pim Napisano 25 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2013 Witam Wiem, że podobnych tematów już kilka było ale mój jest nieco inny. Mam zamiar kupić amortyzator do mojego Tractiona 29. Niestety rama przystosowana jest pod amortyzator z 80 mm skoku i taki amortyzator był użyty fabrycznie. Wiadomo natomiast, że obecny standard to 100 mm i w przyszłości mam zamiar kupić taką ramę. Dlatego szukam amortyzatora z 80 mm skoku z możliwością zmiany na 100 mm, lub odwrotnie. Na oku mam RST First 29 i RS Recon Gold TK SA 100 29" Blk '12 Niestety z tego co wyczytałem amortyzatory manitou nie pozwalają na zmianę skoku. Zależy mi na tym aby amortyzator wybierał małe nierówności i był możliwy do serwisu w domu. Proszę o pomoc w wyborze. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BajkowiecxD Napisano 25 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2013 http://allegro.pl/marzocchi-corsa-sl-lr-2013-tanio-i3808704932.html Moj ziom polecil mi do mojego 29er wlasnie ten amortyzator,osobiscie jeszcze go nie posiadam ale mysle ze mozna mu wierzyc i bedzie to udany zakup Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qrczakzul Napisano 26 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2013 Jakbyś chciał brać firsta, to lepiej pomyśl nad RS. First jest tępy, nie tylko w moim rowerze... Recona mogę do reby porównać, o ile nie lepiej. Możliwe, że trafiłem na super egzemplarz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LUTY123 Napisano 26 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2013 A jeśli mowa już mowa o amorkach 29" to chciałbym się z spytać czy jeżeli obecnie mam amorek 80mm to czy po włożeniu amorka 100mm będą duże zakłócenia geometrii ramy ? mam mało funduszy i czy taki amorek http://allegro.pl/amortyzator-xcr-bianchi-29-tapered-i3813569872.html wytrzyma moje starty w zawodach ( nie załapie luzów ) ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djmolo Napisano 26 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2013 Ja właśnie w Tractione 29 mialem 80mm. Zmienilem na rst first 29 olej/powietrze 100mm. Nie zauwazylem zadnej zmiany geometrii. Amor jak najbardziej polecam. Tapatlknięte z Galaktycznej es czwórki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LUTY123 Napisano 26 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2013 Amor jak najbardziej polecam. Ale pana czy ten podany u mnie w poście ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lumperator Napisano 26 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2013 Jeden poczuje różnicę inny nie za bardzo. Wg mnie 2cm więcej z przodu to duża różnica. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
itr Napisano 27 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2013 W moim przypadku różnica wychodzi na super stromych podjazdach gdy znika Sag ( ugięcie wstępne) i rower wtedy "podniesiony" rower trudniej utrzymać na kierunku, przy prędkości 5 km/h. W zasadzie poza tym nie ma tragedii i nie bardo mam ochotę wracać do 80 mm, ale to nie Traction, tylko gary g2, model pod 80 mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pim Napisano 27 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2013 Ok to ostateczna decyzja. Recon bez MC będzie lepszy od Firsta ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pim Napisano 28 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2013 To decyzja prawie zapadła. Jestem za biedy aby kupować używane rzeczy ;)Jestem zdecydowany na Recona 29 TK. Z tego co wyczytałem nie ma on tłumika Motion Control. Czy można taki zamontować w przyszłości ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzesiowu Napisano 28 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2013 tak na 99% w wielu amorach rs da się zmienić skok ze 100 na 80 lub 120 ... np w Rebie. kwestia tylko serwisu zeby był taki coby gwara nie przepadła Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
remlik Napisano 31 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2013 To decyzja prawie zapadła. Jestem za biedy aby kupować używane rzeczy ;)Jestem zdecydowany na Recona 29 TK. Z tego co wyczytałem nie ma on tłumika Motion Control. Czy można taki zamontować w przyszłości ? Miałem podobne dylematy składając mojego traction-a. Recon Silver TK nie ma oczywiście MC. Gdzieś czytałem, że można dokupić za 50$, ale musiałbyś to zweryfikować. Nie drążyłem tematu, bo ostatecznie nabyłem Firsta. Przeważyła znacząco niższa waga (bodaj ~300g) i cena (50%) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pim Napisano 1 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2014 Ja kupiłem wersję gold. Cena taka jak za firsta. Waga podobno mniejsza ale ja przyjdzie to się okaże. MC można dokupić ale z tego co wyczytałem wynika, że MC ma sens z regulowaną manetką. Wersja bez MC nie jest gorsza co do czułości od MC. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
remlik Napisano 2 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2014 (edytowane) Czyżby się ceny zmieniły ? Za First-a dałem 800, Recon-y były wówczas po min. 1200 Założyłeś ostatecznie jednak 100mm do Tractiona ? Edytowane 2 Stycznia 2014 przez remlik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pim Napisano 5 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2014 Kupiłem Recona 29 80 mm. Korzystam ze sztycy 450 mm i 100 mm by zaburzyło znacznie jakość jazdy. I tak siedzę daleko od suportu... Brakuje mi jeszcze kilku drobiazgów do zamontowania w rowerze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
venom2000 Napisano 8 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2014 Zarówno do Recona Silvera i Golda można założyć MC bez problemu,problemem jest koszt http://www.harfa-harryson.com.pl/?do=pokazProdukt&pid=2980&firma=233 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi