Rocco26l Napisano 20 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2013 Witam. Planuje kupić plecak rowerowy w którym by mi sie dobrze jeździło kolarką oraz żeby zmieścić do niego: buty, koszulkę, pompkę, dentkę, komórkę, portfel. Przeważnie plecaki rowerowe mają pojemności 5 l czy do takich plecaków wejdą te rzeczy ???? Może ktoś zaproponuje jakieś ciekawe plecaki.??? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek56 Napisano 22 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2013 Na te rzeczy które wymieniłeś 5L to trochę mało ,jeszcze gdybyś chciał z bukłakiem to już całkiem niewiele.Sam jeżdżę z 10-cio litrowym w tym 1,5L bukłak i jest w sam raz.Wydaje mi się że lepiej się jeżdzi jeżeli plecak nie jest przesadnie wypchany .Wybór plecaków jest ogromny ,wszystko zależy od kasy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 22 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2013 Plecak 5 litrów pomieści to ale o butach zapomnij. Dlaczego chcesz wozić ze sobą buty? Do pracy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tofi Napisano 22 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2013 Lewy but da się upchać i na tym koniec. W 25L nie mogę zmieścić takiej ilości rzeczy, bo o ile para butów wejdzie, to już nic poza tym. Pozstaje ci torba kurierska. Źle się z nią nie jeżdzi, plecy odkryte nerki zakryte, ale przy pełnym załadowaniu czuć ją na ramieniu. Wysłane z mojego ASUS Transformer Pad TF700T przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rocco26l Napisano 22 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2013 Chce mieć poprostu uniwersalny plecak, Jechać na siłownie zabrać buty koszulkę spodenki... Jechać do marketu kupić chleb masło i różne pierdoły... Wybrać się w dalszą podróż zabrać pompkę dentkę picie jedzenie... A przy tym chciałbym mieć duży konfort podczas jazdy żeby nie przeszkadzał i nie był uciążliwy dobrze leżał i był dopasowany i sztywny, podczas krótkich i długich wypadów... co do pieniedzy to przecież nie są jakieś kosmiczne sumy za takie plecaki wiec tu patrze na użyteczność niz na pieniądze... Napiszcie jaki plecak by był idealny to takich moich wypadów bo przeglądanie stron na allegro nie ma sensu A kupowanie w centrach handlowych nie wiem czy będzie do końca trafne... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tofi Napisano 22 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2013 Problem w tym że plecaki rowerowe kończą się przy 25L. 28L plecaki to plecaki 25L z dodatkową kieszenią w pokrywie, więc właściwie mają tą samą pojemność komory głównej. Dodatkowe kieszenie plecaków są w większości wszywane, więc jeżeli coś do nich włożysz to zmniejszasz pojemność komory głównej, Siatka na plecach dodatkowo zmniejsza obwód w połowie plecaka, przez to mimo pojemności dużych przedmiotów do niego nie włożysz. Np dwie butelki 3L to jest max co można włożyć do mojego 25L plecaka, a to przecież tylko 6L. Mam plecak Gelert Serenity 25 i jest bardzo wygodny, ale pojemność jak widać pozostawia wiele do życzenia, dlatego do pracy jeżdżę z torbą kurierską Karrimora. Udało mi się ją wyrwać używaną na ebayu za 1 funta (5 zł) plus dwa razy tyle wysyłka. Jest wygodna, pojemna, ma pasek Y, żeby nie latała na wszystkie strony podczas jazdy, ale przy dużych obciążeniach brakuje jej paska X. Jest rozmiaru torby kurierskiej L i jak na moje potrzeby jest minimalnie zbyt mała, bo wchodzi albo polar, albo buty robocze na zmianę, oprócz tego kupę różności, jak kurtka przeciwdeszczowa, 4 pary rękawic (dwie na rower, dwie robocze w zależności od warunków), para spodni przeciwdeszczowych, komplet biurowy (długopisy, notatnik, portfel telefon, zaczepka do kluczy, wolne miejsce na palmtopa i laptopa 15''), na zewnątrz paski do przypięcia tuby (raz się kolega założył ze mną ze nie ujadę metra na rowerze z tubą 3.05m - dało się, tylko przez bramę nie mogłem wyjechać) do których na zewnątrz można zwinąć grubą kurtkę lub karimatę i przypiąć. Problem jest w tym, że o ile wygodny plecak nie jest drogi, o tyle funkcjonala torba kurierska to koszt dwóch lub nawet trzech plecaków. Sent from my ASUS Transformer Pad TF700T using Tapatalk 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PawelDL Napisano 22 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2013 moja propozycja: http://www.forumrowerowe.org/topic/116644-plecak-deuter-race-exp-air-subiektywna-opinia/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 23 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2013 Lewy but da się upchać i na tym koniec. W 25L nie mogę zmieścić takiej ilości rzeczy, bo o ile para butów wejdzie, to już nic poza tym. Pozstaje ci torba kurierska. Źle się z nią nie jeżdzi, plecy odkryte nerki zakryte, ale przy pełnym załadowaniu czuć ją na ramieniu. Wysłane z mojego ASUS Transformer Pad TF700T przy użyciu Tapatalka Ja w 27 litrowym miałem wczoraj 2 pary butów (wypad na siłownię więc jedne do biegania i jedne rowerowe do spinningu) ciuchy rowerowe na zmianę plus komplet deszczowy, więc rękawiczki, beret na kask, spodnie, ochraniacze na buty, kurtkę, do tego zestaw narzędzi, dętkę, pompkę, bidon, portfel i jeszcze było sporo miejsca. Dziwne masz te 25 litrów. Proponuję autorowi tematu (jeśli nie zostawiasz roweru bez opieki) zamontowanie torebki podsiodłowej gdzie zmieścisz praktycznie wszystkie rzeczy które wymieniłeś w pierwszym poście, poza butami. Jak wybierzesz wersję trochę większą (bo do małej to co powyżej wchodzi bez problemu) to zmieścisz jeszcze coś do jedzenia. Tak czy inaczej lepiej coś pod siodło niż garb na plecach. Co do kosmicznych sum - napisz jaki masz na to budżet. Wtedy można coś doradzić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tofi Napisano 23 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2013 A co o za 27 lirowy plecak? Bo do zwykłego plecaka też tyle wpakuję, w rowerowym konstrukcja nieco utrudnia wpakowanie takiego gabarytu. Sent from my ASUS Transformer Pad TF700T using Tapatalk 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rocco26l Napisano 23 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2013 Kase jak chce wydac na plecak to ok 150 zl do 200 zl. I jak tu kolega slusznie okreslil to ja nie chce miec na plecach zadnego garba wkladajac buty i pare rzeczy do plecaka. Chodzi mi bardziej rozlozysty plecak niz odstajacy od plecow... Czekam na wasze propozycje bo na pewno uzytkujecie takie wieksze plecaki niz 5 l jezdzac na waszych kolarkach. Czekam tez na sluszne uwagi na co patrzec podczas kupna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ENER83 Napisano 23 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2013 Poczytaj inne tematy o plecakach bo jest ich cała masa na forum. Może coś Ci wpadnie w oko: http://www.forumrowerowe.org/index.php?s=9b7cae97dc637519bd828ddea1bc5f81&app=googlecse#gsc.tab=0&gsc.q=plecak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
benek Napisano 25 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2013 Witam. Planuje kupić plecak rowerowy w którym by mi sie dobrze jeździło kolarką ... Podstawowa sprawa to kształt plecaka, jak masz zamiar jeździć trzymając kierę dolnym chwytem, to na pewno plecak musi mieć kształt kropli wody - czytaj: główna komora znajduje się w dolnej części plecaka (lędźwiowej). Jak kupisz plecak z komorą w kształcie prostopadłościanu lub co gorsze odwróconej kropli (komora poszerza się ku górze lub dodatkowa kieszeń na górze) to z dolnym chwytem będzie ciężko, bo plecak może się zsuwać ku głowie, możesz czuć ucisk na klatkę piersiową, jak podniesiesz wyżej głowę to tył kasku może trafić na górną "ściankę" plecaka, itp. atrakcje. Gdyby chodziło o sam bukłak, to mógłbyś Camelbak'a na piersi wrzucić, jak Schleck w Critérium International w 2011r. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rocco26l Napisano 25 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2013 Podstawowa sprawa to kształt plecaka, jak masz zamiar jeździć trzymając kierę dolnym chwytem, to na pewno plecak musi mieć kształt kropli wody - czytaj: główna komora znajduje się w dolnej części plecaka (lędźwiowej). Jak kupisz plecak z komorą w kształcie prostopadłościanu lub co gorsze odwróconej kropli (komora poszerza się ku górze lub dodatkowa kieszeń na górze) to z dolnym chwytem będzie ciężko, bo plecak może się zsuwać ku głowie, możesz czuć ucisk na klatkę piersiową, jak podniesiesz wyżej głowę to tył kasku może trafić na górną "ściankę" plecaka, itp. atrakcje. Dzięki za bardzo słuszną uwagę. na pewno z niej skorzystam przy wyborze. Z jakiej firmy plecaki są najlepsze na rower ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 25 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2013 Deuter, Osprey, Daikine, Ortleb, Camelbak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
benek Napisano 25 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2013 Dzięki za bardzo słuszną uwagę. na pewno z niej skorzystam przy wyborze. Z jakiej firmy plecaki są najlepsze na rower ??? Z wytrzymałych Jack Wolfskin Bike & Hike - niestety ma tą "nieodpowiednią" budowę do "leżącej" jazdy, przynajmniej model 18l. Zwłaszcza jak coś cięższego wrzucisz do tej dodatkowej (górnej) kieszonki. Jak chcesz wozić buty, a nie chcesz kupować worka na 50 kg ziemniaków, to poszukaj modelu z linką gumową na grzbiecie. Wtedy buty (oczywiście jakieś typu halówki, trampki, itp) możesz wozić na zewnątrz. Niektóre plecaki mają komorę np na buty - np Deuter Spider, tylko moim zdaniem ten model jak go napakujesz po brzegi, będzie zbyt masywny na górze (przy suwakach) do dolnego chwytu. Warto też rozważyć model z siatkowymi gumkowanymi kieszeniami po bokach - czasem zamiast bukłaka poręczniej wziąć ze sobą dodatkowy bidon (np z izotonikiem). Daikine jedna literka za dużo - Dakine Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 25 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2013 Jak chcesz wozić buty, a nie chcesz kupować worka na 50 kg ziemniaków, to poszukaj modelu z linką gumową na grzbiecie. Wtedy buty (oczywiście jakieś typu halówki, trampki, itp) możesz wozić na zewnątrz. Dwie pary butów wchodzą bez problemu do plecaka 27 litrów (Ortlieb Track) i można zapakować jeszcze dwie. Ludzie używają na alpejskich endurackich imprezach wielkich plecaków z dużym obciążeniem i często zasuwają tak ostro w dół, więc proponowałbym nie siać paniki z szosowaniem z plecakiem i parąbutów w nich Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
benek Napisano 25 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2013 Nie sieję paniki. Wszystko zależy od dystansu do pokonania, z niewygodnym plecakiem te kilka, kilkanaście km od czasu do czasu da radę nawet dolnym chwytem. Ale codziennie ze 30km lub więcej może dać takie same skutki, jak za wąska kierownica. Chyba lepiej wybrać bardziej dopasowany do stylu jazdy plecak, niż za chwile kupować kolejny. Poza tym buty lepiej wozić w innej komorze niż np jedzenie. Ale to taki moje zboczenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 26 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2013 Tylko że zdecydowana większość uniwersalnych plecaków nie posiada rozdzielanych komór. Przegroda w większości przypadków nie jest hermetyczna więc nawet jak buty będą osobno to zaraza i tak przejdzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tofi Napisano 26 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2013 Ale ten Ortlieb Track 27 to taki nie bardzo rowerowy, ma gąbkę zamiast siatki, więc to taki na spacer po górach a nie na sprint. Bez siatki istotnie para butów to nie problem, plecak z siatką ma odjętą objętość właśnie przez system wentylacji. Kropla wody? jeszcze się z takim nie spotkałem. Większość plecaków rowerowych to jajo, które kończy się poniżej szyji, tak aby można było bez problemu głowę to tyłu odgiąć przy pozycji pochylonej. Oczywiście gdy się kupuje plecak nierowerowy w tym momencie trzeba sprawdzić wiele aspektów, w tym właś nie wolną przestrzeń za karkiem, system wentylacji pleców, pewność mocowania, "oddychający" pas piersiowy, pas biodrowy, czy można ewentualie włożyć system nawadniania, widoczność rowerzysty, itd. Wysłane z mojego ASUS Transformer Pad TF700T przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
benek Napisano 26 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2013 Kropla wody? jeszcze się z takim nie spotkałem. Większość plecaków rowerowych to jajo, Mój jeden z plecaków/bukłaków - HighSierra Fluid przypomina kroplę wody. Poza tym czepiasz się, kropla wody czy jajo wychodzi na to samo = dół rozbudowany, góra "mizerna". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 26 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2013 Ale ten Ortlieb Track 27 to taki nie bardzo rowerowy, ma gąbkę zamiast siatki, więc to taki na spacer po górach a nie na sprint. Bez siatki istotnie para butów to nie problem, plecak z siatką ma odjętą objętość właśnie przez system wentylacji. Kropla wody? jeszcze się z takim nie spotkałem. Większość plecaków rowerowych to jajo, które kończy się poniżej szyji, tak aby można było bez problemu głowę to tyłu odgiąć przy pozycji pochylonej. Oczywiście gdy się kupuje plecak nierowerowy w tym momencie trzeba sprawdzić wiele aspektów, w tym właś nie wolną przestrzeń za karkiem, system wentylacji pleców, pewność mocowania, "oddychający" pas piersiowy, pas biodrowy, czy można ewentualie włożyć system nawadniania, widoczność rowerzysty, itd. Wysłane z mojego ASUS Transformer Pad TF700T przy użyciu Tapatalka http://www.scandinavianoutdoorstore.com/reput-rinkat-ja-laukut/paivareput/track-27/ Zobacz zdjęcia, to w temacie wentylacji. Co do objętości - połowa z niej wystarczy by przetransportować dużo więcej niż chce autor tematu. System wentylacji NIE JEST liczony do objętości plecaków, ponieważ nie jest przestrzenią transportową. Jeśli ktoś chce może wykorzystać przestrzeń między tylną ścianą i siatką. Tofi, zachodzę w głowę jaki plecak o objętości 25 litrów mieści tylko jeden but. Może sprawdź czy to co posiadasz faktycznie ma taką pojemność albo dla porównania wlej gdzieś 25 litrów wody (np komora zlewu) a potem wpasuj w to samo miejsce trampki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rocco26l Napisano 26 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2013 widze ze weszliscie w niesamowita dyskusje... Dla mnie nie wazne czy bedzie mial ksztalt jajka czy kropli czy bedzie typowo gorski czy jakis inny i czy bedzie mial jedna czy 5 komor nawet kolor jest malo wazny... Ja chce miec plecak wygodny i nie przeszkadzajacy w jezdzie zeby mi nie jedzil po calych plecach nie zsuwal sie na glowe i zebym mogl zmiescic buty koszulke kanapki telefoni pare drobiazgow. Prosil bym o jakies przykladowe modele... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
severian Napisano 26 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2013 Rzecz w tym,że z takim budżetem nic sensownego nie da się zaproponować.Ja polecam Deutera Race Air Exp 12+ 3 litry,spokojnie wejdą do niego rzeczy które wymieniłeś.Taki plecak będzie kosztować ok.250 pln .Fajne w tym plecaku jest także to,że sprawdza się na pieszych wędrówkach.Ja nawet spakowałem się do niego na kilkudniowy wypad do Anglii edit: literówki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
benek Napisano 26 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2013 Jak masz gdzie zobaczyć na żywo czy Ci odpowiada to np DEUTER Race EXP Air. Ten 15 litrowy, ale z wyciąganą siatką do przytroczenia kasku (u Ciebie może służyć za "transporter" butów). Plecak ma system nośny na siatce (wentylacja), siatkowe szelki, siatkowe kieszenie boczne, możliwość kompresji głównej komory u góry, pokrowiec przeciwdeszczowy i możliwość włożenia bukłaka. edit Widzę, że nie byłem pierwszy z tym deuterem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 26 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2013 widze ze weszliscie w niesamowita dyskusje... Dla mnie nie wazne czy bedzie mial ksztalt jajka czy kropli czy bedzie typowo gorski czy jakis inny i czy bedzie mial jedna czy 5 komor nawet kolor jest malo wazny... Ja chce miec plecak wygodny i nie przeszkadzajacy w jezdzie zeby mi nie jedzil po calych plecach nie zsuwal sie na glowe i zebym mogl zmiescic buty koszulke kanapki telefoni pare drobiazgow. Prosil bym o jakies przykladowe modele... Nie wiem z jakiego jesteś miasta ale w wielu większych są sklepy sportowe (moje liczy 120 tysięcy mieszkańców a takich sklepów jest kilka, plus działy sportowe wszystkich większych marketów) - może odwiedź je i zobacz co mają w ofercie - przymierz się, "pomacaj", sprawdź co realnie wchodzi do środka. Sklepy rowerowe zazwyczaj też mają takie artykuły. Trzy plecaki których używałem przy rowerowaniu kupiłem w sklepach turystycznych, jeden w markecie Lidl, jeden w sklepie rowerowym i jeden w dużym markecie nawet nie na dziale sportowym tylko z torbami. Były/są to Millet, Alpinus, Outhorn, Ortlieb, Milo, Deuter. Warto zwrócić uwagę na jeszcze jeden - istotny - aspekt - wodoszczelność. Plecaki mają impregnowany materiał jednak szwy nie są, jak to ma miejsce w przypadku odzieży, klejonych szwów. Plecaki są więc - szczególnie takie rowerowe jednokomorowce - przemakalne. Rozwiązaniem na to są pokrowce, zintegrowane lub nakładane luzem. Pod tym względem Ortlieb robi produkty dosyć unikatowe - wodoszczelne, bez konieczności zakładania pokrowców. Jeśli zamierzasz jeździć bez względu na pogodę może weź to pod uwagę - wg mnie to jedyne sensowne rozwiązanie - plecak schnie dosyć wolno, w pokrowcu również, Ortlieb schnie bardzo szybko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.