Tofi Napisano 22 Grudnia 2013 Napisano 22 Grudnia 2013 Wczoraj znalazłem poradę jak zakładać opony. Nie tylko ważne jest założenie jej w kierunku rotacji, ale równie ważne jest umiejscowienie loga producenta. Owe logo powinno znajdować się nad wentylem. No ale po co? Co to zmienia? Podczas samej jazdy nic. Wszystko się zmienia w momencie przebicia, gdyż znając położenie wentyla/loga jesteśmy w stanie szybko określić miejsce przebicia w oponie i poszukać tam resztek szkła, czy też innych nieporządanych elementów. Wysłane z mojego ASUS Transformer Pad TF700T przy użyciu Tapatalka
beardman Napisano 22 Grudnia 2013 Napisano 22 Grudnia 2013 Zwłaszcza, jak na kapciu przejedziesz parę metrów i odłamek szkła przemieści się w oponie ze trzy razy dookoła (opona zresztą też lubi się obrócić jak jest luźniejsza). Takie porady wg mnie są dobre dla początkujących. Z własnego doświadczenia wiem, że przy kapciu warto przejrzeć całą oponę. Zajmuje to w porywach do 2 minut. Więc strata czasu niewielka. Pozdrawiam
Mod Team durnykot Napisano 22 Grudnia 2013 Mod Team Napisano 22 Grudnia 2013 równie ważne jest umiejscowienie loga producenta. Owe logo powinno znajdować się nad wentylem. No ale po co? Co to zmienia? Ładnie wygląda. Tak profi bardziej... Można link do tego poradnika? Zapowiada się interesująco.
gajutrw Napisano 22 Grudnia 2013 Napisano 22 Grudnia 2013 Dla mnie podstawowa zasada jest smarowanie opon pasta montazowa. Oponka wtedy elegancko sie uklada, nie ma problemu z klinowaniem, nawet przy probie zdjecia opony nie potrzebne sa lyzki.
Tofi Napisano 22 Grudnia 2013 Autor Napisano 22 Grudnia 2013 Można link do tego poradnika? Zapowiada się interesująco. empik://activecycling/2013/12/strona parzystanumeruniepamiętam/prawydolnyróg/czerwonyprostokąt Wysłane z mojego ASUS Transformer Pad TF700T przy użyciu Tapatalka
Mod Team michuuu Napisano 22 Grudnia 2013 Mod Team Napisano 22 Grudnia 2013 Dla mnie podstawowa zasada jest smarowanie opon pasta montazowa. Jakiś specjał? Też stosuję ,"Ludwik" się nazywa. Jak nie ma "Ludwika" to każdy inny płyn do naczyń jest równie doskonały.
Tofi Napisano 22 Grudnia 2013 Autor Napisano 22 Grudnia 2013 Można link do tego poradnika? Zapowiada się interesująco. empik://activecycling/2013/12/strona parzystanumeruniepamiętam/prawydolnyróg/czerwonyprostokąt Poprawiam się. Numer styczniowy 2014 strona 22. Sent from my ASUS Transformer Pad TF700T using Tapatalk 4
gajutrw Napisano 23 Grudnia 2013 Napisano 23 Grudnia 2013 Jakiś specjał? Też stosuję ,"Ludwik" się nazywa. Jak nie ma "Ludwika" to każdy inny płyn do naczyń jest równie doskonały. Jestem mechaniorem wiec mam dostep to smarku ktory uzywam do wulkanizacji opon Tylko czy ludwik po miesiacu czy dwoch podczas zdejmowania opony dalej ma wlasciwosci smarujace? Nikgdy nie uzywalem wiec nie wiem, ale na pewno podczas zakladania opony spelnia to samo zadanie
bobiik Napisano 23 Grudnia 2013 Napisano 23 Grudnia 2013 Mam takie pytanko- Czy jak tak smarujecie wasze oponki to czy nie macie czasem problemów z przemieszczaniem tejże opony i co za tym idzie i dętki???
gajutrw Napisano 23 Grudnia 2013 Napisano 23 Grudnia 2013 Nie zauwazylem przemieszczania sie opony wzgledem obreczy.
Sandacz Napisano 23 Grudnia 2013 Napisano 23 Grudnia 2013 Drutówki zdecydowanie nie, nawet niedopompowane. Natomiast niesmarowane (np. Ludwikiem) opony zwijane, pompowane do ciśnienia niższego, niż zalecane przez producenta, miały/mają tendencję do przemieszczania się. Zauważyłem to w oponach różnych producentów (Panaracer, Conti, Maxxis), w mniejszym lub większym stopniu.
Mod Team Puklus Napisano 24 Grudnia 2013 Mod Team Napisano 24 Grudnia 2013 Ja nigdy nie używałem płynów do opony, nie spotkałem się jeszcze z uparta Jako że obecnie mam szwablaki, to ustawiam je napisami do napisów na obręczy. @Tofi, cóż mam uczynić by ten link mnie treści wyświetlał pożądane ? Polskie znaki w linku ... hm, to sie zapowiada jeszcze ciekawiej niż kot przypuszczał.
Tofi Napisano 26 Grudnia 2013 Autor Napisano 26 Grudnia 2013 Pójść do emiku i kupić czaspismo. Wysłane z mojego ASUS Transformer Pad TF700T przy użyciu Tapatalka
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.