Skocz do zawartości

[opony] Co kupić po Schwalbe Racing Ralph Evo 2.25 z 2011 r.?

zarazek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jeżdżę na parze opon Schwalbe Racing Ralph Evo 26x2.25 z 2011 (Triple Nano Compound Evolution Carcass). Opony mają nieco ponad 2 lata, przejechane 15.000 km. Nadal nadają się do jazdy, jednak w terenie słabo już gryzą ziemię, bo bieżnik jest już dosyć wytarty.

Jeżdżę głównie po asfaltach (dojazdy do pracy), choć w czasie wolnym (weekendy, wyjazdy) dominuje teren.

Byłem bardzo zadowolony z tych opon i najchętniej kupiłbym kolejną parę identycznych, jednak z tego z czytam na forum, najnowsze modele RR znacznie szybciej się ścierają i gorzej trzymają na asfalcie (miękkie).

Co byście proponowali jako zamiennik tamtych opon w obecnym czasie? Dodam, że wolałbym zostać przy rozmiarze 2.25 i przy wadze opony nieprzekraczającej 500-600 gram. Bezdętkowe raczej mnie nie interesują, ale TR mogą być. ;)

Napisano

Jeżdżę rok na nowych RaRa i niezauważyłem szybkiego ścierania się ani problemów z trakcją. Jeżdżę podobnie jak Ty - do pracy i w terenie. Radziłbym Ci zakupić zestaw Rocket Ron na przód i Racing Ralph na tył.

Napisano

Pomyśl nad Maxxis Ikon. W rozmiarze 2,2 ma dość spory balon, jest jeszcze 2,35. Bardzo fajna opona na twarde nawierzchnie, słabo spisuje się w głębokim piachu i błocie.

Napisano

A ja bym zaproponował Race King 2.2 Supersonic ;) ma duży balon ale mimo tego bardzo niskie opory toczenia, jest cicha i wolno się wyciera.

W terenie tez bez zarzutów o ile nie jest to błoto, a w piachu dzięki dużemu balonowi i odpowiedniemu ciśnieniu idzie jak burza ;)

Napisano

Radziłbym Ci zakupić zestaw Rocket Ron na przód i Racing Ralph na tył.

Jaką przewagę daje taki zestaw względem RaRa + RaRa?

Pomyśl nad Maxxis Ikon

Fajnie wygląda ta opona, rozważę.

Race King 2.2 Supersonic

Też fajna. Czytałem krytyczne opinie o bardzo cienkich ściankach bocznych Race Kingów - czy tej wersji też to dotyczy? 

Napisano

Owszem, ścianki boczne są dość cienkie, natomiast moje opony mają już sporo przejechane i nie mam żadnego przetarcia.

Co więcej, już około 1500km jeżdżę na nich i cienkich 90g detkach i żadnej gumy ;)

Nie jeżdżę po górach, bo to nie są opony na góry, ale po lesie na Mazowszu idą super ;)

A zestaw RoRo + RaRa to większa trakcja przedniego koła. RoRo nie jest polecana na tył bo się szybko kończy.

Napisano

Do twojego stylu jazdy polecałbym hutchinson cobra :D Oponka moim zdaniem typowo pod Polskie maratony ale sądze że pod twoje wymagania świetnie se dadzą rade :D 

Napisano

Też fajna. Czytałem krytyczne opinie o bardzo cienkich ściankach bocznych Race Kingów - czy tej wersji też to dotyczy? 

Robisz sporo km na sezon a to duży plus w przypadku RK z wiadomych powodów. I nie jest tak żle jak je malują choć na wilgotny teren i góry ich nie polecam. W każdym innym przypadku będą w porządku a na szosę i szutry nie ma lepszych.

• 2 miesiące temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...