Skocz do zawartości

[buty spd-sl] Montaż bloków SPD w butach SPD-SL

palli

Rekomendowane odpowiedzi

Czołem,

Zrobiło się zimno i nieprzyjemnie, więc szosówka dostała wolne do czasu wiosny, a w jej miejsce wskoczył spinning. W związku z nim pojawiła się kwestia butów z blokami SPD. W tym momencie posiadam buty SPD-SL (3 otwory montażowe) i ciekaw jestem, czy istnieje jakieś rozwiązanie które umożliwiło by montaż bloków SPD i zapewniło by odpowiednią stabilność stopy/buta na pedale (bloki SPD nie będą schowane w podeszwie jak w przypadku "dedykowanych" butów).

Wydawanie kilkuset pln na buty które będę używał 4mc to średni interes, może więc dzięki waszym radom uda się to jakoś przeskoczyć :)

Dobrze czytam? Masz w drugim rowerze pedały SPD (MTB) i chcesz to połączyć z butami szosowymi?

Wystawanie bloków z  podeszwy nie ma tu znaczenia do trzymania bloku przez pedał. Inna sprawa to taka, że wydaje mi się że nogi zimą ci zamarzną w szosowych butach pomimo stosowania ocieplaczy neoprenowych. Buty szosowe (nie szosowe zimowe) mają cieniutką podeszwę, dodatkowo wentylowaną często od spodu.

@@krism4a1, niestety jest różnica między jazdą w blokach, a jazdą bez nich.

@@Fenthin, dzięki za info. Doczytałem i faktycznie obsługują SPD (wcześniej widziałem informacje o SPD-R). Całość zamówiona - wyszło sporo taniej niż nowe sztywne buty. Jak już dojadą, to dam znać jak się sprawdza taka kombinacja.

• 3 tygodnie później...

No i po pierwszych testach (naczekałem się na dostawę, oj naczekałem).

Adapter SM-SH85 super spasował się z butem (mały kawałek wystaje poza obrys podeszwy, ale w niczym nie przeszkadza) i z blokami SM-SH51. Mocowanie daje dosyć dużą możliwość regulacji położenia bloku przód-tył (ruchoma płytka), a po skręceniu całość trzyma się solidnie (adapter jest chyba w 100% plastikowy, więc jak jest z jego wytrzymałością, to się dopiero okaże).

a to ciekawe :-) Ja z kolei bym szukał czegoś w drugą stronę, mam szosę, pedały spd szosowe (shimano 105) a butów szosowych nie mam i chętnie bym założył na czas np zgrupowania w Hiszpanii nakładkę żeby jeździć w butach mtb z pedałami szosowymi. Jest coś takiego?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...