Skocz do zawartości

[Kask] kask do MTB

Maciek226

Rekomendowane odpowiedzi

witam szukam Kasku do mtb , jeżdże głownie po szlakach staram się jak najmniej koRZystać z dróg

wstępnie wybrałem kask MET terra i chciałem się dowiedzieć czy ktoś go używa i jak go ocenia , oraz czy jest dobry kask do tego typu jazdy ??

edit Pixon

Ze słownika chyba też się starasz jak najmniej koRZystać?

Kask jako zupełnie nieelastyczna cześć garderoby rowerowej powinien być bezwzględnie przymierzony przed zakupem. Nie chodzi tu jedynie o obwód głowy, tylko o kształt czaszki i wzorzec na jakim oparto skorupę kasku. 

Jedne kaski mają bardziej okrągłą dziurę (np. BELL) inne owalną - mniej lub bardziej (np. Giro, Specialized). Więc musisz sam zaobserwować jaki masz kształt czaszki patrząc z góry i pod tym kątem szukać.

Przykładowo na mój czerep najlepiej pasują BELL'e, choć przyznam że wielu nowych (na rynku polskim) marek nie przymierzałem.

Nie miałem przyjemności ani z 1, ani z 2. Ale patrząc pod kątem udogodnień to Crossover jest ciekawszy, choćby ze względu na siatkę przeciw owadom w otworach z przodu. Jak masz gęste włosy to może nieistotne, ale z moją fryzurą (łysiną) :P  tylko w tym roku 3x osa/pszczoła/czy coś innego mnie urąbała w czubek głowy podczas jazdy.  :laugh:

Może ja coś powiem. Mam kaska met. Kupiłem go kilka dni temu. Przymierzałem w kilku sklepach kilka kasków i jeden mnie uwierał z boku głowy inne z tyłu. Niektóre nie wchodziły do końca głowy tylko wisiały na niej. Jedynie on po dobrze pasuje, nie spada  głowy, reguluje go pokrętłem z tyłu głowy. Bardzo dobrze sie w nim jeżdzi.

Jestem zadowlony z zakupu. Choć wiem że to kask może z niezbyt wysokiej pułki bo nie jest on kaskiem zawodowym. Ale jak na pierwszy kask jest spoko. Najważniejsze to przymierzyć kask przed zakupem. Wystarczy że będzie uwierał w jednym miejscu i już jest nie dobry. Kask jak buty MTB nie rozklepią się :)

• 2 tygodnie później...

Mam MET Crossover, lekki wygodny z szybką i przyjemną regulacją.

Jedyny minus to chińskie światełko, zbędne badziewie.

Przyjął już kilka ciosów od gałęzi i raz rower mnie uderzył w głowę po koźle. Nie pękł, jest tylko delikatne wgniecenie.

Idzie do wymiany na wiosnę bo sporo tego było. Zimę chyba jeszcze przetrwam w nim :P

Widać że produkt wytrzymały ale nie ma co ryzykować ze zbyt długi użytkowaniem jak się nie potrafi pohamować swoje zapędy w trudnych warunkach.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...