Skocz do zawartości

[klamkomanetki] ultegra/105 2x9 problem

pablo102425

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, na nowy sezon muszę pozmieniać trochę w moim rowerze szosowym. W tym momencie jest to Merida Road Race 880 na osprzęcie Shimano Sora 2x8. Wymieniłem już sporo, koła na Vuelta Superlite, i jakieś komponenty na karbonowe, lub lżejsze. Jednak mam spory problem z napędem.

Udało mi się kupić po bardzo dobrej cenie 2 kasety (nowe), korbę (używana z nowymi blatami) Dura Ace, oraz przerzutkę tył (używka) Ultegry. Kaseta jak i przerzutka są do napędu 9. Jednak nie mogę znaleźć żadnych nowych klamkomanetek na napęd 2x9. Wszystko 2x10. Chciałem zainwestować w Ultegrę lub 105. Ale widzę tylko Tiagra.Chciałbym kupić je jednak nowe i czy jest szansa że kupię coś dobrego, w miarę lekkiego do napędów 2x9 jeszcze?

Ewentualnie czy Campagnolo będzie kompatybilne ze Shimano? Widziałem gdzieś Veloce 2x9 nowe. Ale szczerze mówiąc nie wiem jak będzie to działać.

Z góry dziękuję za pomoc.

Mam klamki cały osprzęt Sory z 2013 roku. Te klamki dają radę. Chyba, że chcesz odchudzić rower, ale nie wiem ile na klamkach zaoszczędzisz wagi jak kupisz dużo starsze wyższej grupy (105, Ultegra) na 9rz. Może sprzedaj to wszystko, co kupiłeś i kup całą grupę Srama Apex. Będzie od razu na 10rz. Bo bawienie się w lekki osprzęt szosowy 9rz to dzisiaj "droga przez mąkę"  :bye2: . Albo te nowe klamki Sory, chyba, że te 9rz Tiagry będą lżejsze zdecydowanie. 

pozdr

Nie ma sensu jakoś szczególnie bawić się w odchudzanie ponieważ sama rama jest do niczego, chodź dość sztywna, bardzo ładna (moim zdaniem) i wygodna, to sporo waży.

Z tego co przeglądałem, faktycznie nie znajdę 9rz. 105 ani ultegry nowej. Jednak dziś na seriwsie u mnie znalazłem właśnie jakieś starszą 9rz. ultegrę, nawet w dobrym stanie, będę musiał wymienić tylko jeden plastik i gumy i będą jak nowe. A szef też dużo za nie nie chce, więc chyba na razie pozostanę przy nich.

W sumie chcę zrobić ten rower na fajnym osprzęcie ale trochępo kosztach. W sumie pościgam się na nim jeszcze tylko jeden sezon a później będzie tylko na trenażer i treningi więc inwestować nie wiadomo ile też nie chcę. Tym bardziej że buduję mój rower marzeń:-) ale jeszcze z rok mi zejdzie, koszta niestety są duże.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...