Skocz do zawartości

[kierownica 31,6] montaż klamek i manetek

gpawel

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Byłem bardzo bliski zamówienia kierownicy o średnicy 31,6mm, jednak zaczęło dręczyć mnie pytanie czy na taką kierownicę bez problemu będę mógł zamontować klamki hamulców Shimano Deore M615 i manetki także z serii Deore?

Niestety kierownica 25,4mm nie przemawia do mnie ze względów wizualnych :-)

Przy okazji pytanie o kierownicę - czy warto dokładać do kierownicy Easton EA50 czy brać podstawowy model EA30? Na kierownicę chciałbym przeznaczyć ok. 60-80 złotych.

Dzięki za odpowiedzi!

Pozdr.

Pawel

• Mod Team
Napisano

Ważna jest długość kierownicy, nie średnica mocowania, choć ludzie na kierownicach poniżej 600mm jakoś mieszczą klamki i manetki. EA30 odradzam, ciężka bardzo, warto dołożyć do EA50.

Napisano

Przyjrzyj się dobrze kierownicom 31,8 - one poszerzają się w miejscu mocowania do mostka, w przeciwieństwie do kier 25,4, które mają zbliżoną grubość na całej długości. Z montażem klamek i manetek nie powinno być problemu :)

Napisano

A czemu miałbyś nie móc zamontować tych klamek i manetek? Przecież ta kierownica i tak się zwęża do rozmiaru mocowania manetek i klamek, tym bardziej M615, będzie pasował tak jak wszystkie manetki shimano. Oczywiście musisz mieć mostek z mocowaniem kierownicy 31,8mm noi tak jak napisał sznib, wybrać odpowiednią długość.

Napisano

Dzięki za szybką reakcję.

Niestety przeglądając internet może być ciężko znaleźć EA50 o długości większej niż 580mm (nawet 25.4mm).

Jakieś propozycje do 80zł w podobnej wadze? Czy po prostu brać 580mm?

Napisano

Po prostu EA50 jest kierownicą typowo do XC. Sam używam do swojego stylu jazdy kierownicy prostej 580mm ritchey'a, bardzo podobnej zresztą do ea50 i porównując ją z szeroką, giętą kierownicą na której kiedyś jeździłem, nigdy w życiu bym jej nie zamienił na szerszą. To już zależy od własnego stylu jazdy i preferencji, wąskie kierownice do XC, im szersza tym bardziej nadaje się do zjazdowego roweru. Szkoda tylko, że Easton ma tą kierownicę tylko w wersji 580mm, Ritchey ma większą gamę szerokości, ale na pewno zapłaciłbyś znacznie więcej by dostać taką kierownicę o wadze EA50. Jak na razie z dłuższych w tej cenie i wadze znalazłem tylko 600mm kcnc http://allegro.pl/kierownica-kcnc-rampant-31-8mm-bikestacja-i3772534288.html

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...