crupez Napisano 15 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2013 Witam. Kaseta Deore hg61 Korba Deore m590 3x łańcuch hg53. Mam pytanie do specjalistów. Po około 6tkm znacznemu zużyciu uległy 4 najmniejsze koronki kasety i środkowy blat korby. Na początku miałem koncepcję wymiany całego napędu na coś z wyższej grupy, ale okazało się, że po zmierzeniu każdego z łańcuchów ich zużycie jest bardzo niewielkie. W każdym z nich 10 ogniw ma po około 127,2 - 127,3mm (mierzyłem suwmiarką na naprężonym łańcuchu) Czy to normalne ?? Bo jeżeli tak, to kupię środkowy blat do korby, kasetę taką jaką miałem i dojadę łańcuchy do końca. Dobrze kminię ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kundello Napisano 15 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2013 Jeśli nic nie skacze, to spokojnie możesz dojeździć te 3 łańcuchy. Tylko nie możesz zapomnieć o zmianie, bo może być za późno i już będzie przeskakiwało. Te 4 zębatki w tej kasecie możesz łatwo przeszlifować i wtedy dojeździć je na tych samych łańcuchach. Z blatem jest podobnie. Ale nikt nie zabrania Ci kupić nowych zębatek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
crupez Napisano 15 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2013 Kaseta tej klasy i pojedynczy blat to niewielki wydatek, więc jak miałoby to ładnie pracować przez kolejne 6tkm, to już bym sobie podarował piłowanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SpeedyBandito Napisano 16 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2013 Dokładnie, jak łańcuchy są dobre to wymień kasetę i blat. Ewentualnie można też wymienić te najmniejsze zębatki w kasecie, ale to zależy od wersji kasety, bo w tym modelu luzem są od 1 do 4 najmniejszych zębatek. No i może okazać się, że bardziej opłaci się jednak kupić nową kasetę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
crupez Napisano 16 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2013 Blat już zakupiony. Znowu FanSport Rzeszów pokazał klasę. 30 zeta za deore Wysłane przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.