Skocz do zawartości

[łańcuch] Czy miernik zużycia łańcucha 9rz. różni się czymś od tego do Dyna-Sys

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Naturalna odpowiedź nasuwająca się to oczywiście: Nie, nie ma to znaczenia czy jest to łańcuch 6,7,8,9 czy 10.rz Ale czy na pewno? Gdzieś ktoś twierdził że odległość między zębami w Dyna-Sys jest odrobinę inna, co by znaczyło że i miernik od 9rz. się nie nadaje. Tak więc: czy takie coś się nadaje do pomiaru zużycia łańcucha Dyna-Sys: http://allegro.pl/klucz-do-pomiaru-zuzycia-lancucha-bikehand-miernik-i3759627660.html ?

Napisano

Nie chcę Cie martwić ale właśnie jest na odwrót , masz dwie wielkości 0,75 i 1.0 , jak ci przymiar wpadnie na 1.0 w ogniwo łańcucha to już lipka  :thumbsup:

Napisano

:icon_confused:  tak, przymiar ma dobrze wchodzić, ale na szerokość, nie wiem jakie szerokości mają przymiary i czy łańcuch 10 jest o tyle węższy od 9, żeby przymiar się tam klinował (wątpię), niech się wypowie ten co przymiarów używa w 10, ja ciągle mam 9

wiadomo przecież, że przymiar na długość ma nie wchodzić

Napisano

Nie chcę Cie martwić ale właśnie jest na odwrót , masz dwie wielkości 0,75 i 1.0 , jak ci przymiar wpadnie na 1.0 w ogniwo łańcucha to już lipka  :thumbsup:

wszystko sie prawie zgadza, a to nie jest tak ze przy 9 rzedowych powinno brac sie 0,75 do sprawdzania? jak to Ci wpadnie to dopiero lipa;/,co do 1,0 to chyba przeznaczony jest to lancuchow nizszych grup tak mi sie wydaje.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Niższa wartość jest dla łancuchów 9 rz. i więcej. Wynika to po prostu z długości pinów. Luz pozwalający na odgięcia łańcucha o ten sam kąt da na krótszych pinach (większa ilość rzędów) mniejsze wydłużenie łańcucha.

Wysłane z mojego ASUS Transformer Pad TF700T przy użyciu Tapatalka

Napisano

A teraz "odczaruj" treść swojej wypowiedzi i napisz co chciałeś powiedzieć przez to co powiedziałeś. O jaką długość pinów chodzi? Długość różną dla łańcuchów 8/9/10 rzędowych?

Napisano

Niższa wartość jest dla łancuchów 9 rz. i więcej. Wynika to po prostu z długości pinów. Luz pozwalający na odgięcia łańcucha o ten sam kąt da na krótszych pinach (większa ilość rzędów) mniejsze wydłużenie łańcucha.

Jaki kąt? jakie odgięcie?

zużycie łańcucha to po prostu jego rozciągnięcie i tyle.

A wskaźnik 0.75 i 1.0 wyjaśnia producent: zużycie w 75% procentach (ale można jeździć) i zużycie w 100% - trzeba wymienić.

Nie ma co dorabiać filozofii o długości pinów i kątach :).

Napisano

Długość różną dla łańcuchów 8/9/10 rzędowych?

9 i 10 są węższe od 5-8 rz. Aby "odczarować" rozpatrzmy niemożliwą sytuację - łańcuch jest tak rozciągnięty, że na pinie można wygiąć łańcuch na boki o 45 stopni. Tangens tego kąta wynosi 1. Luz przy takim wygięciu wynosi 1* szerokość pina (ogniwa, łańcucha i cokolwiek innego tej samej szerokości). W rzeczywistej sytuacji, będą to mniejsze liczby, bo i zakres kilku stopni, ale sytuacja jest jasna - na rozciągnięcie łańcucha wpływa kąt przekoszenia i szerokość łańcucha. Biorąc pod uwagę fakt, że łańcuchy są węższe i szersze, a zakres kąta pracy jest zawsze ten sam (wyznacza go kąt pomiędzy blatem a skrajnymi położeniami na kasecie, a ten, do mometu wejścia 14 rzędowych kaset, będzie ten sam) luzy na łańcuchu będą mniejsze w przypadku węższych łańcuchów - stąd 9 i więcej rzędów. Mniejsze lzy oczywiście dla tego samego kąta przekoszenia. Rozciągnięcie, to też kwestia tarcia i rozciągania, więc sytuacje można odwórcić - takie same luzy w węższym łańcuchu dadzą rezultaty takie jak w bardziej zużytym szerszym łańcuchu, tj możliwość większego przekoszenia pina, to się przekłada na wieksze przekoszenie rolki, to się dalej przekłada na szybsze zużycie łożyska ciernego itd.

Oczywiście zamiast to tłumaczyć mógł bym odesłać np. do sheldona browna który po prostu podaje dogmat 1 procent i 0,7 procent bez tłumaczenia dlaczego.

Napisano

Temat dotyczy możliwości pomiaru tym samym narzędziem stopnia wyciągnięcia łańcucha 9 i 10 sp. 

Dyskusja potoczyła się w kierunku ustalenia do czego służą znaczniki 0,75 i 1. 

Wywód matematyczny pomijam milczeniem, bo kolega Tofi zaskoczył mnie niejednokrotnie. :)

Czekam na kolejny raz.

Napisano

Jak to co? Mierzysz wygięcie zagięcia w płaszczyźnie wertykalnej trzymając prawą dłonią za wewnętrzne ogniwo nr dziesięć od lewego końca łańcucha. Jak można tego nie rozumieć?

Ja użyję mimo wszystko przymiaru,

Napisano

Taaak teraz to już wszystko jasne...jasne jak słońce w czasie zaćmienia.

Czyli konkludując możemy przyjąć, że dla 99% ludzi miernik zadziała tak samo na łańcuchu 8sp jak i 10sp, a 1% osób, które kumają ocb z tangensem nie muszą używać miernika bo sobie to obliczą. :thumbsup:

Napisano

Oj Tofi, za dużo kombinujesz. :blink:

Co prawda Twoje przemyślenia są jak najbardziej słuszne, to jednak biorąc pod uwagę niewielką różnicę w długości pinów (ile? 0.5mm czy mniej?) to nie będzie miało praktycznego przekładu w przypadku takiego urządzenia, o które pytał autor tematu.

Swoją drogą - przypomniał mi się temat myjek ultradźwiękowych do odzieży termoaktywnej :033:

Napisano

Bądź zwarty i gotowy gdy nadejdzie temat nowy :) A w nim sensacje i niezwykłe deliberacje. Życie na emigracji uwalnia od stagnacji :)

Napisano

różnicę w długości pinów (ile? 0.5mm czy mniej?)

Właśnie o to w tym wszystkim chodzi 0,3% z długości półogniwa (8mm) ile to będzie w mm? Mało istotne, bo od tego jest przyrząd.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...