piterd3 Napisano 17 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2013 Witam panowie mam pytanie czy warto spawać pęknięcie w podsiodłówce dł ok 5mm zaznaczone na zdjęciu i ile powinno to mniej więcej kosztować.W rozmowie tel. z pierwszym lepszym zakładem specjalizującym się w spawalnictwie uluminium usłyszałem cenę 50 zł . http://pokazywarka.pl/pne96v/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BajkowiecxD Napisano 17 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2013 osobiscie bym już na takiej ramie nie jeździl ale niech się wypowiedzą bardziej doswiadczone osoby Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzemi15 Napisano 17 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2013 Jak ktoś to dobrze zrobi to czemu nie?? Znam gościa który jeździł DH na big hicie z pospawanym wahaczem, i jakoś nic się nie działo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piterd3 Napisano 17 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2013 Nie no może tak źle nie jest większe naprawy chyba robią to jest micro rysa ledwo widoczna dla oka. Jak zaniosłem na reklamację to sprzedawca tego nie widział.Dopiero robiąc zdjęcia i powiekszając na monitorze jest to widoczne . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Maniak Napisano 17 Grudnia 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2013 Sprzedawcy przeważnie dostają ataku ślepoty jak przychodzi co do czego. Na razie obserwuj czy pęknięcie się powiększa, pamiętaj że spawanie skasuje Ci gwarancję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piterd3 Napisano 17 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2013 To jest giant więc jaka gwarancja Reklamowałem oczywiście ale jak większość zostałem olany .Moja wina itp. itd. złożyłem drugi rower więc ten będzie na dojazdy do pracy i koleżance będę użyczał na wycieczki do lasu i lekkie maratony . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Maniak Napisano 17 Grudnia 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2013 Wklej zdjęcie na ich facebooku i opisz sprawę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piterd3 Napisano 17 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2013 Nie będę złośliwy po prostu nie kupię nic już więcej z ich produktów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kundello Napisano 17 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2013 Takie coś nie pęka samo z siebie. Musiałeś wsadzić za krótka sztycę. Dlatego gwarancja tego nie uznaje. Spawać na razie się nie opłaca. A za jakiś czas jak juz pęknie bardziej, to spawacz założy opaskę i wzmocni to miejsce (spawając do opaski). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piterd3 Napisano 17 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2013 Wszystko było w ori sztyca również .Wiem o istnieniu ogranicznika i dbałem o rower nawet przesadnie więc nie mów standartowych tekstów że za wysoko wyciągnięta sztyca .Rama jest w rozmiarze L a ja mam 182 wzrostu .Czy się nie opłaca to nie wiem myślałem że im wcześniej to naprawię tym lepiej .Jak widać na zdjęciu musiałem zedrzeć trochę lakieru by być pewnym że jest to pęknięcie.Wg mnie zrobę to teraz a jak pęknie dalej to poprostu oddam ją komuś by zdał na skupie zarobił sobie na piwo .Czy cena 50zł za spaw takiego pęknięcia jest wporządku ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 17 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2013 Jesli firma jest sensowna to zostanie to uznane, bez wzgledu na wysuniecie sztycy. To wylacznie dobra wola i szacunek dla nabywcy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 17 Grudnia 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2013 Ja bym się tym specjalnie nie przejmował. Można na końcu pęknięcia wywiercić otworek by zapobiec dalszemu pękaniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qrczakzul Napisano 17 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2013 Ja miałem podobne pęknięcie i 3 razy spawałem. W każdym razie życzę powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piterd3 Napisano 17 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2013 Czyli za każdym razem pękało? Pękało w tym samym miejscu czy obok spawu ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qrczakzul Napisano 17 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2013 Spaw puszczał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Maniak Napisano 17 Grudnia 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2013 Ja jednak drążyłbym temat gwarancji. Ile rama ma lat? Bo sklepowej jest 2 lata a producenta bodaj 5lat. Myślę że wypadałoby wyczerpać wszystkie możliwości z tym związane. Są ludzie którzy dostali nowe ramy od giant'a więc to wcale nie takie niemożliwe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bialykom Napisano 17 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2013 Trzeba walczyc o swoje do konca. Sprzedawca/przedstawiciel prawie zawsze stawiaja opor. Przyzwyczaili sie, ze plytka gadka moga zniechecic klienta do dochodzenia swoich praw. Wiem, ze to gornolotne, ale trzeba zmiany w podejsciu klientow. Prawo stoi za nami, czasami jest to syzyfowa praca, ale warto. Chociazby dla przyszlych klientow i wlasnej satysfakcji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Groniu Napisano 17 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2013 Też tak uważam! Jak każdy będzie odprawiany z kwitkiem w drzwiach to najlepiej zrobić sprzęt za 30% wartości i bez gwarancji kupować. Każdy ma prawa i obowiązki i też dla zasady bym o to walczył bo w cenie każdy z nas płaci ukryte koszty z tym związane. Nigdzie nie mam nic za darmo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roonin Napisano 17 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2013 Jako ze ostatnio miałem troszkę styczności z tematem od strony warsztatowej bo miałem kilka rzeczy do spawania to powiem tak: Cena zależna od warsztatu, rozsądna max 20zł. Co do trwałości spawu to zależy przede wszystkim od WIEDZY spawacza. Tak tak to że umie spawać nie znaczy ze wie czym i jak spawać. Może najbardziej jaskrawy przykład: Jakiś czas temu popękał mi w drobny mak uchwyt siodła w takiej sztycy. http://www.bikeworld.pl/ppg_fotki/foto_big/8_14465_10_06_08.jpg Popękał tak że została mi w ręku kupka kawałków aluminium. Chciałem to zespawać na stałe ze sztycą tak aby tylko dało się założyć siodełko. Spawacz wirtuoz pomamrotał coś pod nosem, poskrobał paznokciem, stwierdził że dobre aluminium po czym pospawał mi uchwyt do kupy wziął 20zł i powiedział ze będzie się trzymać. Uratował mi w ten sposób regulację nachylenia siodełka Jak wiadomo uchwyt przenosi potężne przeciążenia a w tej akurat sztycy jest dość filigranowy (nigdy takiej już nie kupię), mimo tego trzyma się dzielnie już parę miesięcy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grizzli Napisano 17 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2013 Po kolei: 1. Walczyc z producentem/sprzedawca o naprawe gwarancyjna lub wymiane. Jak to nie da rezultatow: 2. Mozna sprobowac spawanie ale jak osobiscie wybralbym proponowane juz tu przez kogos wywiercenie malej dziurki na koncu pekniecia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FURMAN19875 Napisano 19 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2013 Ja bym zespawał, ale u zaufanego spawacza . Nie wiem jak ci to tam pękło, ale tak czy inaczej, to miejsce nie jest bardzo narażone na uszkodzenia. Jak pęknie to na pewno nie stanie się dużo . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.