Zogi Napisano 26 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2013 Witam. Udało mi się kupić w zagranicznym serwisie aukcyjnym nową korbe Deore LX M580 9s w bardzo atrakcyjnej cenie. Posiadam już łańcuch Sram PC 1031 10s ,chce zapytać czy będzie on dobrze działał z tą korbą oraz kaseta HG50-9 Z góry dzięki za odpowiedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 26 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2013 Skoro już masz taki łańcuch to trudno. Problemem nie jest korba w tym przypadku bo tu kłopotu nie ma prawa być. Kłopot może być natomiast przy obsłudze blatów w korbie przez przednią zmieniarkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zogi Napisano 26 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2013 Moja przednia przerzutka to Sram X5 3x10, czy bedzie to hulało? Blaty w korbie to 44 x 32 x 22T Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 26 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2013 No jeśli masz zmieniarkę pod napęd 3x10 to oczywiste, że tak. Wszystko będzie hulało jak trzeba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
redbull1 Napisano 26 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2013 powinno pykać bez problemu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zogi Napisano 26 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2013 Jeszcze mam jedno pytanko. Posiadam Manetki Sram X7 3x9 która dobrze współpracuje z tylną przerzutką Deore XT 773-10,sprawdzałem. I czy ta X5 z przodu bedzie działała z takim zestawieniem manetek? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 26 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2013 Przednia zmieniarka odpowiada tylko za pracę korby i tyle. Co tam masz natomiast do obsługi kasety to już nie ma w takim przypadku znaczenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zogi Napisano 26 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2013 Czyli będzie wszytko chodziło w tym zestawie. Dzięki za pomoc;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grand231 Napisano 26 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2013 Posiadam Manetki Sram X7 3x9 która dobrze współpracuje z tylną przerzutką Deore XT 773-10,sprawdzałem. I czy ta X5 z przodu bedzie działała z takim zestawieniem manetek? Ale masz namieszany ten napęd, kaseta po 9 ke przerzutki pod 10 ke, manetki pod 9 ke - normalnie masakra, ja jednak nie zgodzę się z kolegami że będzie to śmigać bez problemu, na pewno jakość pracy będzie zauważalnie gorsza niż napędu złożonego z głową, nie takiego ja ten. O ile korba pod 9 ke będzie działać jako tako bo to nie ma znaczenia czy jest pod dynasys czy po 9 ke, o tyle tylnia przerzutka z kasetą pod 9 ke oraz manetkami po 9 ke według mnie nie będzie działać poprawnie, przerzutka pod 10 ke ma większy zakres ruchu - oczywiście powiecie że można to wyregulować śrubkami H i L ale nie do końca, jakość zmiany przełożeń na wszystkich koronkach w takim secie nie będzie jednakowa, oczywiście da się tak jeździć ale jak kto woli, ja jednak preferuję perfekcyjnie chodzący napęd, bo nie ma nic bardziej wnerwiającego niż źle działający napęd . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaca911 Napisano 26 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2013 Grand231 po co się opowiadasz w temacie, o którym nie masz pojęcia? Przerzutka 10rzędów od Shimano działa z manetka 9rzędów od Sram. Edit: jeszcze jedno. Kasety 8, 9 i 10 rzędów mają niemal identyczną szerokość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mklos1 Napisano 26 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2013 Należy bardzo mocno podkreślić, że jeżeli jest mowa o manetce SRAM, to przerzutka tył musi być dynasys. Czy kaseta jest 8, 9 czy 10 przerzutka pod 10 powinna obsłużyć. Warunek SRAM + dynasys. SRAM + SIS na tyle nie pojedzie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grand231 Napisano 26 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2013 Przerzutka 10rzędów od Shimano działa z manetka 9rzędów od Sram. Przecież ja nie piszę że nie działa, tyle że jakość tego działania będzie taka sobie. Należy bardzo mocno podkreślić, że jeżeli jest mowa o manetce SRAM, to przerzutka tył musi być dynasys. Czy kaseta jest 8, 9 czy 10 przerzutka pod 10 powinna obsłużyć. Warunek SRAM + dynasys. SRAM + SIS na tyle nie pojedzie... Ale poza tym w ogóle mieszacie, według mnie takie rzeczy nie są warte świeczki, lepiej kupować tak jak zaleca producent a nie składać napęd od dwóch producentów, z dwóch różnych systemów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 26 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2013 Też miałem wcześniej wspomnieć o przekombinowaniu tego napędu ale co się będę czepiał. Skoro zainteresowany jest z takiej pracy zadowolony to nie widzę przeciwwskazań. A jakoś pracy to też pojęcie względne i bardzo indywidualne. Już nie takie rzeczy na oczy widziałem. Natomiast w jednym pełna zgoda z kolegą @Grand231. To w jaki sposób niektórzy kombinują i mieszają nie tylko grupy osprzętu ale i ilość rzędów przechodzi ludzkie pojęcie. Czynnik ekonomiczny nie koniecznie bo SRAM do tanich nie należy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasinski21444 Napisano 26 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2013 Ja tam nie widze przeszkód aby to działało dobrze . Dyna sys to 1:1 , manetki srama także więc o co wam chodzi ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaca911 Napisano 26 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2013 Grand i Beskid ale to nie jest przekombinowanie tylko racjonalne podejście. W takim układzie dostajemy wszystkie zalety shadow plus w napędzie 9 rządowym normalnie dostępne tylko w "dziesiątce". Sporo się już osób tak jeżdżących przewinęło i sobie chwalą. To prawie tak jakby zabrania ludziom mieszać sprzęt z różnych grup... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mklos1 Napisano 26 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2013 Nie jestem fanem mieszania ani rzędów ani producentów, bo już kiedyś tak zrobiłem i wypadło tak sobie, kaseta 6-rzędów, manetka 7-rzędów... Formalno-prawnie nic nie stało na przeszkodzie - a jednak nie spełniło moich oczekiwań. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 26 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2013 @Jaca911 ja miałem na myśli trochę inne kwiatki niż ten przypadek. Wiadomo, że nastały czasy sprzyjające podobnym zabiegom z wiadomych powodów. Są niejako wymuszone czy to przez brak części czy lepszą pracę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grand231 Napisano 26 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2013 Ja dalej obstawiam, że idealną pracę napędu zapewni tylko pełna grupa Dyna sys, a nie jedna rzecz z tego jedna z tego - to tak jakby w aucie mieć każdą felgę inną, będzie jeździło, ale wygląda conajmniej głupio. Tak samo z tym mieszaniem napędów, będzie działać ale jakość na pewno nie będzie tak dobra jak pełnej dedykowanej grupy, ja sam również mieszałem 8 ke z 9 ką i mimo że to działało, jakość przełożeń nie była idealna, albo coś skakało albo wchodziło późno itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasinski21444 Napisano 27 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2013 Ale co innego 8semka z 9tką a co innego manetki srama i przerzutka dyna sys shimano . Przerzutka Dyna Sys Shimano + Manetki sram działają normalnie tak jak zestaw homogeniczny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.