Skocz do zawartości

[rama] sztywna do enduro i etapówek

panavio

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć. Chcę zbudować rower do podróżowania i startowania. Najważniejsze, żeby był maksymalnie uniwersalny. W oko wpadł mi nowy NS Eccentric. Co o nim myślicie? Spisze się dobrze przy małym skoku (tu myślę o 120 mm)? Sztywna rama nadrobi braki w geometrii na podjazdach? Czy jednak poszukać typowego XC'ka na 100 mm? Czy może jakiejś szlakówki na 120 mm (nie wiem co lepsze pod etapówki, niby wszyscy na 100 mm jeżdżą, ale jak podróżować to znów wszyscy za enudro są)? A... i myślę tu wyłącznie o kołach 650b.

Napisano

Wow, cóż za przeoczenie z mojej strony. Bardzo fajna rama. W NS'ie sztyca przy 120 mm byłaby pod kątem 74 stopni a w explosifie jest pod kątem 73.

Ale czy 74 nie będzie lepsze przy podjeżdżaniu?

• Mod Team
Napisano

Poczytaj opinie użytkowników na mtbr. Wiele osób właśnie chwali ten rower, za to że łączy cechy funbike i ciągle nieźle podjeźdża. Szkoda, że Kona mocno zubożyła rocznik 2014, w porównaniu do ubiegłorocznej w kwestii uginacza.
Niestety, bardzo trudno "upolować" w sieci samą ramę z rocznika 2012/2013, chociaż się zdarzają.

Napisano

Z tego co widzę, to jest 29". Jeszcze jedno, główne pytanie. Czy ktoś jeździ długie dystanse na 140 mm i np. z długim mostkiem? Jak to jeździ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...