jobba Napisano 13 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2013 Witam Na następny sezon mam zamiar zakupić nowe buty. Jeżdżę przeważnie XC i trochę maratonów. Buty jakie teraz mam to Specialized Sport MTB, są ok. W nowych butach szukam sztywniejszej podeszwy i klamry i niższej wagi. Moj budżet to około 800 zł Modele jakie biore pod uwagę: Shimano XC70 Sidi Spider Sidi Dragon 3 Northwave Hammer SRS Albo polecacie jakieś inne? Pozdrawiam Mateusz (: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koristo Napisano 13 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2013 sidi dragon 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomash Napisano 14 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2013 Mam Dragony 2 i z tego co podałeś to mogę je polecić. Dość sztywne, wygodne, jak dla mnie świetna rozmiarówka. Dużym plusem jest też to, że łatwo i w miarę tanio można kupić wiele elementów zamiennych. Od niedawna mam też jednak buty speca - szosowe S-worksy - i z żalem muszę stwierdzić (mam sentyment do Sidi), że spec jest lepszy - przede wszystkim sztywniejszy, system boa dociąga też trochę lepiej. Jedyne czego mi brak w stosunku do Sidi to regulacja szerokości z tyłu, przy achillesie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1415chris Napisano 14 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2013 Zobacz na Bont Vaypor XC. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miskov17 Napisano 14 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2013 + 1 do Dragonów ze względu na regulację pięty, buty Fizika też zbierają świetne opinie http://www.fizik.it/products/mtb-shoes/m3-uomo/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciek226 Napisano 15 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2013 diadora xtrail carbon sztywna carbonowa podeszwa dobra wntylacja , mam od 3 miesięcy jak na razie nie mam żadnych zastrzeżeń Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jobba Napisano 15 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2013 Na S-works`y tez rzuciłem okiem, fajnie nawet bardzo, ale cena nie ta. Ciągle mi te Shimano chodzą po głowie, ale czy termoformowanie jest lepsze, czy tylko taki pic? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KartofeL Napisano 17 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2013 Ja dodam od siebie, że butów nie można wybierać przez internet. Właśnie zamierzam kupić sobie pierwsze SPDki i zjeździłem kilka sklepów rowerowych w celu przymiarki. Spec, Shimano, Axo (czy jakoś tak), DMT a nawet SIDI (z rozmiarówką co pół) nie pasowały na moje stopy. 43 za małe 44 za duże, SIDI jak już dobre na długość to za wąskie w palcach i noga mi w nich po 5 minutach drętwiała (zaznaczam że na długość miały troszkę luzu). Mam trochę problem bo chciałem jakiś podstawowy model shimano kupić za niecałe 300 zł ale niestety nic na mnie nie pasuje. Dopiero w jednym sklepie znalazłem Mavicki co w miarę dobrze leżą na stopie ale uwierają w kostki i język w stopę, ale myślę, że materiał się wyrobi po parku km. Jeszcze sprowadzą mi jeden model Adidasów Carbonowych do przymiarki i wtedy coś wybiorę. Teraz mam takie pytanie czy warto wziąć Carbonowe? Cena atrakcyjna bo wyprzedażowa, ok 40 zł droższe jak te co uwierają mnie w kostki, tylko jeszcze ich właśnie nie mierzyłem. Czy Carbonowe faktycznie szybko pękają? Te wszystkie buty to typ MTB - jeżdżę po lasach. To mają być moje pierwsze buty SPD, a pedały chcę dokupić Shimano M530. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KartofeL Napisano 18 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2013 No i kupiłem buty Mavic, zdecydowanie najwygodniejsze dla mnie, najlepiej trzymają stopę itp. Nie wiem dokładnie co to za model nigdzie nie jest napisane, ani na bytach ani na pudełku, ale to typowe MTB ze średniej półki cenowej na 3 długie rzepy, które trzymają bardzo pewnie. Jutro mają dojść pedały i zacznę testować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jobba Napisano 18 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2013 Ja oczywiście tez bym w sklepie kupował, a w ciemno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
goldbloom Napisano 18 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2013 Sidi Eagle 6 SRS Carbon, bo taniej od Dragonów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomash Napisano 18 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2013 Na S-works`y tez rzuciłem okiem, fajnie nawet bardzo, ale cena nie ta. Ciągle mi te Shimano chodzą po głowie, ale czy termoformowanie jest lepsze, czy tylko taki pic? To jeśli spece poza zasięgiem to dla mnie nie ma problemu - Sidi to jest to. Ale ja jestem nieobiektywny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 18 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2013 Teraz mam takie pytanie czy warto wziąć Carbonowe? Cena atrakcyjna bo wyprzedażowa, ok 40 zł droższe jak te co uwierają mnie w kostki, tylko jeszcze ich właśnie nie mierzyłem. Czy Carbonowe faktycznie szybko pękają? Przez cztery lata pracy w sklepie rowerowym raz widziałem buty z pękniętą podeszwą - DMT z podeszwą wykonaną z magnezu. Ani razu nie widziałem pękniętych butów karbonowych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KartofeL Napisano 18 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2013 Dzięki za odpowiedź, ale i tak te karbonowe nie leżały na mnie za dobrze. Mam tak szczupłą stopę, że klamrę dociągnąłem na maksa i dalej był lekki luz, a na długość but dobry. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jobba Napisano 19 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2013 Dzieki za pomoc. Prawdopodobnie op nowym roku będą wyprzedawać modele 2013 w sklepie nie daleko ode mnie. Maja wszystkie wymienione marki, wiec będzie w czym wybierać (: I jeszcze jakieś 10-15% wyrwę, bo w końcu sponsorują mój klub. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jobba Napisano 2 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2014 Decyzja padła na S-Worksy model zeszło roczny, aż nie mogę się doczekać aż sklep mi je ściągnie. Naprawdę się zdziwiłem jak podali mi cenę, 780 zł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomash Napisano 2 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2014 Heh, czyli poniekąd moja propozycja wygrała Nie wiem jak inni użytkownicy, ale ja polecam Ci od razu dopasowanie sobie wkładek BG fit jeśli sklep to oferuje - dla mnie fajny patent, poczułem naprawdę różnicę w tym jak stopa się układa w bucie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.