Skocz do zawartości

[serwis] Poznań - poszukiwany dobry spec od amortyzatorów

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Panowie, jako że piździ jak w kieleckim wieje jak w Górach Świętokrzyskich * a w rowerowych raczej pustki to nauczony doświadczeniami sprzed roku chce póki spokój zlecić komuś serwis amortyzatora - Epicon po trudzie całego sezonu, no i właśnie w morde jeża komu?  Miszczów z eurobike jakoś po tym jak nie potrafili u kumpla rozróżnić kasety od wolnobiegu nie chce, facet z Poznanskiej sie nie bawi w te klocki, więc czy ktoś się orientuje gdzie mają uszczelki, są uczciwe i kompetentne w temacie fachmany?

* edit by mrmorty

• Mod Team
Napisano

Może u Rybczyńskiego? Ogarnąć ogarną spokojnie, mi ładnie na gwarancji foxa zrobili bo uszczelki popiskiwały od nowości, nie wiem tylko czy do epicona mają uszczelki na miejscu.

Chociaż biorąc pod uwagę koszty, milion razy lepiej, zaprzeć się i zrobić serwis samemu. Jeśli wszystko działa to uszczelek nie trzeba ruszać. Rozebrać, wyczyścić, nasmarować - 45min roboty z przerwami na piwko :)

Napisano

No ja wiem że lepiej samemu:) ale jakoś przed tym amorem mam taką blokadę psychiczną żeby tam się dobrać, dosyć delikatnie i skomplikowanie to wygląda poza tym teraz zimą to ciężko się zebrać w sobie a i piwko gorzej wchodzi   xD no niby wszystko jest cacy i poprostu chce żeby tak zostało bo to pierwszy mój "nie uginacz"

Napisano

Wal smialo do Rowerowni na Grunwaldzkiej. Przeserwisuja spokojnie a i cena nie jest taka zla.60 albo 80. Ja tam juz 3 dawalem rebe i jestem mega zadowolony

Wysyłane z Tapatalk 2

Napisano

dzięki za rady, czyli wychodzi na to że te same miejsca się przewijają, chyba zawiozę do rowerowni bo tam zdaje się właściciel-cyklista w miarę wszystko za jaja trzyma z tego co pamiętam (?) głównie chodzi mi o to żeby nie było na zasadzie działa dobrze więc tylko skasujemy a klient i tak nic nie zauważy ;D

PS  do cyklotura raczej zaufania nie mam bo jak sobie wyobrażę że w serwisie mają taki burdel jak w sklepie internetowym to zaufania nie wzbudzają, w ogóle oni mi przycinali rurkę i zakładali ten widelec to pamiętam że jak poprosiłem o spuszczenie powietrza pi razy drzwi żeby było na mnie ok (nie miałem jeszcze pompki) to się charakterystyczny pan w berecie ofochał i stwierdził że mam powiedzieć ile psi konkretnie, a jak wcześniej zaplatali mi koło za bagatela 50zł na swoich wszystkich częściach to po tygodniu było do centrowania (ważę 55kg) i oczywiście musiałem się upominać o umówione "gwarancyjne" centrowanie.....

Napisano

No właśnie przeczytałem i tak się kurde zastanawiam - o czym my tu w ogóle gadamy, co to za pierdoły są w ogóle, cóż to jest za filozofia serwisować przeciętny rower, przecież to jest de facto wszystko stosunkowo proste, widać że to jeszcze jest nieduży, trochę "niepoważny" rynek i brakuje konkurencji - kumpel pracował w warsztacie gdzie wszystko robili włącznie z rozbieraniem silników, skrzyni, remontami, elektryką - to jest zabawa a mimo to nie znam nikogo kto byłby tam niezadowolony mnie wliczając.

PS.  A może problemem jest właśnie myślenie na zasadzie, a co to takiego rower naprawić - i się gamonie biorą za coś o czym nie mają elementarnej wiedzy, a jak coś nie chce działać to potem mówią Panie bo to badziewie jest, kup pan przerzutke za 500zl to bedzie chodzic jak ta lala

Napisano

Tak jak mowisz w rowerowni pracuje dwoch gosci, obaj jezdza bardzo duzo. Takze u nich nie ma mowy o przypadkach. Inna sprawa ze oni naprawde duzo zlecen dla wielu kolarzy z wlkp robia wiec jak dla mnie to sa jedyna opcja. :rolleyes:

Wysyłane z Tapatalk 2

• Mod Team
Napisano

Kurde - skąd te obawy i bariery?
Michuuu dobrze prawi.
Jeśłi nie ufasz serwisantom w swoim mieście to polecam wysłanie do Wicha albo do BFG

Napisano

Witaj!

Właśnie wczoraj skręciłem mojego NRX-a. Na początku lekki stresik jeszcze przed włożeniem imbusa w gniazdo pierwszej śruby, ale potem... Juuuuhuuu z górki i z bananem na twarzy. Naprawdę nic trudnego i nic skomplikowanego. 

Powiem także, że na schemacie wygląda amortyzator bardzo skomplikowanie, ale nie taki amor straszny jak go malują. 

NRX leży wyczyszczony ze starego (czarnego już) smaru,ma  wypłukane i czyste uszczelki olejowe, wyczyszczone lagi, nasmarowane wszystko smarem Slick Honey. I działa! Bo co ma nie działać. Jak zdecydujesz się na własny serwis to po skończonej robocie będziesz się sam z siebie śmiał.

A jak nie dasz rady (co bardzo wątpliwe) to zapakujesz wszystko i zaniesiesz do serwisu. Tam zawsze zdążysz. Powodzenia!

A jaka przyjemność z tego, że sam zrobiłem! W sieci jest tyle filmów i instrukcji, że poprowadzą Cię jak po sznurku. 

Napisano

PS do cyklotura raczej zaufania nie mam bo jak sobie wyobrażę że w serwisie mają taki burdel jak w sklepie internetowym to zaufania nie wzbudzają

Sklep internetowy a stacjonarny to praktycznie 2 osobne sklepy.

Prawda jest taka, że każdy serwis ma swoje za uszami i zazwyczaj nikt tak się nie postara jak Ty sam. Tym bardziej, że Epicon jest bardzo prosty w konstrukcji.

• Mod Team
Napisano

Sam się przejechałem na nieuczciwym serwisie który da amorów lał co popadnie i nie wymieniał uszczelek skoro stare działały a kasę kasowali a ja się dziwiłem że mi widelce kiepsko chodzą.

Od tamtej pory robię sam wszystkie widelce w domu i wszystkim znajomym wokół, większość osób dziwi że potem że ich widelec nigdy nie chodził tak dobrze :D

• Mod Team
Napisano

osób dziwi że potem że ich widelec nigdy nie chodził tak dobrze :D

I wcale nie potrzeba wielkich egzorcyzmów, wystarczy zrobić to co trzeba.

• Mod Team
Napisano

Moim zdaniem ważne jest aby użyć dobrej jakości smarów oraz ich właściwych rodzajów a nie najtańszych zamienników. Podejrzewam że niektóre serwisy nawet nie przestrzegają gęstości oleju, jak jest 5w i 15w to leją np. 10w wszędzie, bo w końcu kto się pozna? Tak samo jestem przeciwnikiem smarowania kurzowych wazeliną techniczną, może działa dobrze ale krótko.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...