palli Napisano 18 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2013 Czołem, Zrobiło się zimno i nieprzyjemnie, więc szosówka dostała wolne do czasu wiosny, a w jej miejsce wskoczył spinning. W związku z nim pojawiła się kwestia butów z blokami SPD. W tym momencie posiadam buty SPD-SL (3 otwory montażowe) i ciekaw jestem, czy istnieje jakieś rozwiązanie które umożliwiło by montaż bloków SPD i zapewniło by odpowiednią stabilność stopy/buta na pedale (bloki SPD nie będą schowane w podeszwie jak w przypadku "dedykowanych" butów). Wydawanie kilkuset pln na buty które będę używał 4mc to średni interes, może więc dzięki waszym radom uda się to jakoś przeskoczyć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krism4a1 Napisano 18 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2013 Dobrze czytam? Masz w drugim rowerze pedały SPD (MTB) i chcesz to połączyć z butami szosowymi? Wystawanie bloków z podeszwy nie ma tu znaczenia do trzymania bloku przez pedał. Inna sprawa to taka, że wydaje mi się że nogi zimą ci zamarzną w szosowych butach pomimo stosowania ocieplaczy neoprenowych. Buty szosowe (nie szosowe zimowe) mają cieniutką podeszwę, dodatkowo wentylowaną często od spodu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
palli Napisano 18 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2013 Nie chodzi o drugi rower MTB, a o spinning (indoor cycling), więc przewiewność butów jest w tym przypadku atutem. Pedały są dwustronne - z jednej strony nosek + pasek, a z drugiej bloki SPD. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krism4a1 Napisano 18 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2013 To nie możesz używać butów bez bloków z zastosowaniaem nosków? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 18 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2013 SM-SH85? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
palli Napisano 18 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2013 @@krism4a1, niestety jest różnica między jazdą w blokach, a jazdą bez nich. @@Fenthin, dzięki za info. Doczytałem i faktycznie obsługują SPD (wcześniej widziałem informacje o SPD-R). Całość zamówiona - wyszło sporo taniej niż nowe sztywne buty. Jak już dojadą, to dam znać jak się sprawdza taka kombinacja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
palli Napisano 3 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2014 No i po pierwszych testach (naczekałem się na dostawę, oj naczekałem). Adapter SM-SH85 super spasował się z butem (mały kawałek wystaje poza obrys podeszwy, ale w niczym nie przeszkadza) i z blokami SM-SH51. Mocowanie daje dosyć dużą możliwość regulacji położenia bloku przód-tył (ruchoma płytka), a po skręceniu całość trzyma się solidnie (adapter jest chyba w 100% plastikowy, więc jak jest z jego wytrzymałością, to się dopiero okaże). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtas7 Napisano 3 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2014 a to ciekawe :-) Ja z kolei bym szukał czegoś w drugą stronę, mam szosę, pedały spd szosowe (shimano 105) a butów szosowych nie mam i chętnie bym założył na czas np zgrupowania w Hiszpanii nakładkę żeby jeździć w butach mtb z pedałami szosowymi. Jest coś takiego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.