Skocz do zawartości

[Obwody opon] dane do licznika rowerowego

OsMaxx

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Długo szukałem ale nie znalazłem obwodu opony, którego wartość trzeba wpisać do licznika rowerowego.

Oczywiście sprawa jest prosta albo policzyć ze wzoru, albo skorzystać z gotowych wartości na stronach internetowych albo zmierzyć samemu "po ziemi".

Czasami trudno to zrobić w warunkach domowych więc można skorzystać z czyjegoś pomiaru bo mojej opony po prostu nie mogłem znaleźć w sieci. 

Do sedna. Tutaj wklejam link do dokumentu gdzie będę z czasem w miarę własnych pomiarów podawał wartości jakie trzeba wpisać w licznik. O

Oczywiście sam z siebie taki pomiar będę wykonywał rzadko bo nie kupuję opon co miesiąc a co za tym idzie jeśli ktoś może podzielić się własnym pomiarem i pomóc tym innym użytkownikom to proszę w temacie bądź na PW podawać mi informacje na temat opon i obwodu jaki zmierzyliście.

Będe aktualizował plik z pierwszego postu co pozwoli na łatwe odszukanie danych przez zainteresowane osoby. Sugestie mile widziane a jeśli się nie przyjmie to trudno ;-)

https://docs.google.com/spreadsheet/ccc?key=0AmRUroAXkinsdDU0UG13MHJ2MkdqeEw4YnRMRlNVVmc&usp=sharing

Napisano

jest jeszcze 4 sposób - wywracamy rower kołami do góry i mierzymy obwód koła miarką krawiecką :thumbsup:

Napisano

grg jeśli zmierzyłeś swoje opony to podaj wymiar z koła podany przez producenta, zmierzony obwód itp. chętnie dodam do tabelki :-)

Napisano

maxxis rouler - 2115mm ,23 -622 (700*23)
michelin dynamic sport - 2140mm,28-622 (700*28)

Jak bede miał czas to pomierze jeszcze opony CST 700*25,Kende Kontender 700*26 i vittorie zaffiro 700*28

Napisano

warto dodać tez sposób mierzenia i jeśli mierzymy przetaczając koło po ziemi to i ciśnienie w oponie może być istotne oraz czy pod obciążeniem to robimy. Myślę że lepiej samemu zmierzyć pod siebie. Pas startowy do tego nie potrzebny ;-)

Napisano

Grzechotnik na pewno masz rację że każdy z czynników ma znaczenie ale tu można by i później brać pod uwagę nawierzchnie po jakiej jeździsz oraz styl jazdy bikera bo przecież przednie koło nie zawsze łapie kontakt czasami jeździ się na jednym, skacze itp ;-)

Myślę że tu możemy się skupić na własnych pomiarach które mam nadzieję każdym prowadzi w miarę dokładnie. I jak łatwo sprawdzić błąd pomiarowy rzędu 2-3mm nie stanowi chyba aż tak dużego problemu.

Zakładam że osoby które są profesjonalistami tu nie zajrzą bo pewnie ktoś robi to za nich i muszą mieć mega dokładnie więc korzystają z gps itp.

Napisano

Masz racje,plus jeszcze zużycie opony. ;-) Ja lubie dokładność ale innym wystarczy w przyblizeniu bo i tak w sumie strzelać się z tego nie będzie. Zwłaszcza podczas jazdy terenowej...

pozdr.

Masz racje,plus jeszcze zużycie opony. ;-) Ja lubie dokładność ale innym wystarczy w przyblizeniu bo i tak w sumie strzelać się z tego nie będzie. Zwłaszcza podczas jazdy terenowej...

pozdr.

Napisano

Daj spokój w każdym mieszkaniu da się znalezć kawałek podłogi żeby przetoczyć jedn obrót koła, jest jeszcze chodnik, piwnica itp.

Narysować na oponie kreskę kredą, flamastrem, kredką, przetoczyć naciskając na kierownicę i zmierzyć ślad.

Już na TAKI wysiłek to się zdobądz.

Napisano

Jasne ze się da i nawet się zdobyłem i wpisałem do tabeli. Nikogo nie zmuszam nie chcesz nie korzystaj. Poprostu się podaj obwód opony potem możesz nawet dostać biegunki ;-)

Wysłane z mojego Nexus 4 przy użyciu Tapatalka

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...