zarazek Napisano 18 Grudnia 2013 Napisano 18 Grudnia 2013 Jeżdżę na parze opon Schwalbe Racing Ralph Evo 26x2.25 z 2011 (Triple Nano Compound Evolution Carcass). Opony mają nieco ponad 2 lata, przejechane 15.000 km. Nadal nadają się do jazdy, jednak w terenie słabo już gryzą ziemię, bo bieżnik jest już dosyć wytarty. Jeżdżę głównie po asfaltach (dojazdy do pracy), choć w czasie wolnym (weekendy, wyjazdy) dominuje teren. Byłem bardzo zadowolony z tych opon i najchętniej kupiłbym kolejną parę identycznych, jednak z tego z czytam na forum, najnowsze modele RR znacznie szybciej się ścierają i gorzej trzymają na asfalcie (miękkie). Co byście proponowali jako zamiennik tamtych opon w obecnym czasie? Dodam, że wolałbym zostać przy rozmiarze 2.25 i przy wadze opony nieprzekraczającej 500-600 gram. Bezdętkowe raczej mnie nie interesują, ale TR mogą być.
Sagitt77 Napisano 18 Grudnia 2013 Napisano 18 Grudnia 2013 Jeżdżę rok na nowych RaRa i niezauważyłem szybkiego ścierania się ani problemów z trakcją. Jeżdżę podobnie jak Ty - do pracy i w terenie. Radziłbym Ci zakupić zestaw Rocket Ron na przód i Racing Ralph na tył.
Hanzo Napisano 18 Grudnia 2013 Napisano 18 Grudnia 2013 Pomyśl nad Maxxis Ikon. W rozmiarze 2,2 ma dość spory balon, jest jeszcze 2,35. Bardzo fajna opona na twarde nawierzchnie, słabo spisuje się w głębokim piachu i błocie.
Swider23 Napisano 18 Grudnia 2013 Napisano 18 Grudnia 2013 Zdecydowanie IKON. W piachu lepiej spisuje się tylko RaceKing.
Jechan Napisano 19 Grudnia 2013 Napisano 19 Grudnia 2013 A ja bym zaproponował Race King 2.2 Supersonic ma duży balon ale mimo tego bardzo niskie opory toczenia, jest cicha i wolno się wyciera. W terenie tez bez zarzutów o ile nie jest to błoto, a w piachu dzięki dużemu balonowi i odpowiedniemu ciśnieniu idzie jak burza
zarazek Napisano 20 Grudnia 2013 Autor Napisano 20 Grudnia 2013 Radziłbym Ci zakupić zestaw Rocket Ron na przód i Racing Ralph na tył. Jaką przewagę daje taki zestaw względem RaRa + RaRa? Pomyśl nad Maxxis Ikon Fajnie wygląda ta opona, rozważę. Race King 2.2 Supersonic Też fajna. Czytałem krytyczne opinie o bardzo cienkich ściankach bocznych Race Kingów - czy tej wersji też to dotyczy?
Jechan Napisano 22 Grudnia 2013 Napisano 22 Grudnia 2013 Owszem, ścianki boczne są dość cienkie, natomiast moje opony mają już sporo przejechane i nie mam żadnego przetarcia. Co więcej, już około 1500km jeżdżę na nich i cienkich 90g detkach i żadnej gumy Nie jeżdżę po górach, bo to nie są opony na góry, ale po lesie na Mazowszu idą super A zestaw RoRo + RaRa to większa trakcja przedniego koła. RoRo nie jest polecana na tył bo się szybko kończy.
Mlodziutki Napisano 22 Grudnia 2013 Napisano 22 Grudnia 2013 Do twojego stylu jazdy polecałbym hutchinson cobra Oponka moim zdaniem typowo pod Polskie maratony ale sądze że pod twoje wymagania świetnie se dadzą rade
beskid Napisano 22 Grudnia 2013 Napisano 22 Grudnia 2013 Też fajna. Czytałem krytyczne opinie o bardzo cienkich ściankach bocznych Race Kingów - czy tej wersji też to dotyczy? Robisz sporo km na sezon a to duży plus w przypadku RK z wiadomych powodów. I nie jest tak żle jak je malują choć na wilgotny teren i góry ich nie polecam. W każdym innym przypadku będą w porządku a na szosę i szutry nie ma lepszych.
zarazek Napisano 4 Marca 2014 Autor Napisano 4 Marca 2014 Jeszcze pytanie uzupełniające: skąd znaczna różnica w cenie? http://www.cyklotur.com/czesci/opony-detki/opony-rowerowe-26-cali-559/p,racing-ralph-evolution-26-tlr-schwalbe,46202.htmlhttp://tricarbon.pl/pl/p/Schwalbe-Racing-Ralph-EVO-TL-Ready-opona-mtb-26x2.25/77
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.