lukmar Napisano 4 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2015 Witam Pany, czy orentuje się ktoś: ile waży rama SF 9.6 z roku 2014 w rozmiarze 21,5 cala (actual 20,5 cala)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arek_wro Napisano 4 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2015 Gdzieś w okolicach 1400g. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Smiechu2013 Napisano 7 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2015 (edytowane) może przynajmniej jakieś zdjęcie pokażesz? Obiecana fotka. Generalnie z zakupu jestem bardzo zadowolony poza kilkoma małymi szczególikami o których wiedziałem lub się utwierdziłem, które w niedługim czasie zmienię na 100% 1. Hamulce - masakra :-) do wymiany. 2. Manetki X7. Nie mają możliwości zrzucania przełożeń w dwie strony. Przyzwyczajony jestem do Shimano XT. Także będzie zmiana na min. X9 bo tu jest chyba taka możliwość, jeżeli się mylę to proszę wyprowadźcie mnie z błędu. Czy to się czasem nie nazywa SRAM Double(2x) odpowiednik 2-way release w Shimano ? 3. Opony - oemowe mają zbyt delikatny bieżnik. Trochę błota i jazdy "nima". 4. Porządek na kierownicy, całość osprzętu zamontowana na "matchmakerze" Reszta OK. Tak jak się spodziewałem. Edytowane 7 Kwietnia 2015 przez Smiechu2013 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 8 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2015 Double oznacza dwubiegową manetkę do korby dwurzędowej. Triggery nie mają różnego działania i wszystkie modele obsługuje się tak samo. Chcesz inaczej musisz przejść na manetki i przerzutkę tył Shimano. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Smiechu2013 Napisano 8 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2015 Double oznacza dwubiegową manetkę do korby dwurzędowej. Triggery nie mają różnego działania i wszystkie modele obsługuje się tak samo. Chcesz inaczej musisz przejść na manetki i przerzutkę tył Shimano. Rozumiem. Czyli albo się trzeba przyzwyczaić lub tak jak napisałeś trzeba się przerzucić na Shimano. Mały off: a jak sprawują się np. gripshifty np: X0 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krris Napisano 9 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2015 @@Smiechu2013, Gratuluje SF'a. Niech służy Ty przynajmniej możesz się już cieszyć swoim nowym SF'em - ja na swojego nadal czekam i poraz kolejny przesunięto termin odbioru. :/ Zamów Treka mówili...znana firma mówili...będzie dobrze mówili...jestem już tym coraz bardziej sfrustrowany :/ Z tego co wiem to mój SF utknął gdzieś w magazynie w Holandii. Więc może faktycznie Trek nadal ma problemy z częściami do swoich rowerów? Albo nadal mam pecha i to kwestia zamówionego przeze mnie rozmiaru...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Smiechu2013 Napisano 9 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2015 Nie wiem gdzie zamawiałeś, ale ja miałem to "szczęście" że stał na półce. Planowałem zakup w kolorze niebieskim, ale wziąłem to co było :-) Ja życzę cierpliwości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krris Napisano 9 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2015 @@Smiechu2013, Dzięki Zamawiałem w najbliższym mi sklepie na sklep nie mogę narzekać, bo to nie ich wina, że nie mogą mi sprzedać roweru, który gdzieś "utknął"... Ze względu na rozmiar (15,5" na kołach 27,5") więc raczej nie miałem zbyt wielkiego wyboru by brać to co jest w sklepie Zresztą, swój rower zamawiałem w listopadzie(!) więc byłem nastawiony na pewien okres oczekiwania, który początkowo wynosił 3 miesiące więc na początku mi to zupełnie nie przeszkadzało, gdyż w zimę raczej rzadko jeżdżę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Smiechu2013 Napisano 9 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2015 Zresztą, swój rower zamawiałem w listopadzie(!) więc byłem nastawiony na pewien okres oczekiwania, Trzeba mieć cierpliwość :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krris Napisano 9 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2015 Trzeba mieć cierpliwość :-) Miałem jeszcze do nie dawna, ale właśnie sie kończy, bo sezon się zaczął, a nie ma jak jeździć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artursan Napisano 13 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2015 Mam pytanie - jak to jest z tymi pękniętymi ramami? tzn gdy w serwisie stwierdzą,że rama jest pęknięta to ile czasu średnio zajmuje sprowadzenie i przełożenie sprzętu do nowej? (rower trek superfly) dziękuje za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
