Skocz do zawartości

[Allegro] Uwaga na użytkownika przebanan007

sznib

Rekomendowane odpowiedzi

• Mod Team

Chciałbym Was ostrzec przed zakupami u użytkownika przebanan007. Kupiłem u niego amortyzator, poza jedną wadą, o której była mowa w aukcji stan techniczny miał być bardzo dobry. Jak się okazało zaraz po otworzeniu paczki regulacja tłumienia nie działa, co oznacza najprawdopodobniej uszkodzony tłumik. Na drugi dzień, jak dokładnie pooglądałem amora okazało się że na na górnych goleniach jest sporo drobnych rys, a na aukcji "golenie górne w stanie idealnym". Zdjęcia na aukcji robione tak żeby tych rys nie było widać. Jak na razie założyłem spór na Allegro, amortyzator chcę zwrócić ze wzgl. na niezgodność z opisem, ze strony sprzedającego cisza.

Jako że sprzedaje on części rowerowe:

http://allegro.pl/listing/user/listing.php?us_id=2533848

ostrzegam przed zakupami u niego bo ukryte wady bardzo prawdopodobne, szkoda nerwów i pieniędzy.

• 2 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...

Po czym stwierdzasz, że regulacja nie działa ? Może być zalany rzadkim olejem lub jest go za mało. Dowiesz się jak go rozłożysz :) W wielu widelcach regulacja ma szeroki zakres i kręcąc o obrót lub dwa nie czuć różnicy na pierwszy rzut oka. W moim Bomberze tak jest.

Drobne rysy - rzecz ludzka, faktycznie nie należało używać słowa "idealny". Zależy też jak wygląda to w rzeczywistości, nie wiem bo nie dałeś zdjęć.

Najprościej będzie oczywiście sprzęt zwrócić, próbowałeś się dogadać czy od razu założyłeś spór ?

• Mod Team

Do sprzedającego napisałem zaraz jak amortyzator doszedł,spór można założyć dopiero po tygodniu od kupna. Niemniej spór też nie pomógł, dopiero jak napisałem sprzedającemu ze w sytuacji całkowitego braku kontaktu będę zmuszony zgłosić sprawę na policję to wreszcie stał się ugodowy i po prawie miesiącu od zakupu udało mi się załatwić reklamację i odzyskałem pieniądze.

Co do regulacji, nie jestem aż takim noobem żeby stwierdzić że regulacja nie działa kręcąc o obrót czy dwa. Kręciłem w obie strony po kilka minut i nic, żadnego oporu czy różnicy w tłumieniu. W instrukcji Marzocchi jest wyraźnie napisane żeby nie kręcić na siłę jak będzie opór, ktoś widocznie się do tego nie zastosował i przekręcił regulację. Nie chciałem go rozbierać bo przez to sprzedający mógłby nie uznać reklamacji. Gdyby było za mało oleju/był za rzadki to by wpływało na tłumienie, nic by to nie miało że pokrętło nie kręci się w określonym zakresie, tylko bez oporu do znudzenia.

Przed naciśnięciem "kup teraz" warto sprawdzić komentarze użytkownika. Nawet jeśli konto negatywnych wynosi 0 warto wejść w nie i zobaczyć czy nie zostały obustronnie anulowane. W takim przypadku nie ma ich w statystyce nawet jeśli nadal figurują na liście, co daje trochę mylne wyobrażenie o wiarygodności kontrahenta. Mój sprzedawca miał 10 anulowanych, co dopełniło obraz, niestety już po fakcie.

Bomber z tłumikiem SSVF, czyli regulowanym, może mimo tego mieć wyczuwalnie niewielki zakres dostępnej regulacji - kupiłem taki tłumik do Juniora T i nawet z olejem 20 W różnica między skrajnymi położeniami regulacji nie były zbytnio zauważalne.

W przypadku problemów warto zostawiać informacje na forach, tak jak to zrobiłeś, dodatkowo dorzucić też na innych - u mnie efekt był rewelacyjny :)

• Mod Team

Z tego co wyszukałem w Googlach przekręcona regulacja to dwie opcje; jeśli została przekręcona na "-" czyli najmniejsze tłumienie to iglica tłumika odkręca się od reszty. Pomóc mogło ponoć długie kręcenie na "+" żeby złapało gwint, ale mi nie pomogło. Druga opcja, regulacja przekręcona na "+", iglica wyłamana, tłumik do wywalenia.

• Mod Team

Ja jak kupuje coś za więcej jak przysłowiowe 20zł, to zawsze sprawdzam sprzedającego, jak zdjęcia budzą me wątpliwości proszę o dodatkowe. Widać ze zdjęcia goleni są zrobione niestarannie.

Stalowa wola nie tak daleko ... można gościa znaleźć i go jego bomberem zbombardować. Może mu napisz ze przejdziesz sie do niego ale wtedy on oddaje za widelec i dojazd :D myslę ze by sie przestraszył :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...