Skocz do zawartości

[naped] 2x9 vs 3x9, do XC 29er

mikiprezes

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć wszystkim ! Doradźcie mi co do napędu do nowego 29er. Standardowo chciałem wpakować 3x9. Ale naszła mnie myśl na 2x9. co o tym myślicie ? Mam tarcze 44x32x22 i 36x22. Kasete 11-25 ( i raczej nie chce zmieniac ). Pozdro  :thumbsup:

Napisano

Dwa czy trzy blaty to bez różnicy. Przy przełożeniu 22x25 i kole 29" będziesz mógł pokonywać co najwyżej niewielkie i niezbyt strome wzniesienia. Dla XC przy kole 26" zalecana kaseta to 11-30/32, dla koła 29" 11-34/36.

Napisano

Jeśli chcesz wjechać wszędzie to 3 blaty i 34 ząbki z tyłu, chyba, że z przodu osiągniesz na najmniejszej owe 22 zęby. 29 wjedzie gdzie chcesz przy tej kombinacji. Kaseta szosowa w mtb tylko na ścieżki. Z największego blatu korzysta się pędząc jak wariat z górki po asfalcie, czy też  goniąc skutery. 

Napisano

korba 36/22

kaseta11/34 jezeli maja byc gory

kaseta 11/32 jezeli przewaga plaskiego

w/w zestaw zapewnia nam jazde na wyzszej kadencji co lepiej wplywa na kolana i zywotnosc napedu.

Napisano

Jak dla mnie lepszym wyborem sa 2 blaty  z racji tego ze z nich obsluzysz cala kasete a przy 3 blatach niekoniecznie zbyt duze przekosy . Musisz sam przetestowac  i dostosowac odpowiednie tarcze do swoich potrzeb i wymagan.

jeżeli kaseta 9-biegowa + góry to zdecydowanie kaseta 12-36T.

Przerabialem ten temat , ma to sens gdy nasz mlynek to 24/26 . Przy mlynku 22 kaseta 11-34 wystarczy do tego zeby wjechac rowerem gdzie to jest mozliwe . Kaseta 12-36 jest bardzo ciężka ok 450 g (deore)

Napisano

W takim razie stoisz lepiej kondycyjnie niż ja. Obecnie w 29er mam w korbie 22T, kaseta  11-32T i po kilku godzinach w Mszanie Dolnej nie byłem w stanie wszystkiego podjechać (wcześniej w 26" młynek 26T i tego problemu nie było). Obecnie myśle nad wrzuceniem do korby 20T, ponieważ dalej bujam się na napedach 8-biegowych ;)

Napisano

Polecam do 29 korbe 36/20 dwa blaty. Ostatecznie 21 na mlynek.

I kasete 12-36.

Takie opisy ze podjedziesz wszystko z kaseta 11-32 i mlynkiem 26 to niestety bajka.

Beskidy ... dowolny podjazd terenowy dluzszy niz 1000 m i pchanko gwarantowane.

Zatem jak robisz sprzet pod podjazdy, w gory to przygotyj cos miekkiego bo gwaranruje ze sie przyda.

A 36t mozesz wyprobowac jak okaze sie za malo daj 38 i nie bedzie zle.

A na zakoncenie 22 przod i 34 tyl to za malo dla 29era na podjechanie wszystkiego.

Napisano

wolałbym zostawić sobie 22 i 36 na przód bo jest nówka od SLXa ;/ ( jak już bym sie zdecydował na 2 blaty ) 
a kasete kupiłbym nową i pewnie 11-34

ale skoro mówisz że to mało to już sam nie wiem.... i obawiam sie że 36 z przodu moze być za małe i będzie mi brakować prędkości

Napisano

bez obrazy, ale tylko przypadek moze sprawic, ze uda ci sie za 1. razem zlozyc optymalny naped, tym bardziej, ze pierwotny pomysl z kaseta 11-25 swiadczy o tym, ze na 29erze w terenie chyba jeszcze nie miales okazji jezdzic

zloz 3x9 44-22 + 11-34, pojezdzij sezon i sam sobie odpowiedz

Napisano

11-25  nadaje sie do podjezdzania  ok 10 % nachylenia , przy 15 % jest to meczące a przy 20% praktycznie niemozliwe  zawsze mozna spróbować ale jest ryzyko zerwania łanchucha

Napisano

Kupno nowej kasety już jest pewne  :thumbsup:  Teraz pytania:
- 3x9 czy 2x9 ?
- jaka przednia przerzutka ? ( bo i tak musze kupić nową )
- czy moja manetka 3 biegowa przyjmie przerzutke 2 biegową i ją ogarnie ? 
Słyszałem też że gdy korba jest oryginalnie 3 blatowa to po montażu 2 może być problem z biegami, czy to prawda ?

Napisano

Ja nie bardzo rozumiem Twoje wątpliwości.

Użytkowałeś jakiś rower wcześniej, z posiadaną konfiguracją napędu w znanym sobie terenie więc wiesz lepiej niż jakikolwiek doradca tu czy było za mało, za dużo, lekko czy męcząco. 

Wiem że 29 cali to po prostu rower z kosmosu, który nic nie ma współnego z poprzednikiem na kołach 26 cali... 

Jeśli korzystałeś z blatu 44 zęby w korbie przy napędzie 3x9 to po zastosowaniu korby z blatem 42 będziesz miał podobną konfigurację, jeśli założysz mniejszy to tak czy inaczej najtwardsza kombinacja zrobi się bardziej miękka niż poprzednio. Jeśli korzystałeś z zębatki 22 zęby z przodu ito po zamontowaniu popularnej w dwuzębatkowych korbach zębatki 24/26 Twoja mobilność w terenie zostanie upośledzona, nawet jeśli założysz kasetę 11-36, bo mimo dwóch zębów więcej kombinacja z zębatką korby da twardsze przełożenie. 

Napęd 3x...stał się niepopularny, wręcz jest niewskazany, wypadł z obiegu, jest niemodny, ba, wręcz zły.

Na rynku jest parcie na zmniejszanie ilości biegów z przodu, nawet do jednej tarczy, bo przerzutka z przodu to zuoooo. 

16 lat turlam się w terenie i nie widzę żadnego sensu w "obcinaniu" dostępnego zakresu skoro z niego korzystam. Był rower super ciężki, ciężki i bardzo lekki i za każdym razem przydawała mi się i kombinacja 44x11 i 22x36, bo miałem jeden rower do wszystkiego. 

Jeździłem w każdnych wrunkach pogodowych, podłożowych, temperaturowych i w żaden sposób nie cierpiałem z tego powodu że z przodu miałem trzy tarcze.

Napisano

To teraz mam mętlik w głowie :icon_confused: W temacie 29er jestem świeży bo dopiero składam swojego rumaka. 
Mam korbę Deore i w niej 44x32x22. Oprócz tego jeszcze blaty 36x22 ( nówki sztuki ) z mojego SLXa. Co byście wybrali ? Bo ja się już pogubiłem w tych przełożeniach itp  :confused:

Napisano

A przeczytałeś mój post?...

Skoro mieszkasz w Bydgoszczy to ja wybrałbym blat 42 z przodu, tylko i kasetę szosową 11-28 :) Mnie się Twoje miasto i region kompletnie nie kojarzy z potrzebą stosowania dużej rozpiętości przełożeń. Ewentualnie zredukowałbym blat o 2-4 zęby a kasetę dał do 36 zębów, żeby nie być zaskoczonym.

A tak na śmiertelnie poważnie to tylko Ty wiesz z czego obecnie korzystasz a z czego ewentualnie nie.

Jeśli używasz szosowej kasety 11-25 to wg mnie masz płasko jak stół.

Napisano

A przeczytałeś mój post ? Mówię Ci że jesteś świeży w temacie 29er, inaczej bym nie pytał.... Jeździłem bardziej amatorsko i na większych podjazdach był kłopot i pchanko  :002: Tak więc myślę o zmianie jednak. I na przód mam do wyboru dwa zestawy blatów 44x32x22 36x22. I wolałbym nie wydawać zielonych na jeszcze inne kombinacje  :sweat:

Napisano

Przeczytałem Twój post i wszystkie odpowiedzi na Twoje pytania są zawarte w Twoich postach.

Jeśli pchałeś 26tkę z napędem 3x9 to 29tkę też będziesz pchał. Żeby nie pchać musisz pozostawić korbę z zębatką 22 i dać kasetę mtb a nie szosową. 

Korb dwurzędowych nie ma z zębatkami 22 więc trzeba pozostawić korbę obecną, ewentualnie pozbawić ją blatu (jak dla mnie dla zasady, bo tak modnie).

Ja nie widzę żadnego sensu w przerabianiu na obecne "trendy" rozwiązania.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...