Skocz do zawartości

[Hamulce]SHIMANO SLX BR-M675 vs Elixir 3.

Scarper

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, 

Posiadaj hamulce shimano SLX i avid elixir 3 do tego tarcze 180/160 HS1 avida, przygotowywuję rower do sezonu, shimano są na żywicznych a avidy na metalikach kool stop. Ktorę lepiej założyć? Do tarcz AVID HS1?

Jeździłem sezon na avidach mocno hamują, ale czy SLX lepiej będą hamować? Czy lepiej sprzedać te SLX i śmigac dalej na elixirach? Słyszałem że elixiry po 2 latach padją, to prawda? 

Proszę w wasze zdanie w tym temacie. Wideł XCR 2013(wleci reba), waga bikera 100kg, do tej pory avidy mnie nie zawiodły, bardzo mocno hamowały, tylko za duży skok klamki posiadają.

Co daje mi SERVO w hamplach shimano?

Napisano

SLX'y z tym patentem dają szybszy skok klamki a co za tym idzie mocniejsze hamowanie. Co lepsze to trzeba poczytać. Już powoli idzie powieść na ten temat napisać.

Napisano

Czekaj, czekaj. Czyli, że masz w domu 2 komplety hamulców SLX i Elixirów 3.

Na Avidach już jeździłeś i masz wyrobioną opinię.

Ty się nas pytasz co masz założyć ?

Jesteś jedną z (może) 5 osób na tym forum, które ma okazje bezpośrednio, doświadczalnie porównać te hamulce. W domu, na własnym rowerze.

20 min zajmie Ci zmiana, a zdobędziesz ciekawą i cenną wiedzę.

Rozumiem, że pytasz o szczegóły techniczne. Na pytanie na czym będzie Ci się lepiej jeździć, tylko Ty możesz sobie odpowiedzieć (i masz ku temu niebywałą okazje).

Napisano

Ja jeździłem na E3 i m596 w tym samym momencie. Wolę pracę avida, a m596 długo nie testowałem ponieważ klamka ciekła. Szczerze jak avidy są dobre, nie ma sensu zmieniać tylko sprzedaj TE SLX jako nówki lub z demontażu.

Napisano

Ja jeździłem na E3 i m596 w tym samym momencie. Wolę pracę avida, a m596 długo nie testowałem ponieważ klamka ciekła. Szczerze jak avidy są dobre, nie ma sensu zmieniać tylko sprzedaj TE SLX jako nówki lub z demontażu.

Hamulce SLX to zupełnie co innego niż Deore.

Napisano

Slx na razie nie chce montować, bo to fabryczne nówki są. Elixiry 3 to klasa skx 675?

Proszę o wypisanie bajerów jakie mają slx. To sobie je wygogluje.

Napisano

SLX zamontowane, elixirami sie pies bawi. na razie SLX słabiutko hamują w porównaniu do avidów, ale powinny sie dotrzeć.

Temat uważam za zamknięty.

Napisano

Ja używałem klocków xtr i unex,cena ok 70-80 za komplet na jedno koło.Tanio nie jest ale poza tym nie mam żadnych zastrzeżeń.

Napisano

Modulacja organików shimano, a metalików kool stopa w elixirach...

Te SLX są zajefajne!

Opłaca się rozbierać i smarować tłoczki tych elixirów(przebieg około 600km, wiem że mało ale miałem kłopot z kolanem.) Przed wystawieniem w internet?

Napisano

Zrobię tak, zaleję DOT 4(w warsztacie tylko taki znalazłem), czytałem gdzieś o specjalnym smarze ATE do tłoczków, opłaca się tym smarować?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...