Skocz do zawartości

[okulary] fotochrom czy wymienne szkła na MTB

tomi85

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, 

przymierzam się do zakupu okularów do mtb lecz za bardzo nie mam doświadczenia ani wiedzy z zakresu okularów także proszę o sugestie co do okularów.

Będę wstanie wydać tak do 400 zł za okulary

pozdrawiam 

tomi

Zerknij np na UVEX'y z serii SGL. Dosyć solidne wykonanie, kilka wariantów (i z wymiennymi szybkami i stałe) i wzorów, duża dostępność (np w InterSporcie można sobie przymierzyć). Posiadam SGL 203 i to moje pierwsze okulary, gdzie nie muszę się martwić o sznureczki, żeby okulary nie spadły podczas jazdy w terenie. Tak dobrze trzymają się głowy. Wcześniej miałem Arctica itp budżetówki.

Miewałem okulary z tak miękkimi soczewkami, że rysowało je otarcie błota rękawicą w czasie jazdy. Jak się jeździ w każdych warunkach to zdecydowanie lepsze są wymienne szkła, po prostu oksy na dłużej wystarczają, jak jedna szybka się zniszczy to można wrzucić drugą.

Jak się jeździ tylko na szosie albo tylko przy dobrej pogodzie, można wrzucić na nos drogie okulary z pojedyńczymi szkłami, aczkolwiek trzeba mieć świadomość, że jedna jazda w deszczu może je załatwić - np łapie nas deszcz, oksy parują i wrzucamy je do kieszonki - sporo okularów kończy z rysami na szybkach.

Prawo Murphiego poucza, że mocny deszcz złapie właściciela drogich okularów z pojedyńczymi szkłami niedługo po zakupie ;).

Klosiu to musiałeś mieć faktycznie tanie te okulary... Miałem fotochromy Shimano, które do drogich nie należą, i po 2 sezonach jazdy szkła mam jak nowe, ale masz rację, że to może być problem. Fotochromatyczne szkła są bardzo wygodne, nie musisz się zastanawać jakich używać, jak się będzie zmieniać pogoda. Przystosowują się do warunków i to jest fajne, ale poza tym to raczej ciężko wskazać mi jakieś ich inne zalety.

To nie jest takie proste. Miałeś wyżej argument ZA wymiennymi (1 oprawka kilka szkiełek na różne okazje), to masz i PRZECIW. Skoro wymienne to oprawka musi być w jakimś zakresie elastyczna, a co za tym idzie wciskanie/wyciskanie szkieł może w którymś momencie skończyć się tym, że zostaniesz ze szkiełkami, ale bez oprawki. :P

Przede wszystkim przymierz wybrany model, bo jedne okulary pasują na szersze głowy inne na węższe, jedne pasują na wąskie nosy inne na garbate, itd. 

Niby noski mają jakąś tam elastyczność, ale nie są to przecież majtki z lycry.

Jak pisałem wyżej, też jakiś czas temu rozważałem dobre okulary (brałem pod uwagę nawet drożyznę od Rudyego), ale przymierzyłem sporo tańsze w/w UVEX'y i kupiłem bo mi przypasowały.

Poza tym okulary to nie tylko wygoda, ale i rzecz gustu. Jednym podobają się minimalistyczne ramki, innym mocno zabudowane "telewizorki". Więc bez przymiarki i to przy takim budżecie, to może być gra w rosyjską ruletkę.

Ja miałem kupować Alpina Twist Four VL+ . Mimo, że to jedne z tańszych fotochromów to jednak kosztują 330 zł. Z powodu braku kasy chyba będzie trzeba iść jutro do Lidla i wydać 35 zł na zwykłe, może tym razem się nie rozlecą.

Fotochromy by mi najbardziej pasowały, nie trzeba wymieniać szkieł, a nawet jak przed wyjściem już założymy przyciemnianie to wjeżdżając do lasu już nic nie poradzimy :/ 

Tak jak pisał benek kilka postów powyżej - oprawek nie udało mi się co prawda wyrobić, ale zaczepy przy szkłach połamać już owszem.

Tomi85 moim, zupełnie subiektywnym, zdaniem okulary fotochromatyczne to świetny wybór, nie chciałbym nigdy wrócić do wymiennych szkieł, dlatego po Shimano kupiłem okulary Rudy Project (do tego jeszcze z wkładką korekcyjną) i jestem bardzo zadowolony. 

Ale przymierzałeś któreś z nich, 1 i 3 mają wygięte zauszniki, a 2 mają proste. I teraz w zależności jak masz "umieszczone" uszy względem nosa, te z giętymi zausznikami mogą nie przylegać do twarzy w części "czołowej" jak masz uszy wysoko "umieszczone". Będzie wyglądało jakbyś miał pochylone okulary ku dołowi. Jednym to nie przeszkadza, a inni wolą jak okular przylega jak najbardziej do twarzy.

Na moją twarz pasują bardziej takie z prostymi zausznikami, więc ja z tych 3 wybrałbym bramkę #2.

Witam, 

przymierzam się do zakupu okularów do mtb lecz za bardzo nie mam doświadczenia ani wiedzy z zakresu okularów także proszę o sugestie co do okularów.

Będę wstanie wydać tak do 400 zł za okulary

pozdrawiam 

tomi

Ja oddaję głos na fotochromy. Jak poszukasz dokładniej, to był już podobny wątek i tam szerzej argumentowałem swój wybór.

Od roku używam takich: http://www.bikeman.pl/okulary-rowerowe-alpina-twist-four-shield-vl-p-1752.html

Wiele przeszły, łącznie ze spektakularnymi dzwonami i dalej wyglądają jak nowe :)

Ja oddaję głos na fotochromy. Jak poszukasz dokładniej, to był już podobny wątek i tam szerzej argumentowałem swój wybór.

Od roku używam takich: http://www.bikeman.pl/okulary-rowerowe-alpina-twist-four-shield-vl-p-1752.html

Wiele przeszły, łącznie ze spektakularnymi dzwonami i dalej wyglądają jak nowe :)

Też w nich jeżdżę i w życiu bym drugi raz nie kupił. Tyle niedoróbek i niechlujnego wykonania co te okulary mają za cenę ktorą trzeba za nie zapłacić to dziękuję bardzo...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...