Dziubek Napisano 2 Maja 2018 Udostępnij Napisano 2 Maja 2018 Ja bym na Twoim miejscu zadzwonił do treka na infolinię, a później do sklepu. Daj koniecznie znać co Ci powiedzieli. Ja u siebie nie widzę mankamentów na chwilę obecną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MusicMan Napisano 9 Maja 2018 Udostępnij Napisano 9 Maja 2018 Testował któs superflaya i xcalibra? Mam SF z 2016 z delikatnym upgradem na naped XT (10 rz.). Nosi mnie aby cos pozmieniać. W związku z tym, że to napęd 10rz. to pewnie poszłaby kompletna nowa XT i koła od Dawida.... a wiec sporo kasy. Warto sprzedać obency rower i zainwestować w xcalibra? SF uwielbiam za geometrię ramy bo jeździ mi się świetnie. Głównie chodzi o plecy, które mnie kompletnie nie bolą a niestety mam "popsute" 2 kręgi i na szosie bardzo daja mi w kość. Lepiej miec SF z nowa grupą XT i fajnymi kołami czy Xcalibra na sprzęcie, który pewnie wymienię... Nosi zeby miec karbonową ramę, ale z drugiej strony mniej obawiam się o aluminium a co najważniejsze ten rower mi naprawdę leży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bimmer Napisano 9 Maja 2018 Udostępnij Napisano 9 Maja 2018 nowy x-caliber to nieco inny rower ale geo jest niemal identyczne - poprzedni x-caliber i superfly w tabelkach miały te same cyferki. W nowym x-calibrze masz boost, prowadzenie wewnętrzne dla przewodu sztycy - tylko pytanie na ile Ci to potrzebne. Ja nie widzę sensu przejścia z Sf na Xc. Po co chcesz zmieniać koła? Kaseta 11s wchodzi w miejsce 10s o ile dobrze wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Malinowy Napisano 9 Maja 2018 Udostępnij Napisano 9 Maja 2018 Zupełnie nieopłacalne. SF to już fajna rama, boosta nie ma z tylu, ale jest sztywna. Uwierz, nie odczujesz różnicy. Zostaw co masz, zainwestuj w lepsze koła, napęd zostaw na 10s. Stosunkowo tani w eksploatacji, a zapewnia o tak wszystkie niezbędne przełożenia. @bimmer, dokładnie tak jak mówisz, o ile to shimano. W sram bębenek jest wtedy xD 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bimmer Napisano 10 Maja 2018 Udostępnij Napisano 10 Maja 2018 założyłem, że skoro jest przerzutka XT to i kaseta będzie shimano, okaże się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dziubek Napisano 22 Maja 2018 Udostępnij Napisano 22 Maja 2018 @Malinowy Jak tam sprawa z lakierem się toczy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Malinowy Napisano 23 Maja 2018 Udostępnij Napisano 23 Maja 2018 @Dziubek, sklep, w którym dokonałem zakupu stwierdził, że między innymi taką cenę uzyskałem za rower z powodu jednego odprysku. A te inne w okolicach mocowania zacisku hamulca oraz przy tarczy hamulcowej na tyle, cytuję: „Normalne użytkowanie, gdzie takie odpryski się zdarzają choćby podczas zdjęcia koła”. Oczywiście mogę reklamować i załatwiać to u treka, ale że ogólnie to raczej śmieszna sprawa. Odpryski nie są duże, ale jednak. Napiszę jeszcze z tym pytaniem do Treka bezpośrednio, zobaczymy co powiedzą. Tak to jest kupować u znajomych.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team KrissDeValnor Napisano 23 Maja 2018 Mod Team Udostępnij Napisano 23 Maja 2018 Według mnie w takich miejscach w ogóle nie powinno być lakieru, bo prędzej czy później i tak będą tam odpryski. Może pod względem estetyki byłby to minus, ale przynajmniej nikt by nie narzekał Ja np. zdejmowałem koło góra kilka razy, a też nie mam już lakieru przy zacisku ( nie lubię lekkiego dociśnięcia, więc pewnie to też się przyczyniło ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dziubek Napisano 23 Maja 2018 Udostępnij Napisano 23 Maja 2018 @Malinowy Jeżeli nie zostałeś o tym poinformowany przy zakupie można się spierać, ale że to znajomi to komplikuje sprawę. Daj znać czy coś uzyskałeś u Treka. A z innej bajki, też masz na przodzie oponę 2.2 a z tyłu 2.0 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Malinowy Napisano 23 Maja 2018 Udostępnij Napisano 23 Maja 2018 Właściwie to miałem na tyle 2.0 xr1 expert, a przód dostałem tymczasową xr2, ale na drucie. Później wymienili mi na xr2 zwijaną 2.2, a tę drutówkę zostawili na zapas. Obecnie jeżdżę przód tył 2.2 xr2 (przód drut), a xr1 2.0 zwijaną mam w zapasie. Planuję dokupić jakąś pod 2.0 i będzie drugi komplet. Trek ogólnie ma taką politykę, że miesza wielkościami opon, jednak na stronie treka jest on w wersji na oponach 2.2 xr1 expert. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dziubek Napisano 23 Maja 2018 Udostępnij Napisano 23 Maja 2018 Ja dzwoniłem na ich infolinię z pytaniem o co chodzi to konsultant stwierdził że mieli taki czas że robili mix, ale sam nie wiedział czemu. To samo z opaskami na koła. Można ponoć trafić na TR, a można na zwykłe opaski zabezpieczające. Chyba coś nie do końca ogarniają w Treku, albo konsultant wiedział że dzwonią, ale nie wiedział w którym kościele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bimmer Napisano 24 Maja 2018 Udostępnij Napisano 24 Maja 2018 dobry konsultant. Z tyłu dawali węższą żeby były mniejsze opory toczenia, z przodu szersza poprawia przyczepność. W mocnych tylnonapędowych samochodach patent znany od X lat, tyle że tam na odwrót Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Malinowy Napisano 24 Maja 2018 Udostępnij Napisano 24 Maja 2018 Nie chodzi o to, co dawali, a o to jaka jest specyfika na stronie względem tego, co się dostaje. Właściwie chyba też do nich zadzwonię z kilkoma pytaniami, między innymi o opony i lakier Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafu Napisano 24 Maja 2018 Udostępnij Napisano 24 Maja 2018 W tym sezonie np. montują opony Schwalbe bo mają problem z dostępnością Bontragerów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Malinowy Napisano 24 Maja 2018 Udostępnij Napisano 24 Maja 2018 Te bontragery dobre są, fajnie trzymają w terenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
armaniak Napisano 3 Czerwca 2018 Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2018 (edytowane) Witam. Jakieś 1,5 miesiące temu również stałem się posiadaczem Treka Superfly 7 z 2017 r. Opony mam Bontrager XR1 z tyłu 2.0, z przodu 2.2. Wydaje mi się że taki mix bardzo dobrze się sprawdza bo na twardej nawierzchni tylna opona ma mniejsze opory toczenia (niż gdyby była 2,2), a na piasku przednie koło nie zakopuje się (tak jak zakopywałoby się 2.0). Opony bardzo dobrze trzymają w terenie. Na pewno lepiej mi się jeździ na tych oponach niż na Continental Race King, które miałem w swoim starym rowerze. Przeszedłem na bezdętkowy system. Gripy wymieniłem na silikonowe Fabric: https://buyonline.cyclefactory.co.za/grips/347-grips-fabric-silicone-lock-on.html Mają dobrą przyczepność, sprężystość i wyglądają na trwałe. Na ramie od nowości mam jeden mały odprysk przy otworze wejścia linki do ramy. Nie wiem czy to jest powód do reklamacji. A nawet jeżeli to co, wymienią ramę, czy wezmą do malowania? Przejechałem nim już ok. 1000 km i ogólnie jestem bardzo zadowolony. W krótkim czasie pewnie będę zastanawiał się nad wymianą kół (może ktoś coś poleci w cenie do 1.500 zł za parę?) i być może siodełka, bo po przejechaniu 50 km już mocno się daje we znaki. Edytowane 3 Czerwca 2018 przez armaniak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dziubek Napisano 3 Czerwca 2018 Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2018 