Skocz do zawartości

[olej] Nogawki w oleju

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam używam oleju wazelinowego do łańcucha, mam czarne dresy i nie wiedziałem, że jest taki sajgon pół nogawki w oleju - jest na to jakiś sposób? A może używać samochodowego?

Napisano

Jestem zdania, że za dużo go nakładasz albo przesadzasz z tym określeniem "pół nogawki w oleju". Nie zmienia to faktu, że cokolwiek nie użyjesz to i tak brudził ją będziesz. Nie ma na to rady poza tym co napisał poprzednik za wyjątkiem mojego patentu z przed lat czyli koloru czarnego spodni.

Napisano

Masz w sumie kilka opcji:

1. Najwygodniej byłoby przesiąść się na spodnie obcisłe. Sam zwlekałem z wypróbowaniem takich spodni, jednak obecnie nie wyobrażam sobie jakiejś dłuższej przejażdżki w czymś co by się majtało. 

2. Opaska odblaskowa - przydatna gdy używasz roweru aby dojechać do sklepu/szkoły/pracy.

3. Jeśli masz pedały i buty SPD to polecam pokrowce na buty. (zamieściłem przykładowe)

Napisano

1. Nie lać oleju na łańcuch tylko go smarować. To znaczy nakładać po kropli na rolkę, a jak się wchłonie to nadmiar zetrzeć. Od razu mniej na nogawkach.

2. Węższe spodnie. Nie koniecznie obcisłe. Ja jeżdżę (i chodzę) raczej w wąskich spodniach (ale nie w rurkach) i w połączeniu z odpowiednim smarowaniem problem brudnych nogawek u mnie nie występuje.

Napisano

właśnie miałem zamawiać beżowe buty znalezione na promocji teraz już wiem, dlaczego takie tanie:) Tak już znalazłem spodnie w miarę obcisłe, obecnie jeżdżę w bawełnianych takich jak ferdek tylko czarnych :) Minusem tych spodni jest cena min. 169 zł no ale cóż, buty w następnym mc :) Dzięki za pomoc - zmienie naturalnie system smarowania łancucha bo lałem ile wlezie po myjni ciśnieniowej.

Jeszcze odnośnie opasek, nie lepiej kupić na rzep? Obawiam się, że ta będzie zsuwać się z rękawa.

Napisano

Masz w sumie kilka opcji:

1. Najwygodniej byłoby przesiąść się na spodnie obcisłe. Sam zwlekałem z wypróbowaniem takich spodni, jednak obecnie nie wyobrażam sobie jakiejś dłuższej przejażdżki w czymś co by się majtało. 

2. Opaska odblaskowa - przydatna gdy używasz roweru aby dojechać do sklepu/szkoły/pracy.

3. Jeśli masz pedały i buty SPD to polecam pokrowce na buty. (zamieściłem przykładowe)

Jest jeszcze kilka opcji

1. Stary sposób z lat mojego olca a waszego dziadka czy pradziadka czyli podwijanie prawej nogawki

2. Dla tych którzy chcą czuć się bardziej męscy czyli chodzą w szerokich spodniach to dobrym sposobem jest zamontowanie nap i spinanie nogawek na czas jazdy. Dzięki temu podczas jazdy nic się nie telepie ani nie brudzi a po zejściu z roweru mamy normalne cywilne spodnie.

A olej możesz usuwać benzyną ekstrakcyjną chociaż przeważnie z dość mizernym skutkiem.

Napisano

http://allegro.pl/spodnie-dresowe-treningowe-nike-do-biegania-rozm-m-i3800830360.html

takie kupiłem + opaski za 2 zł odblaskowe, ścisnę nogawkę :) Ew. dokupię jakieś teskowe kalesony termowaktywne za 30 zł i będzie zestaw budżetowy. 

Buty znalazłem takie:

http://allegro.pl/show_item.php?item=3811084890

cena dobra ale zaraz będą całe brudne więc muszę szukać czarnych, a te z kolei drogie.. Dziękuje wszystkim za pomoc

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...