy musi się liczyć ze zużyciem napędu.

Napisano

A powiedzcie mi teraz coś innego. Czy moge użyć manetki 3 biegowej do 2 biegów ? i jaką kupić przerzutkę ? bo większość jakie widziałęm są dedykowane dla 2x10.

Napisano

Możesz użyć jeśli jest w sis-ie, to ten sam skok linki. Przerzutkę kup nie dyna - sys. Nawet dura ace jak cie stać. :-)

Wysłane z mojego GT-P3110 przy użyciu Tapatalka

Napisano

Możesz użyć jeśli jest w sis-ie, to ten sam skok linki. Przerzutkę kup nie dyna - sys. Nawet dura ace jak cie stać. :-)

A co myślisz o tym żeby dać normalną przerzutkę 3 biegową i jakoś zablokować bieg ? 
Napisano

Można zablokować śrubą. Kup po prostu tańszą w tym wypadku, np. alivio, przyzwoity sprzęt. Nie wiem czy w ogóle są 2 rzędów mtb z sisem :-)

Wysłane z mojego GT-P3110 przy użyciu Tapatalka

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...