Warto poczekać co tam @Malinowy się dowiedział w związku ze swoim rowerem. Co do siodełka, to ujdzie, ale bez spodenek z wkładką nie da się jeździć. Wystartowałem ostatnio kolejny raz i ni chu chu. Nigdy więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 4 Czerwca 2018 Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2018 1 godzinę temu, armaniak napisał: W krótkim czasie pewnie będę zastanawiał się nad wymianą kół (może ktoś coś poleci w cenie do 1.500 zł za parę?) https://daveo.pl/kola_dt_350_boostdt_xm421_29er_pillar-1412i https://fitwheels.eu/kola-dt-swiss-240s-spline-one-xm421-29-1610g-p-30.html - poza budżetem https://fitwheels.eu/kola-dt-swiss-350-straightpull-xr361-29-1530g-p-29.html - jak jesteś lekki. Zadzwoń lub napisz do daveo ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Malinowy Napisano 4 Czerwca 2018 Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2018 Ja też mam odprysk lakieru przy wejściu linki przerzutki, z przodu po prawej stronie. Wydaje mi się, że kiepska jest ta warstwa lakieru, który makladają. A może podkład ciulowy? Co do zmian @armaniak, siodło jak dla mnie wyśmienicie spisuje się wtb rocket pro. Lżejsze i wygodniejsze. Koła kupione u daveo, ale wziąłem na dt350 z prostymi szprychami, obowiązkowo mosiężnymi nyplami i obręczami ztr arch ex. Akurat nie było na stanie m442. Wyszły całkiem solidne koła Z Trek jestem na etapie negocjacji co do odprysków. @armaniak i @Dziubek, możecie na pw podesłać mi zdjęcia swoich uszkodzeń lakieru w możliwie jak najlepszej jakości? Potrzebuję konkretnych dowodów z innych źródeł, niż moje zdjęcia.;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dziubek Napisano 4 Czerwca 2018 Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2018 Aktualnie nie mam co Ci podesłać, ale jak będzie jakiś uszczerbek to podzielę się z Wami informacją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
armaniak Napisano 4 Czerwca 2018 Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2018 Bez spodenek z wkładką nawet nie próbuję. Ale i tak po przejechaniu 50 km już czuję siodełko na tyłku i jazda już jest męcząca. 8 minut temu, Malinowy napisał: możecie na pw podesłać mi zdjęcia swoich uszkodzeń lakieru w możliwie jak najlepszej jakości proszę bardzo: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Malinowy Napisano 4 Czerwca 2018 Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2018 Ja mam podobnie, ale z drugiej strony. Jutro dzwonię do Treka ponownie i przedstawiam sprawę, że nie jestem jedyny jeśli chodzi o odpryski lakieru w tym miejscu. Choć wiem, że załatwiają to w ten sposób, że udzielają rabatu większego na rower, przez co sklep może opuścić cenę roweru. Nawiasem, za ile @armaniak kupiłeś swojego superflaja? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
armaniak Napisano 4 Czerwca 2018 Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2018 (edytowane) Zapłaciłem dużo w porównaniu do Ciebie bo aż 6.400, ale za 200 zł dostałem różnych gadżetów. Edytowane 4 Czerwca 2018 przez armaniak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Malinowy Napisano 4 Czerwca 2018 Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2018 No nie powiem, całkiem sporo jak za ten rower. Ale nic, wszędzie różne okazje są Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
armaniak Napisano 4 Czerwca 2018 Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2018 Kiedy ja kupowałem 6.600 było najtaniej, a szukałem po całej Polsce. Utargowałem 200 + dodatki za 2 stówy. Za te pieniądze i tak nic lepszego nie znalazłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi