Skocz do zawartości

[rama] Pęknięcie ocena

piterd3

Rekomendowane odpowiedzi

Nie no może tak źle nie jest większe naprawy chyba robią to jest micro rysa ledwo widoczna dla oka. Jak zaniosłem na reklamację to sprzedawca tego nie widział.Dopiero robiąc zdjęcia i powiekszając na monitorze jest to widoczne .

To jest giant więc jaka gwarancja :) Reklamowałem oczywiście ale jak większość zostałem olany .Moja wina itp. itd. :laugh:  złożyłem drugi rower więc ten będzie na dojazdy do pracy i koleżance będę użyczał na wycieczki do lasu i lekkie maratony .

Takie coś nie pęka samo z siebie. Musiałeś wsadzić za krótka sztycę. Dlatego gwarancja tego nie uznaje.

Spawać na razie się nie opłaca. A za jakiś czas jak juz pęknie bardziej, to spawacz założy opaskę i wzmocni to miejsce (spawając do opaski).

Wszystko było w ori sztyca również .Wiem o istnieniu ogranicznika i dbałem o rower nawet przesadnie więc nie mów standartowych tekstów że za wysoko wyciągnięta sztyca .Rama jest w rozmiarze L a ja mam 182 wzrostu .Czy się nie opłaca to nie wiem myślałem że im wcześniej to naprawię tym lepiej .Jak widać na zdjęciu musiałem zedrzeć trochę lakieru by być pewnym że jest to pęknięcie.Wg mnie zrobę to teraz a jak pęknie dalej to poprostu oddam ją komuś by zdał na skupie zarobił sobie na piwo .Czy cena 50zł  za spaw takiego pęknięcia jest wporządku ?

• Mod Team

Ja jednak drążyłbym temat gwarancji. Ile rama ma lat? Bo sklepowej jest 2 lata a producenta bodaj 5lat.

Myślę że wypadałoby wyczerpać wszystkie możliwości z tym związane. Są ludzie którzy dostali nowe ramy od giant'a więc to wcale nie takie niemożliwe.

Trzeba walczyc o swoje do konca. Sprzedawca/przedstawiciel prawie zawsze stawiaja opor. Przyzwyczaili sie, ze plytka gadka moga zniechecic klienta do dochodzenia swoich praw. Wiem, ze to gornolotne, ale trzeba zmiany w podejsciu klientow. Prawo stoi za nami, czasami jest to syzyfowa praca, ale warto. Chociazby dla przyszlych klientow i wlasnej satysfakcji.

Też tak uważam! Jak każdy będzie odprawiany z kwitkiem w drzwiach to najlepiej zrobić sprzęt za 30% wartości i bez gwarancji kupować. Każdy ma prawa i obowiązki i też dla zasady bym o to walczył bo w cenie każdy z nas płaci ukryte koszty z tym związane. Nigdzie nie mam nic za darmo.

Jako ze ostatnio miałem troszkę styczności z tematem od strony warsztatowej bo miałem kilka rzeczy do spawania to powiem tak:

Cena zależna od warsztatu, rozsądna max 20zł.

Co do trwałości spawu to zależy przede wszystkim od WIEDZY spawacza. Tak tak to że umie spawać nie znaczy ze wie czym i jak spawać.

Może najbardziej jaskrawy przykład:

Jakiś czas temu popękał mi w drobny mak uchwyt siodła w takiej sztycy.

http://www.bikeworld.pl/ppg_fotki/foto_big/8_14465_10_06_08.jpg

Popękał tak że została mi w ręku kupka kawałków aluminium.

Chciałem to zespawać na stałe ze sztycą tak aby tylko dało się założyć siodełko. Spawacz wirtuoz pomamrotał coś pod nosem, poskrobał paznokciem, stwierdził że dobre aluminium po czym pospawał mi uchwyt do kupy wziął 20zł i powiedział ze będzie się trzymać. Uratował mi w ten sposób regulację nachylenia siodełka ;)

Jak wiadomo uchwyt przenosi potężne przeciążenia a w tej akurat sztycy jest dość filigranowy (nigdy takiej już nie kupię), mimo tego trzyma się dzielnie już parę miesięcy.

Po kolei:

1. Walczyc z producentem/sprzedawca o naprawe gwarancyjna lub wymiane.

Jak to nie da rezultatow:

2. Mozna sprobowac spawanie ale jak osobiscie wybralbym proponowane juz tu przez kogos wywiercenie malej dziurki na koncu pekniecia.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...