kitof26 Napisano 5 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2013 Witam !! Proszę o pomoc bo mam mętlik w głowie, a mianowicie chciał bym zakupić siodełko. Głównie chodzi mi o wagę i wygodę. Ważę 67kg. Rozważam zakup któregoś z tych siodełek jedno jest w pełni carbonowe. Proszę o pomoc w wyborze. Będę wdzięczny również za opinie jak sprawują się siodełka w całości carbonowe. DZIĘKI !! http://allegro.pl/siodelko-carbonowe-93g-a-la-specialized-toupe-i3739889269.html http://allegro.pl/siodlo-selle-italia-sl-xc-230g-czarne-i3749644950.html Bo nie wiem jak jest z wygodą siodełka fizik tundra 2 bo też taką opcję rozważam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rkopec16 Napisano 5 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2013 to 1 to ewidentna podróba niskiej jakosci, nie bierz tego na pewno Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
benek Napisano 5 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2013 Witam !! Proszę o pomoc bo mam mętlik w głowie, a mianowicie chciał bym zakupić siodełko. Głównie chodzi mi o wagę i wygodę. Ważę 67kg. Rozważam zakup któregoś z tych siodełek jedno jest w pełni carbonowe. Proszę o pomoc w wyborze.. . Jak już bierzesz pod uwagę SLR XC to może warto zainteresować się wersją FLOW (z dziurą anatomiczną na "prostotę") Wymiary te same, a waga niższa. Jedyny mankament to wykończenie brzegów z tyłu siodełka = białe szorstkie wypustki (mające chyba zapobiegać przesuwania się zawodnika) mogą mechacić gatki. Używam wersji SLR XC GEL FLOW Kevlar i siodło całkiem wygodne i wytrzymałe (znosi moje ~90kg). Podstawa to przed zakupem "posiedzieć" na danym siodełku, bo każdy ma inną d..ę. Czytaj nie ma uniwersalnych siodełek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kitof26 Napisano 6 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2013 Czyli lepiej SLR niż tani carbon ok też tak myślałem ale chciałem znać opinie , dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Maniak Napisano 6 Grudnia 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2013 Ale to które podałeś to nie wersja SLR tylko SL, jest bardziej elastyczne i ma więcej wyściółki, ogólnie to bardzo wygodne siodełko które mogę śmiało polecić, kilka tygodni takiego używałem i w ogóle nie czułem go pod tyłkiem, proponuję wybrać wersję matową bo błyszcząca szybko traci świeżość. Natomiast carbonowa decha jest tylko dla ludzi o mocnych nerwach i stalowych tyłkach, jeździłem na takim ale nie jest to żadna przyjemność, nie ma sensu się męczyć dla tych kilku gram, poza tym to chińska podróbka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
benek Napisano 6 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2013 ...proponuję wybrać wersję matową bo błyszcząca szybko traci świeżość... Nie wiem jakiej jakości jest ta wyściółka LORICA w SL, ale w SLR jest bardzo trwała. Nic mi nie wiadomo, żeby moje siodełko straciło świeżość po kilku sezonach ujeżdżania. Skoro sam używałeś kilka tygodni, to na jakiej podstawie twierdzisz że te siodełka tracą świeżość? Moje ma tylko 1 uszkodzenie/przetarcie po tegorocznym dzwonie na asfalcie, zamalowane lakierem bezbarwnym i jest OK. PS. Dla osób które boją się, że przez dziurę anatomiczną woda/błoto/śnieg dostają się w okolice naszego krocza i dlatego nie wybierają takiego wygodnego siodełka. Rozwiązanie problemu jest bardzo proste - torebka foliowa (można wepchać w dziurę, można obciągnąć całe siodełko foliówką) - sprawdzone wielokrotnie i DZIAŁA. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Maniak Napisano 6 Grudnia 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2013 Mam szosowe siodło z błyszczącym wykończeniem. Juz po kilku jazdach zaczęło się robić matowe. Niewykluczone że jakość się poprawiła. Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
benek Napisano 6 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2013 Niewykluczone że jakość się poprawiła. Może raczej pogorszyła, moje jest z 2009 roku. Chyba, że Twoje jest jeszcze starsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 6 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2013 Moze skorzystaj z tego ze jestes z Poznania, z pewnoscia sa tam sklepy ktore uczestnicza w programach testowych siodel. Pozycz sprawdz i bedziesz wiedzial. Selle Italia, Bontrager, Fizik, moze inna jeszcze firma tez. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomash Napisano 11 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2013 A propo karbonowych siodłek. Na "twarzoksiążce" Peritus wrzuca czasami promocje i właśnie dzisiaj widziałem, że do końca grudnia mają po niższej cenie swoje węglowe siodełko - 150 g, 200 zł. Nie jeździłem co prawda na nim i nie znam opinii (wiem natomiast, że jako potencjalnego klienta potraktowali mnie baaardzo kiepsko ), ale cena niezła więc można się zainteresować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pistak23 Napisano 13 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2013 Co do siodełek to sparawa indywidualna. Mam selle SLR cit carbino wersja flow (szosa) i specialized riva (mtb) brat ma specialized toupe (szosa) i on nie możne jeździć na rivie, po 20 km odpada mu tyłek selle jemu odpowiada. ja tam toleruje wszystkie. Toupe kontra slr jest diametralnie inne, inny kąt nachylenia tułowia, slr przystosowany jest pod większy kąt natomiast toupe do pozycji bardziej wyprostowanej, taki system doboru siadła proponuje fizik i ja się z tym zgadzam chociaż nie śmigałem na fiziku. Podejrzewam że full carbon siodło może się okazać mega śliskie, nawet za bardzo. Jednak patrząc na przekrój rowerów to full carbon siodło jest mało popularne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jobba Napisano 14 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2013 Według mnie wszystkie siodła Selle Italia to jakaś porażka. Jak dla mnie są one bardzo mało ergonomiczne/anatomiczne, a wynika to z tego ze są płaskie jak deska, i są szerokie jak dla mnie. Mi osobiście właśnie takie siodełka nie odpowiadają. Mialem kiedyś SLR`a, ale szybciej go sprzedałem niż kupiłem. Przerobiłem już kilka siodełek, i najwygodniejsze jest dla mojej dupy Becker Carbon MTB. Ale jest to oczywiście niemożliwością podpowiedzieć ci jaki siodło będzie najlepsze dla ciebie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SpeedyBandito Napisano 16 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2013 Ameryki nie odkryję, ale najlepiej będzie jak sobie potestujesz siodło przez kilka dni zanim wydasz kilka stówek na nie. Od wielu lat jeżdżę na Fizik Gobi i jak jeden egzemplarz mi się skończył, to wziąłem sobie na testy Tundrę 2, o której wspominasz, ale kompletnie mi nie podpasowała twardość i płaski profil. Kupiłem więc kolejne Gobi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 16 Grudnia 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2013 http://xtrabike.pl/551/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.