vitesse Napisano 1 Marca 2014 Napisano 1 Marca 2014 makrokesz na v-kach i bez amorow moze byc przyzwoitym rowerem, dla delikatnej jazdy niezbyt ciezkiej osoby
MikeSkywalker Napisano 1 Marca 2014 Napisano 1 Marca 2014 Może i jest totalnym g....., ale umówmy się. Na rowerach klasy makrokesz FR się nie uprawia. Natomiast na miejską dojazdówkę do pracy, szczególnie zimową, to rower niemalże idealny z kilku przyczyn Zdarzyło mi się serwisować makrokesze znajomych i wcale nie jest to łatwe. Umówmy się - określeniem makrokesz nazywamy rower typu full, z hamulcami tarczowymi, plastikowymi klamkami, obręczami z plasteliny czy inne podobne badziewie. Czyli sprzęt który ma się jedynie sprzedać a to że rozpadnie się później to inna sprawa. Według mnie nie nadaje się na bezpieczne, codzienne dojazdy. Więcej w tym temacie jest w artykułach ostrzegających przed takimi rowerami. Za podobne pieniądze jak rowery w hipermarkecie można kupić coś używanego, czy ściąganego z zagranicy czy nawet rodzimej produkcji np. Kross czy Arkus. Taki rower gwarantuje przynajmniej bezpieczną jazdę do której nadaje się bardziej niż bujający pseudofull o wadze 17kg.
vitesse Napisano 1 Marca 2014 Napisano 1 Marca 2014 Co masz do plastikowych klamek ? Toppwe produkty maja lub maily w tym elemencie plastik
ernesto Napisano 1 Marca 2014 Napisano 1 Marca 2014 Ale nie są wykonane całe z plastiku gnącego sie podczas naciskania .
mklos1 Napisano 2 Marca 2014 Napisano 2 Marca 2014 @@MikeSkywalker, Miałem dwa rowery, które można sklasyfikować jako makrokesz. Jeden "HT MTB" drugi trekingowy. Poza typowymi usterkami dla konstrukcji z wolnobiegiem (pęknięta oś) i przerzutkami, które trzeba było raz - dwa razy na sezon podregulować, nie miałem żadnych problemów. Pierwszy miał stalowe obręcze, które wciąż są proste, drugi miał już obręcze alu i stosunkowo cienkie opony - i to był podstawowy problem. Nie mniej jednak spokojnie jeden i drugi był jak najbardziej bezpieczny mimo że mtb posiadał plastikowe klamki i hamulce canti. Rowery o których Ty wspominasz po pierwsze nie nadają się do jazdy miejskiej (jak każdy full), a po drugie zgodnie ze świecką tradycją były kupowane jako prezent komunijny dla młodzieży. A wiadomo jak młodzież korzysta z rowerów. Podjazdy pod krawężniki, skoki itp - sam tak rower traktowałem. Ot spójrzmy na ten rower: ARKUS TREND 301 M Jest w cenie takiej, w której nie będzie go żal zajechać lub stracić, stalowa rama i bagażnik na którym da się sakwy powiesić jak się oczko dokupi. Czego chcieć więcej od dojazdówki? Oczywiście zawsze znajdziemy perełki typu: Giant X-600. W przedziale do 600 PLN można znaleźć sporo starych markowych rowerów w dobrym stanie.
Mod Team adamos Napisano 2 Marca 2014 Mod Team Napisano 2 Marca 2014 Panowie, może załóżcie sobie temat: [Co makrokeszem jest, a co nie jest], bo OT lecicie aż miło...
Gabrys94 Napisano 4 Marca 2014 Napisano 4 Marca 2014 Zacząłem od roweru mtb za 1400 zł na początek w sam raz.Kolarstwo mnie wciągnęło i jednak w tamtym roku kupiłem gianta mtb za 3k, planuje rozbudowę. No mam 1 rower i starczy na razie, bo na posiadanie paru rowerów mnie nie stać ponieważ jeszcze nie pracuje. Ale w Przyszłości planuje zakup fulla i szosy tak żeby były te 3 rowery:)
michalekD Napisano 26 Marca 2014 Autor Napisano 26 Marca 2014 myślę, że uruchomiony przeze mnie spam topic został wyczerpany. Można zamykać
PitSzostak Napisano 27 Marca 2014 Napisano 27 Marca 2014 Śmiałem się ostatnio z kolegą trochę ześwirowanym na rowery, jak i ja, że licząc razem mamy od marca 7 rowerów. Bo obaj dokupiliśmy po jednym. Ale się nie chwalę. Trzeba coś z tym zrobić. I z rowerami i z sobą. Muszę przynajmniej 1 sprzedać.
MikeSkywalker Napisano 27 Marca 2014 Napisano 27 Marca 2014 A ja myślę że temat nigdy się nie wyczerpie. I pewnie wiele osób ma rozterki podobne do moich - czyli myśleniu o kolejnym typie roweru którego chciałoby się "spróbować" przy możliwościach które jednocześnie ograniczają ich liczbę.
BajkowiecxD Napisano 27 Marca 2014 Napisano 27 Marca 2014 w zasadzie można powiedzieć ze swoich mam 1,5 Jeden centurion 26 cali nastawiony na gory ,drugi dopiero powstaje do xc na kolach 29er
thomasz Napisano 27 Marca 2014 Napisano 27 Marca 2014 Ja: Cross który przemienia się w stalowy przełaj Żona: Trekking Córka: różowy monster
artofnois Napisano 27 Marca 2014 Napisano 27 Marca 2014 u mnie podobnie , junior na full'u Cube , ja na HT Kona , małzowina na Skocie - nadmienię że wszystkie własnoręcznie poskładane.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.