Rulez Napisano 12 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 12 Lutego 2014 Not to zmierzcie tak jak się mierzy, i podajcie co wam wyszło ... bez wymyślania jak osiągnąć deklarowaną długość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SNM Napisano 12 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 12 Lutego 2014 Trek Fuel Ex 7 29er 23" deklarowane 663mm, rzeczywiste 645mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafu Napisano 13 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2014 Ale że co, za duży 23" ? Tak, chociaż w sumie 21,5" (66,3cm TT) był spoko a to jedynie 1,4cm mniej. Wiem że cyferki cyferkami a subiektywne odczucie to inna bajka ale jakiś punkt odniesienia musi być zwłaszcza gdy masz problem z przymiarką P. S. Mógłbyś swoją Mambę zmierzyć? Jestem ciekaw czy skopali tylko rozmiarówkę 2014 czy od zawsze używają jakiejś dziwnej metody pomiarowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wrociu Napisano 13 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2014 Not to zmierzcie tak jak się mierzy, i podajcie co wam wyszło ... bez wymyślania jak osiągnąć deklarowaną długość. Ja mam nadzieję, że takie przekłamianie dotyczy tylko i wyłącznie górnej rury. Mam nadzieję, że nie ma ostrej pomyłki jeśli chodzi o długość widełek na przykład. Bo jeśli tam wyjdzie 45cm zamiast 43.5 to nie będę zadowolony. Emi00. Czy nalepka z rozmiarem na rurze podsiodłowej nadal zawiera dwie wartości (tak jak było w Superfly z 2013)? Jedna to 18.5 a druga to 44.5cm? I czy faktycznie jest to 44.5 cm ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hogg Napisano 13 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2014 Pomierzę, tylko nie deklaruję że już. Może w weekend będę w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Emi00 Napisano 13 Lutego 2014 Autor Udostępnij Napisano 13 Lutego 2014 (edytowane) Emi00. Czy nalepka z rozmiarem na rurze podsiodłowej nadal zawiera dwie wartości (tak jak było w Superfly z 2013)? Jedna to 18.5 a druga to 44.5cm? I czy faktycznie jest to 44.5 cm ? Tak jedna wartość wirtualna druga aktualna Edytowane 13 Lutego 2014 przez Emi00 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mysiura Napisano 13 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2014 Testowałem i pomierzyłem dwa Treki 2014 i zarówno wersja alu (Superfly 7) jak i carbon (SF 9.6) miały krótszą górną rurę o około 18mm od deklarowanych oraz odpowiednio podsiodłówki były odrobinę dłuższe o 3-4mm ., także 18.5' miało 602mm TT zamiast 620 ,podsiodłówka prawie 450mm/445 , wersja 19.5' miała TT około 622mm wobec 640 deklarowanych. Moim skromnym zdaniem w Treku Superfly 29 na 2014 rok , można /ze względu na relatywnie mały przekrok / rozważac rozmiar ramy ciut większy i skrócic mostek. W moim przypadku przy wzroście 182 i nodze 83 ,chyba zdecyduję się na 19.5 i mostek 80mm. Martwi mnie jedynie mała sztywnośc ram na ten rok(priorytetem przy projektowaniu podobno miał byc komfort tzw Apollo project) Z drugiej strony w testach carbonów do 2000 Euro większość ram wypadła blado , włącznie z Canyonem CF SL ,na którego sztywność liczyłem biorąc pod uwagę wyniki testów wersji CF SLX ,który grubo przekroczył 100Nm (chyba 118 główka i 130 suport) a wersja cf ledwo 90... Jedyną ramą z tych tanszych powyżej 100Nm był lekcewazony tutaj Cube Reaction (110Nm) ale brak sztywnej osi z tyłu.. Dylematy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 13 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2014 Przy wzroście 182 cm, uwzględniając, że to koło 29", a rozstaw kół w rozm. 19,5" to 1130 mm - brał bym jednak 18,5" ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mysiura Napisano 13 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2014 No właśnie tez tak myslałem , ale po testach wersji 19.5 byłem bardzo zaskoczony zwrotnoscia tego roweru i zupełnie nie było odczuwalne to 1130 mm...G2 czy cuś .. Ponadto obawiając się o delikatny carbon chyba lepiej miec więcej podsiodłówki. Mam zwykle 74 cm siodełko od suportu i przy 450mm w wersji 18.5 sztyca będzie mocno wysunięta ale wiem tragedi nie będzie i rower zwrotniejszy ....nie mogę się zdecydować jak baba .nie urażając przepieknej płci... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hogg Napisano 13 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2014 A ja jednak sugeruję przymiarkę, nawet kosztem wydanych pln-ów na podróż do innego miasta. Widzę tendencję, na która sam się złapałem jakiś czas temu, mianowicie kupowanie "przykusych" rowerów. Mnie to kosztowało trochę kasy, dlatego dobrze się przymierz kolego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RufusBiker Napisano 13 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2014 Oczywiście, że możesz serwisować w Polsce tylko wszelkie usługi gratisowe (gwarancja), jakie masz z tytułu zakupu w polskim sklepie, odpadają - to chyba jasne? Serwis gwarancyjny Treka realizowany jest w każdym sklepie który ma dystrubucję, niezależnie gdzie był kupiony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Emi00 Napisano 13 Lutego 2014 Autor Udostępnij Napisano 13 Lutego 2014 Czytam to i zaczynam się zastanawiać mam 180 cm i nogę 82 cm wziąłem rozmiar 18,5 mostek mam 100 mm ale jeszcze będę testował długość i pochylenie przymierzałem też 19,5 wydawał mi się za długi poza tym klejnoty były zagrożone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wrociu Napisano 13 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2014 Tak jedna wartość wirtualna druga aktualna Ok. Ale tak pi razy oko ta rura podsiodłowa ma 445mm dla wirtualnego 18.5? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Emi00 Napisano 13 Lutego 2014 Autor Udostępnij Napisano 13 Lutego 2014 Tak ale ktoś tu pisał że ma ciut więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafu Napisano 26 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 26 Lutego 2014 Ja również czekam na swojego pomarańczowego goblina Zamówiony w sobotę i mam nadzieję, że będzie na dniach. Wzrost 181cm, noga ok. 81cm i zamówiłem rozmiar 18.5. Przy okazji ... może ktoś chętny na przednie koło z Superfly 6? Sprzęt już dotarł? Pochwal się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wrociu Napisano 26 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 26 Lutego 2014 (edytowane) No właśnie czekam ... Zamówiłem w AirBike w Warszawie (8 luty 2014) i jeszcze czekamy Dzwonię do AirBike co chwila przebierając nogami w oczekiwaniu Edytowane 26 Lutego 2014 przez Wrociu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamitsu Napisano 28 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2014 (edytowane) Dzisiaj oglądałem superfly 7, robi wrażenie. Natomiast jedyny rozmiar jaki mieli w salonie to był 19,5. Przy moim wzroście 191cm i nodze 90cm, wydawał mi się za krótki, aczkolwiek doświadczenia w dobieraniu odpowiedniego rozmiaru ramy nie mam. Jaki rozmiar tego modelu polecilibyście przy moich parametrach? http://www.trekbikes.com/pl/pl/bikes/mountain/cross_country/superfly/superfly_7/#/pl/pl/model/features?url=pl/pl/bikes/mountain/cross_country/superfly/superfly_7 Waga roweru, który oglądałem to dokładnie 11,5kg bez pedałów. Edytowane 28 Lutego 2014 przez adamitsu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hogg Napisano 28 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2014 Rozmiar większy jeśli chodzi o Treka, skoro czułeś, że jest za krótki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafu Napisano 1 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2014 Mój Superfly 6 powinien dotrzeć za 2 dni Byłem zmuszony zamówić w Niemczech bo już nigdzie nie można dostać tych rowerów w rozmiarze 23". Nie mówię tu konkretnie o 6tce tylko o jakimkolwiek Superfly - wszystko zostało wyprzedane. Już nie mogę się doczekać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wrociu Napisano 1 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2014 Ja swoim zaliczyłem już debiut w Poland Bike w Legionowie :) Niestety nie ukończyłem Na przyszłość nauczka żeby zabrać ze sobą dętkę a nie komplet łatek z gównianym klejem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hogg Napisano 1 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2014 Mój Superfly 6 powinien dotrzeć za 2 dni Byłem zmuszony zamówić w Niemczech bo już nigdzie nie można dostać tych rowerów w rozmiarze 23". Nie mówię tu konkretnie o 6tce tylko o jakimkolwiek Superfly - wszystko zostało wyprzedane. Już nie mogę się doczekać Nie było problemów z wysyłką do PL? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafu Napisano 1 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2014 Nie było - adres sklepu to www.mhw-bike.com a wysyłka była darmowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Herodot Napisano 2 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2014 Na przyszłość nauczka żeby zabrać ze sobą dętkę a nie komplet łatek z gównianym klejem Lepiej koła przerobić na bezdętkowe - lżej, bezpieczniej i bardziej przyczepnie... W zeszłym roku na dwadzieścia startów i n-treningów żadnej gumy (jeśli nawet były przebicia, to mleczko uszczelniło 'po cichu'). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Emi00 Napisano 2 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2014 u mnie też superfly 6 zaliczył debiucik na mazovi w Mrozach także wypatrujmy się na trasach maratonów Mój Superfly 6 powinien dotrzeć za 2 dni Byłem zmuszony zamówić w Niemczech bo już nigdzie nie można dostać tych rowerów w rozmiarze 23". Nie mówię tu konkretnie o 6tce tylko o jakimkolwiek Superfly - wszystko zostało wyprzedane. Już nie mogę się doczekać Czy to będzie pomarańcz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
venom2000 Napisano 2 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2014 Zamówiłem w AirBike w Warszawie miałem okazję przymiarki do niego zaraz po tym jak się pojawił w sklepie i chłopaki poskładali go pomarańczowy kolor robi robotę i daje mu +100 do lansu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi