samochodzik Napisano 24 Grudnia 2013 Napisano 24 Grudnia 2013 Witam Na dniach mam zamiar kupić jakieś hebelki przód+tył,najlepiej na allegro lub innych internetowych stronach. Do przeznaczenia mam 65zł na ten cel.Za tą kwote znalazłem hamulce: -Avid Single Digit 3: - http://allegro.pl/hamulce-v-brake-avid-single-digit-3-super-cena-i3804892974.html -i Shimano Br-M422: - http://allegro.pl/hamulec-shimano-acera-br-m422-na-2-kola-v-brake-i3792821664.html I mam kilka pytań-Które są lepszej jakości i które po wyregulowaniu beda mocniej hamować??Może coś lepszego za tą cene?? Licze na szybką odpowiedż i z góry dzięki. Cytuj
mardok1986 Napisano 27 Grudnia 2013 Napisano 27 Grudnia 2013 Również podpinam się pod temat, czekam także na alternatywne propozycję vbrakeów w tej cenie. Cytuj
mardok1986 Napisano 28 Grudnia 2013 Napisano 28 Grudnia 2013 Kolego samochodzik wybadałem rynek jak tylko się dało, zadzwoniłem do kilka sklepów i ja osobiście zdecydowałem się na te ACERA jako ciekawostka to hamulce altus, acera i alivio to ramiona jest to samo z tym że są różne klocki i klocki w m422 są to zwykłe jakieś tam shimano co to koło 12zł kosztuje komplet klocków zaś model m432 ma już klocki z wymiennymi okładzinami które są o niebo lepsze, i tak np m422 kosztują około 30zł w tym cena klocków to około 12zł, zaś m432 kosztują 35zł gdzie cena klocków tam zamontowanych to około 25zł więc najbardziej się opłaca kupić model shimano m432 który ma porządne klocki i raczej powinien lepiej hamować jak avid sd3. Jak mi przyjdą hamulce to zdam relacje jak to działa, kiedyś jeździłem na deore i tektro 845al więc jakieś tam odniesienie będę miał. Cytuj
wiewioor Napisano 1 Stycznia 2014 Napisano 1 Stycznia 2014 A co masz teraz zamontowane? Za 65 zł ciężko będzie złożyć dobre hample. Na początek proponuję dobrze wyregulować. Jak to nie pomorze to wymień klocki i linki/pancerze. Potem dobre klamki np. Avid fr5, a na końcu ramiona. Wtedy zobaczysz różnice w hamowaniu. Jak wymienisz same ramiona to możesz być rozczarowany. Cytuj
mardok1986 Napisano 1 Stycznia 2014 Napisano 1 Stycznia 2014 Dobra regulacja to podstawa, zakupiłem te alivio z klockami o zmiennej okładzinie, kiedyś miałem deorki podstawowe na klockach oruginalnych zwykłym, to tył podnosiło bez problemów, dodam że miałem boostery a klamki tanie tektro i jak dla mnie była bardzo dobrze, w tej chwili klamki alivio, linki shimano, pancerze są ok i hamulce alivio, boostery też zakupię może znacie jakieś dobre, ja znam tektro, i na pewno będzie ok, 7 lat nie miałem roweru, a teraz z racji drogiego paliwa oraz coraz większego brzucha postanowiłem znów jeździć. Cytuj
wiewioor Napisano 1 Stycznia 2014 Napisano 1 Stycznia 2014 Klamki Alivio też bardzo dobre, więc jak będzie dobrze wyregulowane to hamulce nie zawiodą. W moim zestawie niewielką siła zatrzymuję oba koła w miejscu. Cytuj
mardok1986 Napisano 1 Stycznia 2014 Napisano 1 Stycznia 2014 A jaki masz zestaw kolego, myślałem także nad tarczą na linkę z przodu, ale wiem że vbrake będą i tak dobre a nawet bardzo, rower to stary solidny giant na cro-mo ze starym, prawie idealny-stan shimano exage400, zero luzu, także jakość coś jak alivio, zmieniłem klamki na nowe na v-brakee, wywaliłem cantilavery, dałem nowe siodełko selle, nowe chwyty, kierownice alu, dokupie jeszcze boostery i jak jazda na rowerze mi się nie unudzi to na wiosnę pedały spd z platformami, żeby rower był uniwersalny i pożyteczny bardziej, i jakieś buty do tego. A i jakieś oświetlenie jeszcze Cytuj
wiewioor Napisano 2 Stycznia 2014 Napisano 2 Stycznia 2014 Klocki Author 3cc, klamki Avid fr5, ramiona Shimano Alivio. Jak tarczowe to tylko hydrauliczne, na linkę się nie opłaca zmieniać. Cytuj
MokryxD Napisano 2 Stycznia 2014 Napisano 2 Stycznia 2014 Jeżeli mogę to dorzucę swoje 3 grosze. Mam hamulec Deore BR-M590 + klamkomanetka ST-EF51. Przy dobrym pancerzu potrzeba relatywnie niewiele siły, aby uzyskać dużą moc hamowania (oczywiście ta siła jest większa niż przy hydraulice). Jeżeli zastosujemy dobre linki i pancerze to wcale nie trzeba dusić klamki przy komponentach nawet Alivio czy Acera. Cytuj
mardok1986 Napisano 2 Stycznia 2014 Napisano 2 Stycznia 2014 Dlaczego na linkę się nie opłaca? Za słaba moc czy co tam? Hamulce tarczowe mają mnóstwo zalet w porównaniu z vbrakee ale miażdży ich jeden minus - waga, przy użytkowaniu roweru, turystyczny czy treking, tarczę są przerostem formy nad treścią, solidny vbrakee jest ok, z tym że trzeba mieć solidne koła, bo krzywa felga i vbrakee ma za daleko do felgi i skuteczność hamowania żadna. No i kiedyś ta felga się zetrze i trzeba nową, dla kogoś kto zaplata felgę to nie problem, bo dobra felga to za 50zł już jest, ale dla szarego człowieka to idzie do serwisu i płaci za przekładkę felgi. Mam pancerze giant oryginał i linki shimano, kiedyś miałem w innym rowerze deorke vbrakee + tektro booster no name linki i pancerze, klamki szajs tani tektro ale hamowały na dotyk, kluczem do dobrych vbrakee to klocki dobrze ustawione i prosta felga i hamulec jest ok. Cytuj
MokryxD Napisano 2 Stycznia 2014 Napisano 2 Stycznia 2014 @up Dlaczego się nie opłaca mechanicznych hamulców? Bo dobre hamulce BB7 + niezłe klamki + dobre linki i pancerze to koszt podobny do hydraulików. Choćby Shimano BR-M596, których osobiście używam. Są bardziej bezobsługowe (nie trzeba poprawiać linki, nie trzeba wymieniać pancerza) oraz klamka chodzi lżej. Co przy długich zjazdach robi różnice. Cytuj
mardok1986 Napisano 2 Stycznia 2014 Napisano 2 Stycznia 2014 Zgodzę się z tym że przy dużych zjazdach vbrakee nie da rady, po prostu kilka dobrych górek klocków nie ma i felg też, już pomijając to że jazda z dużych górek bez przedniej tarczy chociażby, tylko na vbrakee jest po prostu nie bezpieczna, u mnie nawet jak bym chciał to takich górek nie ma, błota też nie ma, wieć vbrakee będzie ok, a inna sprawa to rama jest cro-mo a przedni widelec jest o średnicy 1" czyli taki zwykły i chyba nie ma w tym wymiarze widelców sztywnych z mocowaniem na tarczówe z przodu. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi