modrzew Napisano 26 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2016 Po co pytać innych o rozmiar jak się ma jak widać ugruntowane własne poglądy na ten temat? Mi by było szkoda czasu. Tak BTW, wracając do jednego z wcześniejszych postów - koło 28” i 29” ma dokładnie tą samą średnicę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ponury2 Napisano 26 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2016 No bo ty jesteś najmądrzejszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
itr Napisano 26 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2016 chyba szosy są od tego by były długie i stabilne a nie rowery MTB, na nich ma być slalom i mijanie drzew na milimetry. Ponury chyba naprawdę jakieś masz dziwne widzenie świata, rowerowego... Ta wypowiedź wskazuje raczej nie wiesz nic o szosówkach , możesz przypomnieć o co pytasz, czy co chcesz przekazać? Są specjalne metody dostosowania pozycji do roweru zawsze można się zgłosić do specjalistów. Sugestie kolegów żeby nie przesadzać z wysuwaniem sztycy są dość tradycyjne, oparte na częstym pękaniu ram. Karbon raczej pęka w inny sposób i nie ma przeciwwskazań dla Ciebie żebyś jeździł na ramach XS z rurą wystającą jak w składaku, Rower ma być dla Ciebie i spełniać Twoje oczekiwania. Ogólnie podczas szeregu przejażdżek na rowerach swoich, i znajomych uważam, że pierwsze wrażenia, nawyki z poprzedniego roweru, achy ochy i kapryszenia to dość śliski temat, bardzo subiektywny. Na szczęście człowiek dostosowuje się zmienia nawyki i wyrabia odruchy, dobrze jeśli można na wstępie dopasować się siodłem i ustawieniem kierownicy. Nigdy moje wrażenia nie będą idealną wskazówką dla kogoś innego, bo zarówno anatomia jak i sprawność, koordynacja, nawyki to zbiór zbyt wielu zmiennych, żeby bezpardonowo coś komuś doradzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ponury2 Napisano 26 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2016 (edytowane) Temat polega na tym, że do tej pory jeździłem na kołach 28 cali i 26, mam 3 rowery w rozmiarach M, XL i XXL. Szukam 4 roweru i chciałbym aby to był 29 cali MTB. Do tej pory najchętniej wsiadam na małą ramę, a sprzedawcy w sklepach sugerują mi końcowe i największe rozmiary bo "tak trzeba, tak wygodnie, tylko tak mogę jeździć" No a mi jest jakoś nie tak jakbym chciał i wychodzę ze sklepu nic nie kupując. Więc szukam sensu w tym czemu miałbym wsiadać na sugerowany przez większość rozmiar skoro jest mi na nim źle i czy rzeczywiście po czasię się przestawię i czy będę miał z tego realne korzyści. Szybciej jeździć zacznę? Starego psa nowych sztuczek nie nauczysz i ciekaw jestem ile osób zniechęcono do jeżdzenia na rowerze sprzedając im za duże ramy bo ponoć takie lepsze, oni kupili i jakoś rower przestał być tą przyjemnością co kiedyś? Edytowane 26 Grudnia 2016 przez ponury2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
modrzew Napisano 26 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2016 (edytowane) No bo ty jesteś najmądrzejszy W przedostatnim poście strzeliłeś cały elaborat że swoich przemyśleń i oczekiwań - wystarczy się do nich zastosować, a nie fukać że ktoś ma inne zdanie. Spytałeś się - dostałeś odpowiedzi, nie pasowały Ci - wyłożyłeś całą własną filozofię i wnioski na ten temat, fochy pomińmy milczeniem. Nie musisz byc standardowy. Nie uważasz, że bez sensu jest samemu tracić czas i jeszcze zajmować go komuś w takim wypadku? Edytowane 26 Grudnia 2016 przez modrzew Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team KrissDeValnor Napisano 26 Grudnia 2016 Mod Team Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2016 @ modrzew Średnica obręczy jest taka sama, ale koło w standardowo ogumionym MTB ( czyt. opona o wyższym profilu ) będzie miało większą średnicę niż w crossie i stąd się właśnie wzięło 29 " @ ponury2 A mi się wydawało, że szosy są krótsze ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
modrzew Napisano 26 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2016 (edytowane) Kriss, no niemożliwe, co Ty nie powiesz Edytowane 26 Grudnia 2016 przez modrzew Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ponury2 Napisano 26 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2016 @modrzewnikt cię nie zmusza do odpisywania szczególnie że nic nie wnosisz do tematu, czytać też ci nikt nie każe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team KrissDeValnor Napisano 26 Grudnia 2016 Mod Team Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2016 @ modrzew To tylko gwoli ścisłości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gtb Napisano 26 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2016 @@ponury2 twoja postawa - bez obrazy - zajeżdża trollingiem . Zadałeś pytanie (na które jak widać znasz gotową odpowiedź) , otrzymałeś konstruktywną odpowiedz popartą argumentami z którą się nie zgadzasz (masz prawo) to po co drążysz temat nadal ? Mam wrażenie , że jedyna satysfakcjonująca cię odpowiedz to taka , która pokrywa się z twoją , a zatem : Tak masz absolutnie rację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alsew Napisano 26 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2016 Temat polega na tym, że do tej pory jeździłem na kołach 28 cali i 26, mam 3 rowery w rozmiarach M, XL i XXL. Piszesz że ta M jest Ci najwygodniejsza. Możesz napisać co to za rower , jakie ma wymiary, wrzucić jakieś foto, czy to przekracza możliwości twojej percepcji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
itr Napisano 26 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2016 Temat polega na tym, że do tej pory jeździłem na kołach 28 cali i 26, mam 3 rowery w rozmiarach M, XL i XXL. Szukam 4 roweru i chciałbym aby to był 29 cali MTB. Do tej pory najchętniej wsiadam na małą ramę, a sprzedawcy w sklepach sugerują mi końcowe i największe rozmiary bo "tak trzeba, tak wygodnie, tylko tak mogę jeździć" No a mi jest jakoś nie tak jakbym chciał i wychodzę ze sklepu nic nie kupując. Więc szukam sensu w tym czemu miałbym wsiadać na sugerowany przez większość rozmiar skoro jest mi na nim źle i czy rzeczywiście po czasię się przestawię i czy będę miał z tego realne korzyści. Szybciej jeździć zacznę? Starego psa nowych sztuczek nie nauczysz i ciekaw jestem ile osób zniechęcono do jeżdzenia na rowerze sprzedając im za duże ramy bo ponoć takie lepsze, oni kupili i jakoś rower przestał być tą przyjemnością co kie Nie uda Ci się wyrobić zdania na podstawie przymiarek w sklepie. Musisz poznać walory dynamiczne, nie tylko statyczne. Uruchom się na rowerach znajomych, znajdź rowery testowe wypożyczane na dłużej (specialized?), czy jedź na single szlaki gdzie są wypożyczalnie Swieradów albo Rychleby np... Tak to jest wróżenie z fusów... rowery 26 i trekingi 28 różnią się znacząco od np SF. Możliwe że testując 21" i 19 " tej samej marki docenisz większy rozmiar. Ważne jest żeby na obydwu ramach tak dostosować mostki aby kierownica była w tym samym miejscu np zamienić 60 mm w 21 i 90 19" Dla dużego chłopa ważna jest też wysokość kierownicy, przez lata zmieniałem pozycję z bardzo wyciągniętej i niskiej do wyższej i szerszej z krótkim mostkiem. Im więcej przyjemności z jazdy tym lepiej jechać pełną piersią, jeśli jest się hartem z nosem na metę to można się kłaść w poziomie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cervandes Napisano 26 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2016 A potem się okaże, że gadacie z bratem Gosiewskiego, co ma łapki jak t-rex i w ramie 20" już do kierownicy nie sięga. Każdy z nas jest inny. Ale fakt faktem, że @ponury Wisłę chce tu zawracać, foszki puszcza a jednak miliony rowerów i setki producentów mają ramy większe i mniejsze, dostosowane do różnego wzrostu, budowy ciała i przeznaczenia. Czyli że co, cały świat się myli? Narracja jak w telewizorze, MOJA RACJA JEST NAJMOJSZA! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ponury2 Napisano 26 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2016 ale twoja już może być twojsza niż moja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alsew Napisano 26 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2016 (edytowane) @ponury2 Nie umiesz nawet napisać jak człowiek jakie masz rowery, ale wypisywać kretynskie wywody potrafisz! No to mamy świąteczny wysyp trolli na forum! Kup se Wigry 3 i tyłka nie zawracaj! Moderator mógłby juz posprzątać w tym temacie... Edytowane 26 Grudnia 2016 przez Alsew Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafu Napisano 26 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2016 Skoro miałeś sztycę na 290 , to podejrzewam że niemal idealnie tam siedziała taka 350 mm, nie lepiej było wymienić na 400mm i mieć 11 cm zapasu? Jaką masz długość nogi jeśli mogę się dowiedzieć? Moja noga (inseam) to 96cm. W SF minimalne wsunięcie sztycy to 100mm a fabryczna sztyca ma 400. Przed zakupem przejechałem się (przed sklepem) na 21.5, potem na 23 i wybór padł na większy rozmiar. Żona ma 19.5 więc mam też jakieś porównanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin_ostrów Napisano 27 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2016 No to teraz krótki kurs matematyki. Potrzeba mniej więcej 107 czy 110% długości nogi od siodełka do osi pedałów. Korba to 175mm, sztyca to 300. Pytanie, ile musi mieć podsiodłówka? Wysłane z mojego Future przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erzurum Napisano 27 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2016 odpowiedź: dla wzrostu 195cm podsiodłówka z rozmiaru M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arek_wro Napisano 27 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2016 No to teraz krótki kurs matematyki. Potrzeba mniej więcej 107 czy 110% długości nogi od siodełka do osi pedałów. Korba to 175mm, sztyca to 300. Pytanie, ile musi mieć podsiodłówka? Wysłane z mojego Future przy użyciu Tapatalka Jakieś 22 cale, czyli jak już wszyscy wiemy rozmiar M. Przychylam się do sugestii żeby admin posprzątał trochę w tym temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zawodowiec Napisano 27 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2016 Dobra wtrącę swoje 3 grosze. po pierwsze primo mam 191cm wzrostu, czyli blisko jak troll naczelny. po drugie primo posiadam superflay'a, czy coś wiem w temacie. po trzecie primo ultimo! mam rozmiar 21.5, i zapas sztycy wynosi 2.5cm. wiec nasz troll niech kupi rozmiar M i wali kolanami w brodę. Może wtedy zrozumie że ma za mały rozmiar. a nie chwila, kupi sobie sztyce 500mm i będzie mu pasowało... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MD11 Napisano 27 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2016 ponury2 już maglował ten sam temat w sierpniu: http://www.forumrowerowe.org/topic/207979-do-6500-29-superfly-czy-canyon/. Posiada holendra, crossa i przełaj (wyrobił sobie zdanie na temat rozmiarów ram na podstawie jazdy na zupełnie różnych rowerach). W rozmiarze M jest cross Gianta, więc o ile nie było zmian w rozmiarówce, oznacza to chyba rurę podsiodłową ok. 46 cm. Potrzeba mniej więcej 107 czy 110% długości nogi od siodełka do osi pedałów. Myślę, że niekoniecznie, to zależy od preferencji. Na kanale GMBN na youtubie jest film, gdzie sprawdzali wydolność kolarza na rowerze MTB przy różnych ustawieniach siodełka i wyszło im, że siodełko może być wyżej albo niżej i jedzie się tak samo. Jeśli przyjmiemy, że sztyca 400 mm wchodzi w ramę na długości 8 cm, a wysokość siodełka jest ustawiana metodą pięty, to maksymalna długość nogi dla rozmiaru M wynosi mniej więcej: 46 (rura) + 32 (sztyca) + 17.5 (korba) = 95.5 cm. Jeszcze wysokość samego siodełka minus grubość buta i grubość pedału, ale to pewnie wychodzi na zero. Na styk, ale rzeczywiście ponury powinien się zmieścić. @@ponury2, bierz Superfly 19.5", to jest taki odpowiednik Twojego crossa w rozmiarze M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zawodowiec Napisano 27 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2016 @MD11 jesli troll wezmie 19.5 to mu nie wystarczy sztycy 400mm chyba że ma nieproporcjonalnie krótkie nogi, to wtedy zwracam honor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MD11 Napisano 27 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2016 Skoro wystarcza mu w crossie Gianta w rozmiarze M, który ma rurę podsiodłową 18" ~ 46 cm, to dlaczego miałoby mu nie starczyć w Superfly 19.5", który ma rurę podsiodłową 18.5" ~ 47 cm? Tym bardziej mu wystarczy. No chyba, że ma inny rower niż Giant Roam to niech w końcu napisze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arek_wro Napisano 27 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2016 Wzrost 177, noga 83 cm i na SF 18,5 (rura 17,5) mam 4 cm do ograniczenia na sztycy 400 mm. Czyli na ramie o cal większej dałbym radę z nogą maksymalnie 90 cm. Nie sądzę, żeby osoba z nogą 95 cm mogła zmieścić się na ramie z podsiodłówką 18,5 cala z siodłem ustawionym w rozsądnych granicach. Jak ktoś sobie ustawi siodło śmiesznie nisko, to w teorii przy 2 metrach wzrostu zmieści się nawet na ramie S. Tylko ciekawe co na to jego kolana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ponury2 Napisano 28 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2016 (edytowane) Moja noga (inseam) to 96cm. W SF minimalne wsunięcie sztycy to 100mm a fabryczna sztyca ma 400. Przed zakupem przejechałem się (przed sklepem) na 21.5, potem na 23 i wybór padł na większy rozmiar. Żona ma 19.5 więc mam też jakieś porównanie Właśnie, moja noga przy tym samym wzroście 194/5 to 88-89 centymetrów. Może dlatego te górne rury leżą mi tak wysoko. na jednym z filmów na youtubie Szajbajk odnośnie rowerów Superfly doradzał chłopakowi 175 jaki rozmiar wybrać. I padło zdanie że może wybrać sobie jeden z trzech rozmiarów, załóżmy 15, 17, 19 (nie pamiętam dokładnie ale 3 srodkowe rozmiary wchodziły) ponieważ regulując sztycę i mostek jeździec może zająć na nich tą samą pozycję. I teraz pozostają przeznaczenie roweru i własne preferencje. ps. ale was piecze że coś wam zaburza dotychczasowe koncepcje betonowe umysły link do filmu jeśli komuś sie śpieszy może zacząć od 2:40. Może warto się douczyć zanim zacznie innym dawać rady, co do niektórych tutaj. Pozdrawiam Edytowane 28 Grudnia 2016 przez ponury2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi