gpawel Napisano 4 Grudnia 2013 Napisano 4 Grudnia 2013 Witam, Byłem bardzo bliski zamówienia kierownicy o średnicy 31,6mm, jednak zaczęło dręczyć mnie pytanie czy na taką kierownicę bez problemu będę mógł zamontować klamki hamulców Shimano Deore M615 i manetki także z serii Deore? Niestety kierownica 25,4mm nie przemawia do mnie ze względów wizualnych :-) Przy okazji pytanie o kierownicę - czy warto dokładać do kierownicy Easton EA50 czy brać podstawowy model EA30? Na kierownicę chciałbym przeznaczyć ok. 60-80 złotych. Dzięki za odpowiedzi! Pozdr. Pawel
Mod Team sznib Napisano 4 Grudnia 2013 Mod Team Napisano 4 Grudnia 2013 Ważna jest długość kierownicy, nie średnica mocowania, choć ludzie na kierownicach poniżej 600mm jakoś mieszczą klamki i manetki. EA30 odradzam, ciężka bardzo, warto dołożyć do EA50.
panSocjolog Napisano 4 Grudnia 2013 Napisano 4 Grudnia 2013 Przyjrzyj się dobrze kierownicom 31,8 - one poszerzają się w miejscu mocowania do mostka, w przeciwieństwie do kier 25,4, które mają zbliżoną grubość na całej długości. Z montażem klamek i manetek nie powinno być problemu
michal127 Napisano 4 Grudnia 2013 Napisano 4 Grudnia 2013 A czemu miałbyś nie móc zamontować tych klamek i manetek? Przecież ta kierownica i tak się zwęża do rozmiaru mocowania manetek i klamek, tym bardziej M615, będzie pasował tak jak wszystkie manetki shimano. Oczywiście musisz mieć mostek z mocowaniem kierownicy 31,8mm noi tak jak napisał sznib, wybrać odpowiednią długość.
gpawel Napisano 5 Grudnia 2013 Autor Napisano 5 Grudnia 2013 Dzięki za szybką reakcję. Niestety przeglądając internet może być ciężko znaleźć EA50 o długości większej niż 580mm (nawet 25.4mm). Jakieś propozycje do 80zł w podobnej wadze? Czy po prostu brać 580mm?
michal127 Napisano 5 Grudnia 2013 Napisano 5 Grudnia 2013 Po prostu EA50 jest kierownicą typowo do XC. Sam używam do swojego stylu jazdy kierownicy prostej 580mm ritchey'a, bardzo podobnej zresztą do ea50 i porównując ją z szeroką, giętą kierownicą na której kiedyś jeździłem, nigdy w życiu bym jej nie zamienił na szerszą. To już zależy od własnego stylu jazdy i preferencji, wąskie kierownice do XC, im szersza tym bardziej nadaje się do zjazdowego roweru. Szkoda tylko, że Easton ma tą kierownicę tylko w wersji 580mm, Ritchey ma większą gamę szerokości, ale na pewno zapłaciłbyś znacznie więcej by dostać taką kierownicę o wadze EA50. Jak na razie z dłuższych w tej cenie i wadze znalazłem tylko 600mm kcnc http://allegro.pl/kierownica-kcnc-rampant-31-8mm-bikestacja-i3772534288.html
gpawel Napisano 7 Grudnia 2013 Autor Napisano 7 Grudnia 2013 Dzięki za rady, wybór padł na Eastona EA50 25,4 580 w zestawie z mostkiem Smica Pro :-) Pozdrawiam, Pawel
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.