errwin Napisano 13 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2015 Decyzja o przyznaniu reklamacji odbywa się na podstawie przesłanej dokumentacji fotograficznej i oględzin roweru przez pracownika sklepu. Tak więc od ich rzetelności i zaangażowania zależy, jak szybko Trek dostanie dokumentację. Nie powinno to przekroczyć z decyzją o uznaniu reklamacji 2-3 dni. Reszta to już kwestia dostępności ramy do wymiany i wysyłki do kraju więc w wariancie optymistycznym kolejne 3 dni. Przekładka to już uznaniowo na miejscu, zależna od chęci i mocy przerobowych serwisu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arek_wro Napisano 13 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2015 Mi pękła rama treka w 2013 roku. Od momentu oddania roweru, przez rozpatrzenie reklamacji, sprowadzenie ramy, przekładkę, do odbioru roweru minął dokładnie miesiąc. Ale sporo pewnie zależy od dostępności ramy na podmianę. U mnie było z tym trochę przygód. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krris Napisano 14 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2015 Mam pytanie - jak to jest z tymi pękniętymi ramami? tzn gdy w serwisie stwierdzą,że rama jest pęknięta to ile czasu średnio zajmuje sprowadzenie i przełożenie sprzętu do nowej? (rower trek superfly) Jeśli tak jak z dostarczeniem mojego SF'a, to będzie trwać to wieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artursan Napisano 14 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2015 Bardzo dziękuje za odpowiedzi pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Emi00 Napisano 14 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2015 U mnie wymiana ramy gdyby mi zależało pewnie max 2 tygodnie od momentu powiadomienia sklepu ,wystarczyły tylko zdjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Smiechu2013 Napisano 28 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2015 Mam nadzieję, że u mnie nie będzie konieczności wymiany ramy. Jak na razie, po kilku tygodniach użytkowania jestem mega zadowolony. Miałem małe problemy z oponami Bontrager XR1 Expert bo strasznie "biły" Musiałem całość rozebrać, złożyć na "mydło", dobić na 5 bar i dopiero się ułożyły :-) Oczywiście nie obyło się , bez mniejszych lub większych zmian. W drodze są już nowe chwyty ESI CHUNKY Zielone. Oryginalne jakoś mi nie służą. Mam też Ritchey WCS ale chcę spróbować czegoś nowego. Match makery też już powinny być wysłane :-) Po drugie chcę przejść na tubeless i tu pojawia się pytanie do bardziej doświadczonych kolegów. Felga i opona są "tubeless ready". Na felgę nałożona jest opaska schwalbe. I czy przy zalewaniu mleczkiem należy ją zostawić czy można ją zdjąć? Do zamówienia oczywiście wentyle i mleczko :-) I jak wszyscy nie wiem jakie i ile :-) ? Czytam forum i ile postów tyle propozycji :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysi3kk Napisano 28 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2015 (edytowane) Opaska schwalbe zdjąć, nakleić odpowiednią taśmę( frm, stan, itp). Do xr1 2.0 plac 60ml do 2.2 90ml, co do mleka proponuje bontragera Edytowane 28 Kwietnia 2015 przez Krzysi3kk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Smiechu2013 Napisano 28 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2015 Opaska schwalbe zdjąć, nakleić odpowiednią taśmę( form, stan, itp). Do xr1 2.0 plac 60ml do 2.2 90ml Wielkie dzięki za podpowiedź. Więc jutro jadę na zakupy : -) Wentyle są w Decathlonie jakieś HUTCHINSON'y. Tylko nie wiem jakie mleczko i czy występuje różna szerokość taśmy ? W tym temacie jestem laikiem :-) Ktoś podpowie ? Obręcze Bontrager Affinity Elite Tubeless Ready z 28 otworami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SantaaCruz Napisano 29 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2015 Wentyle Rubena za 19.90 zł: http://rowerowy.com/sklep/czesci/detki/akcesoria/prod/rubena-tubl-fv + Płyn uszczelniający z tego forum + Taśma do uszczelnienia 50 m - dowolna z mocnym klejem ze sklepu budowlanego. Nożem (np do tapet) nacinasz na szerokość Twojej obręczy a dopiero potem odklejasz od rolki. Taniej i lepiej (równocześnie) się nie da. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Smiechu2013 Napisano 29 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2015 Bardzo dziękuję za odpowiedź. Dziękuję za namiar na wentyle. Już zamawiam :-) Płyn uszczelniający z tego forum czy masz na myśli płyn od kolegi: leo1 ? Bo tylko taki znalazłem na tym forum. A taśma uszczelniająca to taka którą stosuje się na posadzki do wylewek ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SantaaCruz Napisano 29 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2015 (edytowane) Tak , płyn od leo1. Sam używam Slime Pro. Taśma dowolna w tym stylu: Edytowane 29 Kwietnia 2015 przez SantaaCruz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Smiechu2013 Napisano 29 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2015 Taśma dowolna w tym stylu: Wielkie dzięki za pomoc. A czy nie może to być np. taśma izolacyjna ? Pytanie na przyszłość :-) PS. Wentyle już zamówione :-) Mleczko zaraz organizuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysi3kk Napisano 2 Maja 2015 Udostępnij Napisano 2 Maja 2015 Taśma izolacyjna broń boże, taśmy w tym stylu też odradzam prowizorka która prędzej czy później puści. Mleko od leo1 miałem i nie polecam zalepianie dziur w porównaniu do bontragera to zupełnie inna klasa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Smiechu2013 Napisano 3 Maja 2015 Udostępnij Napisano 3 Maja 2015 Taśma izolacyjna broń boże, taśmy w tym stylu też odradzam prowizorka która prędzej czy później puści. Mleko od leo1 miałem i nie polecam zalepianie dziur w porównaniu do bontragera to zupełnie inna klasa. Tu nie chodzi do końca o jakieś dziwne oszczędności. Z tą taśmą izolacyjną tak spytałem. Jednak mleczko od Leo1 już zamówione i zapłacone. Spróbować trzeba, ponieważ dużo jest różnych opinii o nim i chciałem przekonać się osobiście. Stan No Tubes w razie czego też już zamówiłem (mleczko + taśma) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi