Skocz do zawartości

[amortyzator tył] - Rock Shox Monarch, Epicon, a może coś innego?

Rekomendowane odpowiedzi

• Mod Team

Pewnie jakiś Puklusowy wynalazek do nabijania komory IFP

Pewnie tak :P

Ta komora ... mu być by tłumik działał. Ja gdzieś już pisałem w tym rodzaju dampera nie szkodzi czy to gaz czy sprężyna stalowa, musi być oddzielna komora bo nie będzie działało normalnie. W tym modelu nie ma zaworka,  ... tylko śruba z uszczelką więc próba wymiany oleju jest związana z dorobieniem zaworka, co opisałem albo magicznych zdolnościach, bo i czemu nie.

Czyli komora IFP to nie to samo co sprężyna negatywna? Bo Radium na przykład jako sprężynę negatywną ma elastomer, czyli jest to chyba lepsze rozwiązanie niż bawienie się z dorabianiem zaworów czy kupowanie adapterów.

• Mod Team

No nie, to jest komora kompensacyjna w najprostszym wypadku, w innych pełni staże inne funkcje. Po chłopsku komora kompensuje przyrost oleju w komorze podczas ugięcia tłoka, oleju jest tyle samo ale objętość zwiększa się o tłok i bez tej komory by rozerwało tłumik.

Bez tej komory musiałby być bąbel powietrza w oleju, co jest jak by to angol powiedział extremely unwanted. W takiej sytuacji olej pienił by sie okrutnie a tłumik mógłby pracować tylko w pionie "nogami w dół", nie można by było ławo zablokować kompresji i wiele innych problemów, stad ta komora i dlatego w damperze sprężynowym wciśnięty tłok sam wraca.

Chyba jasno napisane ?

Odnośnie radium obstawiam ze ma 2 komory, i negatywna pompuje sie poprzez pozytywną, a dodatkowo ma elastomer. Ale tego nie jestem pewien, na pewno epicon ma automatyczne wyrównywanie ciśnień.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...