Skocz do zawartości

[kompatybilność]Korba 9rz. a łańcuch i kaseta.

Zogi

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Udało mi się kupić w zagranicznym serwisie aukcyjnym nową  korbe Deore LX M580 9s w bardzo atrakcyjnej cenie.

Posiadam już łańcuch Sram PC 1031 10s ,chce zapytać czy będzie on dobrze działał z tą korbą oraz kaseta HG50-9

Z góry dzięki za odpowiedzi.

Posiadam Manetki Sram X7 3x9 która dobrze współpracuje z tylną przerzutką Deore XT 773-10,sprawdzałem. I czy ta X5 z przodu bedzie działała z takim zestawieniem manetek?
Ale masz namieszany ten napęd, kaseta po 9 ke przerzutki pod 10 ke, manetki pod 9 ke - normalnie masakra, ja jednak nie zgodzę się z kolegami że będzie to śmigać bez problemu, na pewno jakość pracy będzie zauważalnie gorsza niż napędu złożonego z głową, nie takiego ja ten. O ile korba pod 9 ke będzie działać jako tako bo to nie ma znaczenia czy jest pod dynasys czy po 9 ke, o tyle tylnia przerzutka z kasetą pod 9 ke oraz manetkami po 9 ke według mnie nie będzie działać poprawnie, przerzutka pod 10 ke ma większy zakres ruchu - oczywiście powiecie że można to wyregulować śrubkami H i L ale nie do końca, jakość zmiany przełożeń na wszystkich koronkach w takim secie nie będzie jednakowa, oczywiście da się tak jeździć ale jak kto woli, ja jednak preferuję perfekcyjnie chodzący napęd, bo nie ma nic bardziej wnerwiającego niż źle działający napęd ;).

Przerzutka 10rzędów od Shimano działa z manetka 9rzędów od Sram.
Przecież ja nie piszę że nie działa, tyle że jakość tego działania będzie taka sobie.

Należy bardzo mocno podkreślić, że jeżeli jest mowa o manetce SRAM, to przerzutka tył musi być dynasys. Czy kaseta jest 8, 9 czy 10 przerzutka pod 10 powinna obsłużyć. Warunek SRAM + dynasys. SRAM + SIS na tyle nie pojedzie...
Ale poza tym w ogóle mieszacie, według mnie takie rzeczy nie są warte świeczki, lepiej kupować tak jak zaleca producent a nie składać napęd od dwóch producentów, z dwóch różnych systemów.

Też miałem wcześniej wspomnieć o przekombinowaniu tego napędu ale co się będę czepiał. Skoro zainteresowany jest z takiej pracy zadowolony to nie widzę przeciwwskazań. A jakoś pracy to też pojęcie względne i bardzo indywidualne. Już nie takie rzeczy na oczy widziałem. Natomiast w jednym pełna zgoda z kolegą @Grand231. To w jaki sposób niektórzy kombinują i mieszają nie tylko grupy osprzętu ale i ilość rzędów przechodzi ludzkie pojęcie. Czynnik ekonomiczny nie koniecznie bo SRAM do tanich nie należy.

Grand i Beskid ale to nie jest przekombinowanie tylko racjonalne podejście. W takim układzie dostajemy wszystkie zalety shadow plus w napędzie 9 rządowym normalnie dostępne tylko w "dziesiątce". Sporo się już osób tak jeżdżących przewinęło i sobie chwalą.

To prawie tak jakby zabrania ludziom mieszać sprzęt z różnych grup...

Nie jestem fanem mieszania ani rzędów ani producentów, bo już kiedyś tak zrobiłem i wypadło tak sobie, kaseta 6-rzędów, manetka 7-rzędów... Formalno-prawnie nic nie stało na przeszkodzie - a jednak nie spełniło moich oczekiwań.

Ja dalej obstawiam, że idealną pracę napędu zapewni tylko pełna grupa Dyna sys, a nie jedna rzecz z tego jedna z tego - to tak jakby w aucie mieć każdą felgę inną, będzie jeździło,  ale wygląda conajmniej głupio. Tak samo z tym mieszaniem napędów, będzie działać ale jakość na pewno nie będzie tak dobra jak pełnej dedykowanej grupy, ja sam również mieszałem 8 ke z 9 ką i mimo że to działało, jakość przełożeń nie była idealna, albo coś skakało albo wchodziło późno itp.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...