Mrów Napisano 31 Maja 2006 Udostępnij Napisano 31 Maja 2006 http://www.gtbicycles.com/mountain/catalog...=int&brand=moun Tak mnie naszło owe pytanie, a mianowicie dlaczego ten rower ma aż dwa łańcuchy i czemu to służy ?? Za odpowiedzi z góry thx Btw. mam nadzieje że temat jest prawidłowy :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GZA20 Napisano 31 Maja 2006 Udostępnij Napisano 31 Maja 2006 Bo firma GT często ma finezyjne pomysły . To jest poprostu inny sposób przeniesienia napędu na tylnie koło..i z tego co czytam w opisie napęd ten ma 8 biegów. Można spotkać w sklepach rowery z przerzutkami w piastach w tylnym kole...w tym przypadku taka piaste zamocowali po prostu w ramie zamiast w piaście...ale nie wiem czy to jest jakieś specjalnie dobre rozwiązanie i jakie korzyści płyną z takiego rozwiązania. Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Lookas 46 Napisano 31 Maja 2006 Mod Team Udostępnij Napisano 31 Maja 2006 Jak na mój łeb to nicolai miał rame z takim przeniesieniem napędu pare lat teamu, a Gt zmałpowalo pomysł widze :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GZA20 Napisano 31 Maja 2006 Udostępnij Napisano 31 Maja 2006 Tyle że to nie jest samo przeniesienie napędu....tam są jeszcze biegi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 31 Maja 2006 Udostępnij Napisano 31 Maja 2006 Korzyści tego rozwiązania są oczywiste. Po pierwsze łańcuch jest dużo wyżej niż normalnie, więc ciężej go zerwać na nałęziach, kamieniach Po drugie nie ma przerzutki z tyłu więc nie ma co się urwać. Ktoś może powiedzieć że w każdy biku można wymontować przerzutkę, ale wtedy traci się możliwość zmiany biegów, a w tym biku biegi są, zmieniane przez przerzutkę planetarną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Lookas 46 Napisano 31 Maja 2006 Mod Team Udostępnij Napisano 31 Maja 2006 To była rama Nicolai Nucleon DH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 31 Maja 2006 Udostępnij Napisano 31 Maja 2006 Tyle że to nie jest samo przeniesienie napędu....tam są jeszcze biegi. W Nicolai też są biegi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GZA20 Napisano 31 Maja 2006 Udostępnij Napisano 31 Maja 2006 W Nicolai też są biegi W takim razie wycofuje...nie znałem tej ramy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kordzio Napisano 31 Maja 2006 Udostępnij Napisano 31 Maja 2006 To jest poprostu gear-box. Rozwiązanie już spory czas powszechnie znane, ale nie stosowane ze względu na cene i trudną konserwacje, lecz firmy coraz częsciej przełamują się i je stosują. Sądze, że za 2-4 lata to rozwiązanie będzie powszechnie stosowane z bardziej zaawansowanych downhilóówkach. Swoją drogą gdyby stworzyć specjalną piaste i rame (oraz gear-boxa i hamulce) można by zrobić wahacz idealny (tzn. napęd byłby przekazywany z dwóch stron, a tarcze z zaciskami również byłyby z dwóch stron, a to wszystko aby odciążyć, czyt. wyrónać, siły działające na piaste i koło. Rozwiązanie to jest też zastosowane w downihill'ówkach rosyjskiej armi (te co mają po 300 mm skoku z przodu i tyłu). Pzdr! PS. Rozwiązanie to jest też zastosowane w downihill'ówkach rosyjskiej armi (te co mają po 300 mm skoku z przodu i tyłu)- chodzi o gearboxa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ecia Napisano 31 Maja 2006 Udostępnij Napisano 31 Maja 2006 Przeniosłam temat do działu "Napęd" - tu chyba bardziej pasuje . Pozdrówko porządkowe . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kordzio Napisano 31 Maja 2006 Udostępnij Napisano 31 Maja 2006 Powiem Ci Ecia, że troszke mnie zmyliłaś i zanim zorientowałem się, że temat mógł być przeniesiony troszke mineło, ale "pozdrówka porządkowe"! Wracając do tematu to przeszukałem dysk i w tym rowerze rosyjskiej armii jest ta rama Nicolai co pokazywaliście. Maszyna wygląda bosko: tutaj! Pzdr! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.