krris Napisano 23 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2015 (edytowane) @@mess, Czyżby już małe kombinacje z napędem 1x11? Znalazłem dziś Haibike Fred 7.15 Cena mniejsza od SF 9.8 XT i dostępność "od ręki". Zastanawia mnie tylko skąd taka duża waga i ta niższa cena. Co sądzicie na ten temat, jako alternatywa dla treka? Chociaż z drugiej strony, "napaliłem" się trochę na tego SF'a. Edytowane 23 Lutego 2015 przez krris Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mess Napisano 23 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2015 SRAM X01-X1 X-Sync Narrow Wide 94 mm. Sivy, pytam o standard, bo nie rozwazam srama jako jedynego producenta tej czesci krris bede czul sie zle, nie majac w zapasie 36T, ktore pewnie bedzie siedzialo non stop Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesieque Napisano 23 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2015 (edytowane) krrris ten haibike to 27,5... Co to wagi to myślę, że różnicy wielkiej nie ma. 9.8 w 19.5" ważył 10,7 bez pedałów jak dgo dostałem w sklepie. Więc Różnica w wadze nie jest jakaś powalająca. Te 300g to może być efekt cięższej kierownicy, sztycy, siodełka, większych tarcz czy cięższych dętek Edytowane 23 Lutego 2015 przez lesieque Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arek_wro Napisano 23 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2015 Z tych 300g robi się 600g gdyby wsadzić do Treka te same opony co w Haibiku, więc sporo komponentów w tym rowerze musi mieć słuszną wagę. Pewnie koła są jeszcze cięższe niż w Treku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krris Napisano 23 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2015 @@lesieque, Wiem że to 27,5", ale jak już wyżej pisałem SF'a ze względu na mój wzrost i niewielki przekrok tez mam zamówionego na tych kołach. Również wiem że to dział dla 29er, ale myślę, że mogę tu napisać skoro temat dotyczy Superfly. @@arek_wro, Dlatego pewnie cena jest odpowienio niższa od Treka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sosna111 Napisano 1 Marca 2015 Udostępnij Napisano 1 Marca 2015 Od czwartku jestem posiadaczem Superfly 6 '14. Po przesiadce z Dragona 29 jeździ się super, ale mam jeden problem - nie mieści się czujnik kadencji Sigma STS 16.09. Czy ktoś miał może podobny problem i rozwiązał go? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 1 Marca 2015 Udostępnij Napisano 1 Marca 2015 Zamocuj do ramienia korby cieńszy magnes. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artursan Napisano 2 Marca 2015 Udostępnij Napisano 2 Marca 2015 @@mess, Czyżby już małe kombinacje z napędem 1x11? Znalazłem dziś Haibike Fred 7.15 Cena mniejsza od SF 9.8 XT i dostępność "od ręki". Zastanawia mnie tylko skąd taka duża waga i ta niższa cena. Co sądzicie na ten temat, jako alternatywa dla treka? Chociaż z drugiej strony, "napaliłem" się trochę na tego SF'a. Niby podobne ale jedna jest różnica i to wielka - Haibike jest do 120 kg! a Trek do 136 kg. Ja ważę 130 słodkich kg. wszystko na tema pozdrowionka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krris Napisano 2 Marca 2015 Udostępnij Napisano 2 Marca 2015 Niby podobne ale jedna jest różnica i to wielka - Haibike jest do 120 kg! a Trek do 136 kg. Ja ważę 130 słodkich kg. wszystko na tema Ja mogę śmiało powiedzieć, że mnie limity wagowe nie obchodzą, gdyż ważę jakieś 60kg Zdecydowałem, że czekam na treka, nie chcę kombinować z haibaikiem od samego początku (wymiana kół, itp.). A na odchudzanie treka i zmianę (ciężkich) kół przyjdzie pora na kolejny sezon można rzec, że ja mogę "zaszaleć" z kołami przy mojej wadze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mess Napisano 2 Marca 2015 Udostępnij Napisano 2 Marca 2015 opony wymienie, bo to 300g najnizszym kosztem, ale nic innego nie tykam zanim ze mnie nie poleci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krris Napisano 2 Marca 2015 Udostępnij Napisano 2 Marca 2015 opony wymienie, bo to 300g najnizszym kosztem, ale nic innego nie tykam zanim ze mnie nie poleci Twoje opony XR1 wg. tego co podaje bontrager ważą po 690g, a XR2, które będą w moim 27,5 już "tylko" 600g, więc będę miał parę gramów mniej już na start Ale racja, opony to chyba najmniejszy koszt zejścia z wagi, jednakże ja przez jeden sezon spróbuję przejeździć na tych co dadzą, jedynie dętki wyrzucę i zaleję opony mleczkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
errwin Napisano 2 Marca 2015 Udostępnij Napisano 2 Marca 2015 Nie chcę psuć Wam zakupów chłopaki ale do agresywniejszej jazdy to bym się pozbył tych papierowych opon. Nie wiem jak XR2 ale w XR1 chyciłem 2 pany w jeden dzień w tym jedna na borsztajnie Niewiele później wyjazd w góry i tył nie utrzymał mocniejszego uderzenia w kamień, w efekcie oprócz rozciętej opony na 2cm uszkodziłem nieodwracalnie obręcz. A poza tym to gratuluję Treka SF. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Emi00 Napisano 3 Marca 2015 Autor Udostępnij Napisano 3 Marca 2015 XR1 cały sezon na tylnym kole zalany mlekiem zero jakichkolwiek problemów a bywały wypady na ŚLR szkoda że taka ciężka bo na mazowieckie ściganie super oponka nawet wersja xr1 2.2 team issue pokazała mi na wadze 723 g. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
giresse Napisano 3 Marca 2015 Udostępnij Napisano 3 Marca 2015 Nie chcę psuć Wam zakupów chłopaki ale do agresywniejszej jazdy to bym się pozbył tych papierowych opon. Nie wiem jak XR2 ale w XR1 chyciłem 2 pany w jeden dzień w tym jedna na borsztajnie Niewiele później wyjazd w góry i tył nie utrzymał mocniejszego uderzenia w kamień, w efekcie oprócz rozciętej opony na 2cm uszkodziłem nieodwracalnie obręcz. A poza tym to gratuluję Treka SF. Wszystko zależy, jak i gdzie jeżdżą. Ja już dawno wyleczyłem się z papierowych opon. Ostatnie lekkie opony jakie miałem, to RR evo, strach było tym gdziekolwiek wjechać. Nie zdążyłem zjeździć bieżnika, a już miały tyle sznitów na ściankach, i kilka szyć, łatek, że nadawały się tylko na przemiał. Pewnie jakbym jeździł na nich na północ od Krakowa, to by się sprawdziły, ale, na Jure i w góry muszą być solidne opony, niestety wiąże się, to ze słuszną wagą. Jeździłem na nie lekkich hutchinson python 2,1 tr rr (630gr ), i zero problemów, aczkolwiek python na przodzie pomimo mieszanki rr nie trzyma najlepiej, i też nie za dobrze wspomaga sida w amortyzacji. Więc niedawno położyłem całkowicie lagę na wagę, i założyłem na przód cobrę 2.25 tr rr hardskin, o kosmicznej wadze 720gr. Niesamowice poprawiła się amortyzacja, prowadzenie, spokój psychiczny podczas zjazdów po kamolach / korzeniach. Opona łyka wszystko - jak teraz zjeżdżam z Turbacza, to ino iskry lecą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesieque Napisano 3 Marca 2015 Udostępnij Napisano 3 Marca 2015 mając 26" zjeżdżałem z Turbacza na 380g Rocket Ronach Evo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
giresse Napisano 3 Marca 2015 Udostępnij Napisano 3 Marca 2015 Nie mówię, że sie nie da, też na takich jeździłem. Popatrz na zdjęcie, i odpowiedz sobie na pytanie, kto ma większe szanse, na dojechanie na dół bez niespodzianek, zakładając, że pokonujesz taką trasę kilkanascie razy w sezonie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesieque Napisano 3 Marca 2015 Udostępnij Napisano 3 Marca 2015 czerwony od Rabki? to akurat fajny podjazd Nie no wiadomo, że to papier, ale są tacy dla których waga jest ważna, a nie wytrzymałość, bo albo się ścigają albo mają fioła i za duzo kasy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mamir Napisano 4 Marca 2015 Udostępnij Napisano 4 Marca 2015 Panowie a ma ktoś zatem informacje jaka jest waga kół Bontragera Mustang Elite seryjnie montowanych miedzy innymi w 9.7? Bo opony widziałem kolega wyżej opisywał. No chyba ze ktoś ma wage kompletnych kół razem z oponą to teź super. A tak na marginesie podpowiedzcie za ile takie nowe koła z oponami można pogonić bo będę chciał sprzedać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Emi00 Napisano 5 Marca 2015 Autor Udostępnij Napisano 5 Marca 2015 Mamir a wagi nie mamy przednie koło z oponą i tarczą -2060 g. tył z oponą tarczą i kasetą hg-50 -2590 g. kaseta -380 g. opona 2.2 -720g. 2.0-640g. dętka 200g. tarcze nie wiem ni miałem czym odkręcić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mamir Napisano 5 Marca 2015 Udostępnij Napisano 5 Marca 2015 Emi00. Dzięki za odpowiedz. Fakt wagi nie mam. Kupiłem nowe kola i od razu wymienili mi w sklepie i nie powaźyli tak jak ich prosiłem stąd też wzięła się moja prośba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Emi00 Napisano 5 Marca 2015 Autor Udostępnij Napisano 5 Marca 2015 Ok nie ma problemu można wiedzieć co kupiłeś ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mamir Napisano 5 Marca 2015 Udostępnij Napisano 5 Marca 2015 Przód: Obręcz Crest na piaście hope pro2 evo + wild gripR advanced 2,25 Tył: WTB KOM i21 na dt350 + racing ralph Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Smiechu2013 Napisano 3 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2015 witam wszystkich "trekowców". Dzisiaj i ja stałem się szczęśliwym (mam taką nadzieję ) nabywcą Superfly'a 6 2015 r. Malowanie czarno / zielone. Rozmiar: Rama 18,5" (actual) , 19,5" (virtual). Waga fabrycznego zestawu bez pedałów: 12,00 kg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erzurum Napisano 3 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2015 no i ? może przynajmniej jakieś zdjęcie pokażesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Smiechu2013 Napisano 3 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2015 może przynajmniej jakieś zdjęcie pokażesz? Jak najbardziej, wrzucę po świętach, bo już dzisiaj brakło czasu na sesję foto ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi