Skocz do zawartości

[Jaki nowy rower] Prośba o pomoc przy zakupie roweru dla dużego faceta ;)

tomekgc

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie,

zwracam się do Was z wielką prośbą o pomoc przy zakupie mojego pierwszego, poważniejszego roweru :) Rower ma być przeznaczony do jazdy po ścieżkach leśnych plus dojazd do wspomninaych lasów po polnych drogach. Nie jestem wyczynowcem, nie skaczę na kilka metrów w górę ;) szukam czegoś do swobodnej i w miarę spokojnej jazdy. Na zakup chciałbym przeznaczyć do 2.500zł. Ważne są tu moje wymiary - mam 193cm i przy 100kg wagi, dlatego bardzo proszę o pomoc w doborze sprzętu ze szczególnym uwzględniemiem tych danych. Z góry dzięki za poświęcony czas na potencjalną pomoc :)

Napisano

Czyli rower typowo terenowy? Dla Ciebie rozmiar ramy 21" tylko musisz zdecydować jakiej wielkości koła tj. 26" czy 29", bo 27,5" to raczej nie ten przedział cenowy...

Jest cały dział na forum o 29erach i było parę tematów o tych budżetowych to na pewno coś się wybierze tym bardziej, że jest zima to jakaś obniżka na pewno się trafi.

Jeśli chciałbyś zostać przy "klasycznym" 26 calowym kole to do 2,5 tys dostaniesz lepszy osprzęt, ale pod Tobą taki rower może się wydawać troszkę malutki, chociaż to nie jest tak, że się nie da.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Cześc.

Miałem podobny apel, mniej więcej w tym samym czasie. Zrobiłem dokładny przegląd rynku oraz dokładnie określiłem swoje potrzeby- jazda rekraacyjna. byłem przekonany do 29era, ale wyszło mi, że nie tylko ścieżki leśne, ubite trakty, bezdroża, ale również szosa- więc może cross- mocno się wahałem i ... nie dalej niż wczoraj kupiłem hybrydę mongoose- taki cross bez amortyzacji, do którego spokojnie założę grubszą oponę i mam 29era- tyle że bez amo. stwierdziłem, że na moje potrzeby i styl jazdy amortyzacja nie jest mi potrzebna

Napisano

mam 193cm i przy 100kg wagi

Nie jest to nic nadzwycajnego, Do jady rekreacyjnej nie potrzebujesz też 2,5 tys. zł w zupełności wystarczy 1,5 - poszukaj tematów na forum o reowerach Lazaro Integral i KANDS Maestro. Oba kosztują poniżej 1,3 tys. zł za 200 zł dokupisz osprzęt typu błotniki i ewentualnie bagażnik.

Mój Lazaro (w garażu)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...