Mod Team durnykot Napisano 9 Grudnia 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2013 źle poskładałem a blokada działa mimo braku uszczelki bo ją zepsułem Crupez , dobrze się zastanów,zanim Puklusowi dasz coś na serwis...... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 9 Grudnia 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2013 Heh ale działa co sie czepiasz Poza tym bez specjalnej aparatury nie da sie tego damprea prze serwisowac ... nie i "cenzura" , nie wiem jak jest w nowszym modelu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Quba88 Napisano 9 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2013 Co masz na myśli mówiąc o specjalnej aparaturze? wiertarkę, młotek? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 9 Grudnia 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2013 Pewnie jakiś Puklusowy wynalazek do nabijania komory IFP plus tajny,złoty,pieniący się płyn w blaszanym opakowaniu - pakowany po cztery. Heh ale działa co sie czepiasz Ja? W życiu.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 9 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2013 W jakim widelcu? Oczywiście też Epiconie. I niech mi ktoś powie, że statystyka to nie największe zło świata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Quba88 Napisano 9 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2013 A jeszcze wracając do komory IFP. Jest ona nieodzownym elementem każdego tłumika i zawsze ładowana jest azotem? Radium czy np. Epicon ją mają? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 9 Grudnia 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2013 Pewnie jakiś Puklusowy wynalazek do nabijania komory IFP Pewnie tak Ta komora ... mu być by tłumik działał. Ja gdzieś już pisałem w tym rodzaju dampera nie szkodzi czy to gaz czy sprężyna stalowa, musi być oddzielna komora bo nie będzie działało normalnie. W tym modelu nie ma zaworka, ... tylko śruba z uszczelką więc próba wymiany oleju jest związana z dorobieniem zaworka, co opisałem albo magicznych zdolnościach, bo i czemu nie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Quba88 Napisano 9 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2013 Czyli komora IFP to nie to samo co sprężyna negatywna? Bo Radium na przykład jako sprężynę negatywną ma elastomer, czyli jest to chyba lepsze rozwiązanie niż bawienie się z dorabianiem zaworów czy kupowanie adapterów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 9 Grudnia 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2013 No nie, to jest komora kompensacyjna w najprostszym wypadku, w innych pełni staże inne funkcje. Po chłopsku komora kompensuje przyrost oleju w komorze podczas ugięcia tłoka, oleju jest tyle samo ale objętość zwiększa się o tłok i bez tej komory by rozerwało tłumik. Bez tej komory musiałby być bąbel powietrza w oleju, co jest jak by to angol powiedział extremely unwanted. W takiej sytuacji olej pienił by sie okrutnie a tłumik mógłby pracować tylko w pionie "nogami w dół", nie można by było ławo zablokować kompresji i wiele innych problemów, stad ta komora i dlatego w damperze sprężynowym wciśnięty tłok sam wraca. Chyba jasno napisane ? Odnośnie radium obstawiam ze ma 2 komory, i negatywna pompuje sie poprzez pozytywną, a dodatkowo ma elastomer. Ale tego nie jestem pewien, na pewno epicon ma automatyczne wyrównywanie ciśnień. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Quba88 Napisano 9 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2013 Dzięki, Puklus, jasno jasno, już wiem o co chodzi, dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.