Yoschi Napisano 23 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2013 (edytowane) Witam chciałbym na przyszły sezon sprawić mojemu bicyklowi nowy zestaw. Zastosowanie wycieczki/treningi i amatorskie starty w maratonach na podlasiu(czyli płasko), na pierwszym miejscu stawiam sobie niezawodność i wytrzymałość na 2 wagę. Obecne koła to : Piasta Alivio szprychy saphim i obręcze Mach 1 Neo disc. Kółka dzielnie służyły w tym sezonie i jedyna czynność wykonana przy nich to przeserwisowanie tylnej piasty. Koła powinny być pod wagę 85kg, po tescie na team29 zainteresowałem się tanimi kołami od Mavica. Jaka jest różnica między crossride a crossone poza wagą i czy laik jak ja ją odczuję. Edytowane 23 Grudnia 2013 przez Yoschi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GhOsTwrc Napisano 23 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2013 Mavic Cross Ride mam i polecam , ew Mavic Cross One ma stalowy bęben i mozna stosowac kasety bez alu pajaka. sa sztywne i wytrzymale Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piterd3 Napisano 23 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2013 Również polecę Tobie mavic crossride za 800 masz nówki .Wytrzymują wage 100kg i nic się z nimi nie dzieje .Co do porównania nie pomogę . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 24 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2013 tanie = 2tys? lekkie = 1500g? doprecyzuj kryteria, inaczej dostaniesz ogolnikowe odp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yoschi Napisano 24 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2013 Przepraszam nie określiłem się dokładnie, myślę że właśnie okolice tych maviców czyli 800/850 zł(im mniej tym lepiej). W tym tanie/lekkie chodziło bardziej o kolejność priorytetów;p. Crossone mogę mieć za 700zł do Crossride musiałbym jeszcze dokupić adapter i o ile dobrze czytam to kasetę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Teodoryk Napisano 25 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2013 Piasta Alivio szprychy saphim i obręcze Mach 1 Neo disc. Mam dwa komplety kół: 1. piasty deore, szprychy sapim 2.0, obręcze mach 1 exe waga ok 2100g 2. piasty Novatac 811/812 szprychy DT Comp obręcze I19 waga ok 1780g cena ok 1000zł Ważę 90kg i jeżdżę w dość trudnym terenie- i wiesz co? oprócz przewagi wagi, nie widzę innych zalet kól na I19 (sztywność, trwałość,opory toczenia itd) oba komplety są bezobsługowe i bezawaryjne. jednak pamiętaj że w wypadku masy rotowanej tej na końcu szprych każdy g jest mocno odczuwalny. Możesz mieć ciężkie piasty, ale szprychy i obręcze powinny być tak lekkie jak to możliwe. Mach 1exe to naprawdę dobre, lekkie, sztywne i trwałe obręcze. ale u mnie przegrywają z I19 właśnie wagą ,różnica to ok 200g i to wyraźnie czuć. Co do Mavica, Jednak zdecydowanie wolę obręcze na 32 szprychy , jakoś nie umiem sobie wyobrazić że koła 24 szprychowe będą miały podobną sztywność. Szczególnie jak człowiek swoje waży Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GhOsTwrc Napisano 26 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2013 Miałem koła WTB i19 na szprychach DT Champion i pływały strasznie w porównaniu do Cross Ride które miały 24 szprychy wygrywaly na wadze te 300 g , ale jezeli ma sie wiecej sily zeby je napedzisz to sztywnosc i wytrzymalosc o wiele lepsza niz kola na i19 ' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yoschi Napisano 26 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2013 Bikestacja proponuje: Obręcze DT Swiss M520 czarne 29" Szprychy DT Swiss Competition czarne Nyple DT Swiss prolock czerwone alu hexagonalne Piasty Novatec 711/712 czerwone lub DT Swiss 370 czerwone ( mocowania 6 śrub ) Cena zestawu 850zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klosiu Napisano 27 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2013 Myślę że to niezła cena, piasty brałbym DT Swiss, bo trwalsze. Ładnych kilka lat przelatałem na tych piastach. Crossride'y są fajne i sztywne, ale np jak się zgubi szprychę, to na nową trzeba czekać aż sprowadzą i kosztuje niemało, afair w okolicach 10zł szt. Tak że serwis, jak we wszystkich gotowcach jest nieco utrudniony, pod tym względem lepsze będą te koła z Bikestacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamwardega Napisano 27 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2013 Wtrącę się do tematu bo nie chcę zakładać następnego tematu. Tylną piastę w ramie mam na oś 15mm. Czytałem, że kupując np. Novatec 712SB dostanę jakiś dodatek do przeróbki na 15mm. To prawda? Jeśli nie, jaką piastę radzicie na oś 15mm? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 27 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2013 nie ma tylnych piast na 15mm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamwardega Napisano 27 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2013 Sorry, to chyba 12mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GhOsTwrc Napisano 27 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2013 Crossride'y są fajne i sztywne, ale np jak się zgubi szprychę, to na nową trzeba czekać aż sprowadzą i kosztuje niemało, afair w okolicach 10zł szt. Tak że serwis, jak we wszystkich gotowcach jest nieco utrudniony, W harfie maja takie szprychy od reki za 7/8 zł tylko nie kazdy mieszka we Wrocku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yoschi Napisano 27 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2013 Jak na razie 3 możliwości: 1.Crossride 2.Dt m520 / novatec 711/712 3.Dt m520 / dt 370 Osobiście pogubiłem się ;p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team IvanMTB Napisano 27 Grudnia 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2013 nie ma tylnych piast na 15mm To akurat mija sie z prawda kolego nabiał choć oczywiście biorąc pod uwage ich zastosowanie do zawodniczego DH i tylko do kilku ram możemy to pominąć jako n/a Szacunek... I. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 27 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2013 (edytowane) nawet sie przyznam, ze nie bylo to uogolnienie, nie mialem swiadomosci, ale kto by sie interesowal dh i to w rozmiarze 26 czy jeszcze 24" z przodu dowolna piasta, z tylu dt, a czy warto wymieniac twoje kola na wymieniane w temacie? wg mnie nie, lepiej poczekac troche, doskladac, albo odpuscic i cieszyc sie jazda, dopoki nic sie nie popsuje jakby co mam na sprzedaz zestaw hope pro 2 evo/pillar/crest za ludzka kase, ale to jest okolo 1,5 twojego 'tematowego' budzetu...w razie czego priv Edytowane 27 Grudnia 2013 przez nabial Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi