Emi00 Napisano 18 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2013 (edytowane) Witam . Planuję zakupić rower jak w temacie ma służyć jako odskocznia od szosy , tak więc będzie to Superfly 5 http://www.trekbikes.com/pl/pl/bikes/mountain/cross_country/superfly/superfly_5/# lub 6 http://www.trekbikes.com/pl/pl/bikes/mountain/cross_country/superfly/superfly_6# jako że w temacie mtb nie mam za dużego rozeznania prosił bym o pomoc w ocenie tych dwóch modeli różnica w cenie 500 zł. warto dołożyć do szóstki ?. Edytowane 18 Grudnia 2013 przez Emi00 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sol Napisano 18 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2013 Szóstka ma lepszy (w sensie szczebel wyższy) amor z blokadą w manetce, napęd SRAM, tudzież korbę 2x10. Ja bym dołożył, bo taka konfiguracja bardziej mi pasuje, a przy tym sprzęt jest pewnie odrobinę lżejszy. Generalnie za 500 zł warto. Tylko korba jakaś mocno miękka. Jeżeli masz mocną nogę po szosie może być za lekko. Ale to akurat wymienny element, więc nie ma się czym zbytnio przejmować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Emi00 Napisano 18 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2013 potwierdzasz moje spostrzeżenia fakt korba mogła by być większa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 18 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2013 Czy wybór Treków jest spowodowany czymś szczególnym? Sentyment do marki, jej renoma, pozytywne doświadczenia? Trek to na pewno dobre warunki gwarancji i wywiązywanie się z niej, dopracowana przez lata geometria Genesis. Jeśli chodzi o osprzęt - tu jest niestety dosyć blado i można znaleźć ciekawsze oferty, na które z pewnością ktoś zwróci Twoją uwagę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mitbol Napisano 19 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2013 (edytowane) potwierdzasz moje spostrzeżenia fakt korba mogła by być większa Mam taką samą korbę i kasetę w swoim canyonie i z czystym sumieniem mogę powiedzieć, że nie brakuję na szosie. Spokojnie można utrzymywać prędkość pod 30km/h, a to rower górski, więc akurat. Za to w terenie taki napęd to same plusy p.s. 500zł warto dołożyć chociażby ze względu na amortyzator - reba robi grę. Edytowane 19 Grudnia 2013 przez mitbol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Emi00 Napisano 19 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2013 Czy wybór Treków jest spowodowany czymś szczególnym? Sentyment do marki, jej renoma, pozytywne doświadczenia? Trek to na pewno dobre warunki gwarancji i wywiązywanie się z niej, dopracowana przez lata geometria Genesis. Jeśli chodzi o osprzęt - tu jest niestety dosyć blado i można znaleźć ciekawsze oferty, na które z pewnością ktoś zwróci Twoją uwagę. Do roweru się już przymierzałem rozmiar wybrany , plus kupno w sklepie na miejscu możliwość dobrania mostka itd. no i cena odbiegająca zdecydowanie od katalogowej . Spokojnie można utrzymywać prędkość pod 30km/h, a to rower górski, więc akurat. Za to w terenie taki napęd to same plusy Raczej po starcie to trochę mało 30 km/h planuję kilka startów na mazowszu i lubelszczyżnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafu Napisano 19 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2013 Też się przymierzam do Superfly 6 (zresztą z tych samych powodów co Ty ). Myślałem też o 7mce ze wzlędu na sztywne osie ale stwierdziłem że chyba już za mocno naciągam początkowo ustalony budżet Można wiedzieć jaki rozmiar ramy wybrałeś i ile masz cm wzrostu / wewnętrznej długości nogi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Emi00 Napisano 19 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2013 rozmiar 18,5 cala do 180 cm noga 82 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelLUB Napisano 19 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2013 (edytowane) przygotuj się na ew. reklamację - pękniecie ramy na łączeniu rury podsiodłowej i górnej - jeśli nie wiesz czemu poszukaj informacji o ramach Gary Fisher, później trek z kolekcji gary fisher http://www.forumrowerowe.org/topic/71605-peknieta-rama-gary-nie-pekaj-ii/?p=774640 Edytowane 19 Grudnia 2013 przez pawelLUB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Emi00 Napisano 19 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2013 Dlatego kupując rower biorę pod uwagę miejsce zakupu oraz odpowiedni sklep , poza tym tak jak pisałem głównie użytkuję szosę i to jest mój priorytet tak więc trek nie będzie intensywnie i często użytkowany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rambolbambol Napisano 20 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2013 Przesadzacie z tym pękaniem ram. Po pierwsze Trek ma jedną z lepszych gwarancji, więc jesli coś pęknie, to wymieni ramę na model wyżej w tym samym rozmiarze. Po drugie, to jak zobaczycie tę podsiogłówkę, to rzeczywiście jest przewężona do rozmiaru sztycy w ostatnich 12 cm, ale to przewężenie jest otoczone spawami od górnej rury i tylnych widełek, więc notabene siły mogą się znacznie lepiej rozłożyć i cała podsiodłówna jest w efekcie sztywniejsza. Sam komin może pęknąć wg mnie tylko w 2 przypadkach: - jak ktoś z >180cm wzrostu zażyczy sobie ramę <19cali - jak ktoś zacznie cudować z kiepską sztycą. Np UNO robią jakieś takie cudaczne aluminiowe co to można ręką wygiąć. Jak sztyca jest elastyczna, to i najlepszą ramę połamie. Apropo ... ostatnio miałem przyjemność poszaleć na Trek Cobia 2013. Jest to pierwszy 29er na jakim śmigałem, który zwrotnością i fun level równa się z 26erami. Rewelacyjna RAMA i patrząc na same rurki człowiek czuje że to coś konkretnego! Jakże to piękny sztywny cyclocross można by na takiej ramie zbudować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Emi00 Napisano 20 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2013 Reasumując wszystko główna różnica jest w amorku pytanie jak duża ? odczuwalna co do korby chyba nie jest to dla mnie tak istotne choć wydaje mi się że w 5-tce jest bardziej uniwersalna mogę się mylić z braku doświadczenia , ważyliśmy w sklepie 6-tkę rozmiar 19,5 cala wyszło 12 kg , jeszcze jedno koła znając życie pewnie w gotowcu nic specjalnego nie ma ale tu są różnice w piastach i ilości szprych . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelLUB Napisano 20 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2013 jeśli w 5ce byłby recon gold, to nie warto by było dopłacać do 6ki, gdyby nie przejścia i kilka połamanych ram GF to brałbym 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Emi00 Napisano 20 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2013 To raczej sprawa się wyjaśniła , choć malowanie 5-tki biało czarne jest super tak więc będzie 6-tka pomarańcz na żywo nie jest taka zła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RufusBiker Napisano 22 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2013 przygotuj się na ew. reklamację - pękniecie ramy na łączeniu rury podsiodłowej i górnej - jeśli nie wiesz czemu poszukaj informacji o ramach Gary Fisher, później trek z kolekcji gary fisher http://www.forumrowerowe.org/topic/71605-peknieta-rama-gary-nie-pekaj-ii/?p=774640 pier... waćpan oj pier... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wrociu Napisano 25 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2013 przygotuj się na ew. reklamację - pękniecie ramy na łączeniu rury podsiodłowej i górnej - jeśli nie wiesz czemu poszukaj informacji o ramach Gary Fisher, później trek z kolekcji gary fisher http://www.forumrowerowe.org/topic/71605-peknieta-rama-gary-nie-pekaj-ii/?p=774640 Ale w ten link to raczej optymizmem napawa ... wszyscy tutaj podkreślają dobrą obsługę gwarancyjną (nowa rama). Każdej firmy ramy pękają natomiast bywają firmy, które za wszelką cenę bronią się przed wywiązaniem się z zobowiązań wynikających z gwarancji. Ja też przymierzam się do Superfly. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafu Napisano 27 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2013 To raczej sprawa się wyjaśniła , choć malowanie 5-tki biało czarne jest super tak więc będzie 6-tka pomarańcz na żywo nie jest taka zła Jak już dokonasz zakupu to daj znać jakie wrażenia z jazdy i wrzuć jakieś fotki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wrociu Napisano 27 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2013 W kontekście Superfly już zadałem pytanie dwóm osobom odnośnie tego standardu zamkniętych haków w Superfly. Cały czas jestem ciekawy jak będzie wyglądać rynek piast, kół za kilka lat. Kupując Superfly chciałbym kupić rower na minimum cztery, pięć lat. Jestem ciekawy jak dynamiczna będzie sytuacja na rynku tzn. czy 142x12 wyprze QR i jeśli tak, to jak szybko. Na razie, chcąc kupić piastę w standardzie 142x12 nie ma za wielkiego wyboru (w porównaniu do QR). Jak to wygląda Waszym zdaniem? Czy opłaca się jeszcze kupować rower z ramą z mocowaniem na QR myśląć o eksploatacji przez najbliższe kilka lat czy może właśnie już trzeba skierować myśli na 142x12? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 27 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2013 Gdybam ze sytuacja bedzie podobna do rynku rowerow, z ktorego praktycznie wyparte zostaly 26tki, sektor xc/maraton oddajac 29tkom, wszelakie odmiany all mountain/trail zaczyna opanowywac 27.5. Producenci maja w tym duzy interes - nowy rynek zbytu. Konsekwencja jest likwidowanie wysokich modeli rowerow/ram/widelcow w rozmiarze 26. Prawie na pewno zjawisko to bedzie do zaobserowania jesli chodzi o piasty - to znaczy ze albo beda wszelakie adaptery lub tez piasty pod szybkozamykacze beda dostepne w nizszym segmencie tego produktu. Na rynku rowerowym niewiele jest rozwiazan z ktorych zrezygnowano a mialy na celu usztywnienie konstrukcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wrociu Napisano 28 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2013 Czyli za 5 lat piastę pod QR kupię co najwyżej Alivio? Wyższe grupy już tylko pod 142x12. Czy to może przesadnie pesymistyczna wizja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 28 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2013 Nie wiem czy alivio ale prawdopodobnie wyższe grupy nie będą oferowały tej opcji - patrz amortyzatory bez piwotów, hamulce tarczowe w grupe xtr bez odpowiednika na obręcz itd. Po prostu rozwiązania "gorsze" schodzą do niższych grup wraz z gorszą jakością wykonania i materiałem. Alivio to grupa rekreacyjna więc raczej niestosowana w lepszych rowerach, występuje też we wszelakich budżetówkach czy rowerach miejskich/trekkingowych/hybrydowych a tam sztywne osie nie zagoszczą. Być może zwykłe ośki będą aż do grupy xt, gdyż występuje ona w wersji trekkingowej, to sugerowałoby że Shimano będzie miało uproszczone tradycyjne piasty. Shimano jest dosyć twardogłowe, wiele firm stosuje różne adaptery do tej samej piasty tak by mieć jeden produkt w wielu opcjach - stosunkowo tani sposób na pokrycie dużego kawałka rynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wrociu Napisano 10 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2014 A jak sprawa tego Superfly? Zakupiony? Jeśli tak to jakie wrażenia? Może zdjęcia jakies? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Emi00 Napisano 11 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2014 Jeszcze nie , nie śpieszy mi się a poza tym to kwestia kilku dni z zamówieniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wrociu Napisano 3 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 3 Lutego 2014 Znaleźliście gdzieś informację jak długi jest mostek przy 17.5 lub 18.5? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Emi00 Napisano 4 Lutego 2014 Autor Udostępnij Napisano 4 Lutego 2014 Z tego co pamiętam to przy 18,5 jest chyba 90 mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi