Skocz do zawartości

[anty usprawnienia] Nowości które przyprawiają o ból głowy.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Stykam się z tym rozwiązaniem na co dzień i zdecydowanie wg mnie w sposób symboliczny poprawia ochronę pancerzy/linek przed zabrudzeniem.

Pisałem nie o poprawie ochrony linek przed zabrudzeniem, tylko o łatwiejszym czyszczeniu ramy nie owiniętej kablami. Higiena linek i pancerzy jest oczywiście utrudniona.

Napisano

Tak ale wg testów miedzy 9 a 15mm różnica jest pomijalna, w sztywności połączenia oczywiście, ale miedzy 15 a 20 jest niemal przepaść ... wiec gdzie sens gdzie logika ?

To nie zasługa większej średnicy osi tylko goleni o szerszym rozstawie - zacisk 15mm ma 100mm, 20mm już 110mm. 

Napisano

Witam wg mnie większa sztywność widelcy widelców z qr20 wynika najczęściej z większego przekroju goleni amortyzatora 36-40 bo w takich najczęściej jest qr20, zaś qr15 jest najczęściej w 32-34 które maja dużo mniejsza sztywność :)

• Mod Team
Napisano

Nie maiłem na myśli porównania potężnego czorta do dropów 100 metrowych tylko np pike który miał oś 20mm i 32mm golenie :P

• Mod Team
Napisano

...a ja ponarzekam w temacie pancerza (choć od strony estetycznej sam walczyłem o takowy w ramie) - długi ciągły pancerz to większa bezwładność systemu. Część siły "tracimy" na sprężynowaniu pancerza, szczególnie czuć to gdy przesiądziemy się na stare klasyczne rozwiązania (minimum pancerza, linka gorą lub po staremu dołem pod suportem). Jeszcze lepiej czuć to na np BB7 - przód vs tył.
Gdybym raz jeszcze robił ramiaka to linki i owszem środkiem ale w miejscu wejścia w ramę kazałbym wlutować ogranicznik dla pancerza. Lepsza praca a wizualnie nadal goło i wesoło (zdecydowanie pomaga w myciu to prawda)
W temacie osi "bardzo niezależne" badania Szpeca wykazały małą sztywność osi 15mm. I  tu uważam, że ich system OS28 (który podpatrzył potem sram) w rowerach o niegrawitacyjnym rodowodzie spokojnie wystarczyłby. Zupełnie inne spojrzenie na sztywne połączenie a przy tym lekko i prosto. No ale chyba za bardzo się nie przyjęło na rynku (albo znów opatentowali na 136 lat i całą galaktykę)

Napisano

Jak dla mnie kryte kable na całej długości jak najbardziej ale na zewnątrz ramy. Moze dodaje to kilka gramów do wagi ale poprawia jakośc zmiany biegow szczegolnie podczas błotnistej jazdy. Co do "sprężynowania" pancerza to z obecnie produkowanymi manetkami i przerzutkami ze sprzęglem problem raczej nie istnieje. Serwisowanie i wymiany (chyba dosć czeste dla mechanizmu zmiany biegow) zajmuje 30 minut z browarkiem w reku a nie 3 godziny z młotkiem w ręku.

Co do mocowania kól i typów osi. Nawet jeśli istnieją rozwiązania dobre to przez patenty wielu nie moze ich używać. Dlatego powastaje nowe pomysły i tu z reguły producent musi wykazac w "bardzo niezależnych" badaniach że ich ustrojstow jest lepsze od tego z konkurencji. Podobnie jest np z rozwiazaniami zawieszeń- oprócz kilku naprawde swietnych istnieje cala gama rozwiazań mniej udanych (szczegołnie do tańszych modeli). Ale własnie dlatego niektórzy wydziwiają żeby przeskoczyć opłaty licencyjne. Osobiscie czuję sie troche bezpieczniej z 15QR w prownaniu z 9QR gdzie zacisk kilka razy sie poluzował na szlaku.

• Mod Team
Napisano

A co ma sprzęgło (masz na myśli hamulec cierniowy wózka?) do precyzji zmiany biegów? (twardość sprężyny głównej już tak). Milimetr przesuwu przerzutki to 0,5 mm ciągnionej linki. Im większa bezwładność i brak sztywności pancerza tym mniej tego "0,5 mm" przełożonego bezpośrednio i szybko na przerzutkę. Shadow (czy klasyczne sramy) poprawiły zdecydowanie transmisję ruchu manetki na przerzutkę ale słaby długi pancerz powoli wiele z tego zepsuć. Tak jak pisałem - bezwładność bardzo dobrze czuć na pełnym pancerzu BB7 tył i przód (my robiliśmy u kumpla taki teścik na epicu z pancerzem po całości i bez). A właśnie przypomniałem sobie - raz w katalogu speca Kuhlavy czy jak mu tam jedzie na zawodach. W przeciwieństwie do modeli swroksów seryjnych On ma u siebie opory pancerza na głównej rurze. Pewnie przez przypadek :)
A pancerz w kawałkach można bardzo dobrze uszczelnić -kwestia precyzji i chęci. I to nawet przy browarku (lub winiaku) :D

Napisano

Nigdy nie mialem problemu z przesówem linki w pancerzu za to z brudem i blotem w przypadku odkrytych kabli juz tak. Szczególnie w wypadku SRAM która ma stosunek skoku 1:1 i nie znosi zamulonych kabli.

A hamulec cierniowy (sprzeglo) daje zupene inne odczucie przy zmiane jako ze opór sie zwiéksza (wymagana wieksza sila nacisku na manetki) i jest jakby bardziej precyzyjne.

• Mod Team
Napisano

grego000 :D 
Ale to właśnie SRAM ma lepsze proporcje od Shimano (które ma 2:1) :D 
Więc jak masz problem ze Sramem pomyśl co jest u Shimano. A tak po prawdzie zawsze najwięcej złego robi ostatni łuk. I tu też zaleta częściowych pancerzy bo wystarczy wymienić ten ostatni krótki kawałek i widocznie poprawia się kultura pracy napędu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...