terew Napisano 15 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2013 (edytowane) Witam Jak w temacie, mam możliwość wywalenia jednej sprężyny i interesuje mnie ile ona waży, niestety infa w internecie nie znalazłem. Edytowane 15 Grudnia 2013 przez terew Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 16 Grudnia 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2013 Wywal i zważ jakiż to problem ? zapewne ponad 100g. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
terew Napisano 16 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2013 Taki problem, że nie mam teraz czasu w nim grzebać skręcać i rozkręcać tylko żeby wagę sprawdzić,a chciałbym wiedzieć jaki jest zysk wagi bo nie wiem czy jest sens w takie coś bawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Synergy Napisano 16 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2013 Sprężyna tutaj nie jest takim problemem co do wagi, ale materiały z jakich zbudowana jest reszta czyli stal. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kundello Napisano 16 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2013 Nic tym nie zyskasz, bo spręzyna waży stosunkowo mało porównując do reszty amora, a po jej wyjęciu, amor będzie siadał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 16 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2013 Czy będzie siadał, nie wiadomo. Dużo zależy od wagi użytkownika. Nie sposób jednak nie zgodzić się, że wyjmować sprężynę, by odchudzić taki widelec to jak odchudzać siebie zaczynając od obcięcia włosów czy paznokci. Coś tam spadnie, ale bebech i tak zostanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bialykom Napisano 16 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2013 Ile wazysz? 45-50kg? Mozesz sprobowac, ale watpie, zeby Ci sie spodobalo. Jezeli wiecej, zbieraj na nowy amor. Wyjecie sprezyny nie zaspokoi twojej "manni lekkosci". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
terew Napisano 16 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2013 Amor śmiga po drogach szosowych w 100%, niestety w kiepskim stanie dlatego tłumik jest niezbędny (nazywanie XCT amortyzatorem to jednak trochę przesada) zadałem proste pytanie ale widzę że odpowiedzi nie otrzymam tylko parę kilo odpowiedzi obok tematu, a szkoda. XCT ma dwie twarde sprężyny więc wywalenie jednej + maksymalne naprężenie wstępne i powinno styknąć(100kg też nie waże tylko grubo mniej) i wybaczcie jakoś nie wierzę że wam nawet te 100 gramów (choć ja szacuje coś bardziej w okolicach 150-200g) mniej latało by koło nosa a mam założenie żeby bike ważył ok 11.80 kg i właśnie tych gramów mi brakuje a hajsu też brak żeby kupić jakieś nowe lżejsze części. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bialykom Napisano 17 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2013 O, jednak "manniak" i jeszcze wprowadzony w blad. Poprosimy o specyfikacje roweru i Twoja wage. Wtedy postaramy sie cos doradzic. Pozdro, czy co tam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 17 Grudnia 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2013 Ja tu nie widzę najmniejszego sensu dyskusji ... odkręcasz korek - 5 min roboty, wyjmujesz sprężynę i zakręcasz korek, siadasz, jedziesz, pasuje to tak zostawiasz ( ewentualnie pasowało by poóźniej zajrzeć do środka czy coś tam nie lata) i tyle, nie pasuje, wkładasz i jeździsz dalej. Tłumaczenie ze nie masz czasu jej wyjmować jest co najmniej idiotyczne z racji na mnogość godzin jakie to zajmuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
terew Napisano 17 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2013 Bike znajduję się sporo kilometrów odemnie, zimuje sobie bezpiecznie więc nie jest to "kwestia 5 minut" że sobie zejdę do piwnicy i trochę podłubie i po sprawie.Chciałem tylko zasięgnąć teoretycznej wiedzy i to wszytko, faktycznie nie ma sensu ciągnąć dalej tematu. Pozdrawiam EOT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rkopec16 Napisano 17 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2013 (edytowane) nie polecam - amor po wyjeciu sprezyny pompował cały czas całym skokiem i często dobijał, korek naprężenia nie wytrzyma za długo ( u mnie padł po tygodniu) ważyłem wtedy około 50kg https://www.youtube.com/watch?v=GNVR_0Cv_fs Edytowane 17 Grudnia 2013 przez rkopec16 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 17 Grudnia 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2013 Przynajmniej pracuje Może by wyrzucić obie i wstawić jedną inną ... ale to jednak zabawa jakiej XCT nie jest warty wiec ... no jak kto woli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kundello Napisano 17 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2013 Przecież to jest oczywiste że będzie siadał, co pisałem parę postów wyżej. XCT jest przynajmniej działającym uginaczem. Gdyby wstawić tam jeszcze tłumik od XCRa, to praktycznie byłby jak XCR. Najlepiej wyjąć jedną gumę z jednej sprężyny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi